Bewaar deze instructie in een nieuwe afspeellijst of selecteer een bestaande.

Afspeellijsten zijn ook zichtbaar voor andere gebruikers

Bestaande afspeellijsten

WeetHetSnel gebruiker Weethetsnel

Weethetsnel
Heeft 918 instructies gemaakt

Auto huren met trekhaak of dakkoffer: waarop moet je letten?

Auto huren met trekhaak of dakkoffer: waarop moet je letten?
Omschrijving

Wil je een auto huren met een trekhaak of een dakkoffer, bijvoorbeeld omdat je behoefte hebt aan extra ruimte of omdat je zware of grote spullen moet vervoeren? Met een trekhaak kun je een caravan, aanhangwagen of fietsenrek meenemen op vakantie of voor een weekend weg. Een dakkoffer biedt je de mogelijkheid om extra bagage veilig en gemakkelijk te vervoeren. In beide gevallen is het verstandig om te letten op de huurvoorwaarden en specificaties van deze accessoires. In dit artikel lees je waar je onder meer rekening mee moet houden.

Weethetsnel.nl kan een kleine vergoeding verdienen middels zogenaamde affiliate links in dit artikel.
Handleiding

1. Wanneer is het handig om een auto met trekhaak te huren?

Het huren van een auto of een busje met trekhaak kan in verschillende situaties handig zijn. Voor vakantie is een huurauto met trekhaak noodzakelijk wanneer je een caravan, aanhanger, vouwwagen of een fietsendrager achter de auto wilt koppelen. Daarnaast is een trekhaak handig voor situaties zoals voor het vervoeren van een boot, voor het wegbrengen van grofvuil met een aanhanger of voor een verhuizing.

2. Huurauto met trekhaak: waarop moet je letten?

Wil je een auto huren met trekhaak? Let dan onder meer op:
 • Het gewichtslimiet: iedere auto heeft een specifiek gewichtslimiet voor de trekhaak.
 • Het trekhaaktype: er zijn verschillende soorten trekhaaksystemen. Bekijk wat voor jouw doel het beste is.
 • Verzekering en aansprakelijkheid: informeer bij het verhuurbedrijf naar de verzekering en aansprakelijkheid met betrekking tot het gebruik van de trekhaak.
 • Houd er daarnaast rekening mee dat het huren van een auto met een trekhaak waarschijnlijk extra kosten met zich meebrengt. Informeer daarom naar de huurkosten of eventuele toeslagen voor het gebruik van de trekhaak.
 • Reserveer een huurauto met een trekhaak vroegtijdig, zodat je er zeker van bent dat deze beschikbaar is. Helemaal als je ermee op vakantie wilt.
 • Vraag het verhuurbedrijf om instructies voor het gebruik van de trekhaak en waar je alert op moet zijn.
Zoek daarnaast zelf zo nodig naar aanvullende informatie zodat je, vooral voor een vakantie, goed op de hoogte bent van het rijden met, en het aan- en loskoppelen van de trekhaak.
Ga je op vakantie met bijvoorbeeld een caravan of aanhanger achter je auto? Bekijk dan welke regels gelden in en buiten de EU voor het rijbewijs en bijvoorbeeld het maximaal toegestane gewicht.

3. Wat is belangrijk bij het huren van een trekhaak of dakkoffer?

Zowel bij het huren van een auto met trekhaak als bij het huren van een auto met dakkoffer, is het belangrijk om de specificaties voor het gebruik ervan goed na te gaan bij het autoverhuurbedrijf. Neem, ook wanneer je via een tussenpartij of boekingssite boekt, de huur- en verzekeringsvoorwaarden goed door. Neem daarnaast zo nodig rechtstreeks contact op met een verzekeraar om informatie in te winnen, zeker wanneer je langere tijd op vakantie gaat. Zo voorkom je onverwachte kosten of problemen met het verhuurbedrijf of de verzekeraar in geval van schade of een ongeval onderweg.
Neem de polisvoorwaarden goed door en maak aanvullende aantekeningen (zoals de naam van de persoon en details van het gesprek) wanneer je extra informatie inwint.

4. Auto huren met een dakkoffer: waarop moet je letten?

Wil je een huurauto met dakkoffer? Let dan op zaken als:
 • Het dakdraagsysteem of de dakrails waarop de dakkoffer kan worden bevestigd.
 • Het gewichtslimiet: elke auto heeft een specifieke gewichtslimiet voor het dak. Controleer wat de maximale toegestane belasting is voor het dak van de huurauto, inclusief het gewicht van de dakkoffer en de inhoud ervan.
 • Afmetingen van de dakkoffer: let op de afmetingen van de dakkoffer en zorg ervoor dat deze aan jouw behoeften voldoen.
 • Hoogtebeperkingen: houd rekening met de hoogte van de huurauto inclusief de dakkoffer. Controleer of de hoogte van de auto met de dakkoffer binnen de toegestane limieten past. Vooral als je te maken kunt krijgen met parkeergarages, tunnels of andere locaties met beperkte doorrijhoogte, bijvoorbeeld in het buitenland. Vergeet niet om ook rekening te houden met eventuele extra hoogte door bijvoorbeeld dakdragers, zodat je een juiste berekening maakt van de totale hoogte van het voertuig.
 • Beveiliging: controleer ook of de dakkoffer is voorzien van een vergrendelingssysteem om diefstal of ongewenste toegang tot de bagage te voorkomen.
Vraag het verhuurbedrijf om instructies over het correct monteren en beveiligen van de dakkoffer op de huurauto. Verdiep je daarnaast ook in het juist beladen van de dakkoffer en zaken als het veilig rijden ermee.
Houd er ook rekening mee dat een grotere dakkoffer invloed kan hebben op de zogenaamde aerodynamica (luchtweerstand) van de auto, wat van invloed kan zijn op het brandstofverbruik.
Het is belangrijk om binnen de gewichtslimiet van de auto te blijven om de veiligheid en stabiliteit van de wagen niet in gevaar te brengen.
Tips of opmerkingen? Plaats deze hier!