Bewaar deze instructie in een nieuwe afspeellijst of selecteer een bestaande.

Afspeellijsten zijn ook zichtbaar voor andere gebruikers

Bestaande afspeellijsten

WeetHetSnel gebruiker Ditty

Ditty
Heeft 406 instructies gemaakt

De bandenspanning van je auto meten en de banden controleren.

Omschrijving

De bandenspanning van je auto kun je simpel zelf meten met een spanningsmeter. Het controleren van de banden is verstandig om regelmatig te doen, en helemaal voordat je op vakantie gaat. Met een goede check van de spanning kun je ongelukken voorkomen. Niet alleen slijten bij een te lage bandenspanning de banden van je auto sneller en verbruik je meer brandstof, met een zachte autoband is ook je wegligging slecht. Hierdoor wordt de kans op een klapband groter.
Onder de video staat de geschreven instructie met daarbij nog wat extra tips. Ga je op vakantie, zorg dan dat ook de banden van je auto ‘reisklaar’ zijn.

Weethetsnel.nl kan een kleine vergoeding verdienen middels zogenaamde affiliate links in dit artikel.
Handleiding
Benodigdheden
  • Auto
  • Reservewiel
  • De juiste bandenspanning
  • Bandenspanningsmeter
  • Optioneel:
  • Profieldieptemeter of schuifmaatje

1. Bandenspanning meten: waarom?

Door het regelmatig meten van de bandenspanning zorg je voor een veilige wegligging. Daarnaast bespaar je kosten in je brandstofverbruik en behoud je een betere levensduur van je banden.

2. De juiste bandenspanning zoeken

Zoek op wat de juiste bandenspanning is voor jouw auto in jouw situatie. De juiste bandenspanning staat vermeld in het instructieboekje, op een sticker aan de binnenkant van de deurstijl aan de bestuurderskant of aan de binnenkant van de tankklep. De tekeningen geven aan welke spanning bij welke situatie hoort. Ook vind je bij tankstations vaak een lijst met de juiste bandenspanning voor jouw type auto.
Reis je met veel bagage, bijvoorbeeld als je op vakantie gaat, kies dan voor de hogere spanning. De juiste bandenspanning zoeken
Heeft jouw auto een bandenspanningssensor? Wees dan voorzichtig met het gebruik van de bandenspanningmeter. Bevestig deze voorzichtig, om te voorkomen dat de sensor afbreekt. Ook licht metalen ventielen kunnen makkelijk breken. Houd het mondstuk daarom goed recht wanneer je dit erop zet.

3. De bandenspanning meten en lucht bijvullen

Verwijder het ventieldopje en sluit de slang van de bandenspanningsmeter aan op het ventiel. Is de bandenspanning te laag, vul dan lucht bij. Houd hiervoor de knop of het handvat bij de bandenspanningsmeter ingedrukt, tot de juiste spanning is bereikt. De bandenspanning meten en lucht bijvullen
Als je banden warm worden, stijgt de spanning. Controleer daarom het liefst de spanning van de banden als deze koud zijn. Dat wil zeggen wanneer je niet meer dan 5 kilometer hebt gereden of wanneer de banden een minuut of 15 zijn afgekoeld.
Bij veel tankstations gaat het controleren van de bandenspanning en je band oppompen gelijktijdig, in één handeling. Dit is niet altijd gratis, maar wel erg makkelijk natuurlijk.

4. Het reservewiel meten

Ga alle banden langs en vergeet daarbij ook het reservewiel niet te meten en bij te vullen. Neem voor dit wiel altijd de hoogste waarde.

5. De staat van de banden controleren

Als je de spanning meet, is het verstandig om gelijk de staat van de autobanden te controleren. Bekijk of de profieldiepte nog volstaat, of er geen sprake is van uitdroging, de banden geen beschadigingen hebben en of er niet ergens een spijker of een schroef in zit. Zie je veel scheuren in de band zitten door droogte? Dan is je autoband vermoedelijk te oud. Houd dit goed in de gaten, gezien ook de wettelijke normen die er bestaan voor het bandenprofiel.
Tips of opmerkingen? Plaats deze hier!