Bewaar deze instructie in een nieuwe afspeellijst of selecteer een bestaande.

Afspeellijsten zijn ook zichtbaar voor andere gebruikers

Bestaande afspeellijsten

WeetHetSnel gebruiker Ditty

Ditty
Heeft 406 instructies gemaakt

Veilig autorijden in de bergen, rijtips.

Omschrijving

Waarop moet je bij het rijden met je auto letten om verantwoord en veilig bergopwaarts en bergafwaarts te rijden? In de instructievideo laat de ANWB Het Nieuwe Rijden in de bergen zien, met extra rijtips voor het rijden met een caravan. Als je een autovakantie in het vooruitzicht hebt, dan zijn deze tips en adviezen raadzaam om even door te nemen. Zo ga je veilig met je auto op pad.
In de geschreven handleiding onder de video hebben we alle informatie nog eens stapsgewijs op een rij gezet. De tips kun je hier rustig nalezen of meenemen op vakantie!

Weethetsnel.nl kan een kleine vergoeding verdienen middels zogenaamde affiliate links in dit artikel.
Handleiding

1. Bergopwaarts: toeren maken

Belangrijk is dat je niet bang bent om toeren te maken. Rijd je met een te laag toerental een steile helling op, dan kunnen koelproblemen in de auto ontstaan. Bij een hoger toerental levert de auto meer vermogen, waardoor de koelcapaciteit verbetert.
Het hogere toerental gaat niet samen met het Nieuwe Rijden. In deze situatie kun je het Nieuwe Rijden dan ook niet volledig toepassen!

2. Bergopwaarts: schakelen

Probeer zo te schakelen dat het toerental rond het punt van het maximum koppel uitkomt. Vanaf dit punt kun je snelheid maken in dezelfde versnelling of terugschakelen wanneer je merkt dat de motor, ondanks het feit dat je gas geeft, in toerental zakt.
Het toerental waarbij het maximum koppel wordt bereikt, staat vermeld in je instructieboekje.
Om extra vermogen te krijgen kun je ook tijdelijk de airco uitschakelen.

3. De temperatuur van de auto

De temperatuur van de auto zal iets hoger oplopen, maar mag niet boven driekwart van de meter uitkomen. Gebeurt dit, neem dan gas terug of schakel de verwarming en ventilator in op een hogere stand, zodat de warmte wordt afgevoerd. Blijft de temperatuur oplopen, schakel dan de motor uit.
Houd de temperatuurmeter van je auto goed in de gaten!

4. Bergopwaarts: snelheid

Bergopwaarts kun je in principe zo hard rijden als de maximum toegestane snelheid.

5. Bergafwaarts: de versnelling

Rijd bij het afdalen in dezelfde versnelling, als waarmee je naar boven bent gegaan. De auto remt dan af op de motor en dat spaart de remmen.
Bijremmen kan altijd, maar voorkom oververhitting. Het is altijd beter om een aantal keren harder te remmen, dan langdurig een beetje!

6. Bergafwaarts: snelheid

Houd een niet al te hoge snelheid aan. Als je te hard afdaalt kan er namelijk ernstige schade aan het remsysteem ontstaan.
Voorkom dat je met rokende of zelfs brandende remmen in het dal aankomt!
Controleer voor vertrek de staat van het remsysteem, zodat je zeker weet dat je remonderdelen en de remvloeistof in orde zijn.
Rijd op warme dagen zo veel mogelijk ’s ochtend vroeg of ’s avonds laat. Je auto wordt beter gekoeld en je vermijdt ook nog eens files.
Blijf niet achter vrachtwagens kleven. Je kunt de weg dan niet goed overzien!

7. Rijtips voor caravanrijders

Wil je met een caravan in de bergen rijden? Let dan goed op je snelheid. Bij de afdaling loopt de snelheid vaak ongemerkt hoog op, waardoor de caravan kan gaan slingeren. Bij lange, steile afdalingen is het raadzaam iedere 10 minuten een parkeerplaats op te zoeken, om de remmen van de caravan te laten afkoelen. Rijtips voor caravanrijders
Informeer bij je garage of er extra koelers voor je motor of versnellingsbak worden aanbevolen, als je met een caravan op stap gaat.
De hellingspercentages worden ook aangegeven op de routekaarten, zodat je je hierop van tevoren kunt voorbereiden.
Tips of opmerkingen? Plaats deze hier!