Bewaar deze instructie in een nieuwe afspeellijst of selecteer een bestaande.

Afspeellijsten zijn ook zichtbaar voor andere gebruikers

Bestaande afspeellijsten

WeetHetSnel gebruiker Esther

Esther
Heeft 8 instructies gemaakt

Hoe kies je de juiste dierenarts?

Hoe kies je de juiste dierenarts?
Omschrijving

Net verhuisd of de gelukkige eigenaar van een huisdier geworden? Het vinden van een goede dierenarts is best lastig. Met deze handleiding weet je in ieder geval waarop je moet letten bij de selectie van de juiste arts voor de behandeling van jouw huisdier. Zo vind je makkelijker iemand die aansluit op jouw wensen en waarbij jij je op je gemak voelt. Succes!

Handleiding

1. Vraag referenties

Als je nieuw bent in een stad, of je hebt nog nooit een dierenarts nodig gehad, is mond-tot-mond reclame een goede manier om je zoektocht te beginnen. Vraag iedereen die je maar te pakken kan krijgen – collega’s, vrienden met honden, lokale humane instellingen of dierenasielen – om raad. Vraag of ze tevreden zijn over hun dierenarts en en over de behandeling die hun dieren er krijgen.
Als je hond van een bepaald ras is, kan je ook checken met de lokale rasverenigingen om te kijken wie zij gebruiken. Je kan het ook aan plaatselijke fokker vragen. Dit kan handig zijn als je een pup van een plaatselijke fokker koopt, omdat je dierenarts je pup al gezien heeft en op z’n minst een deel van zijn geschiedenis kent.
Er zijn ook dierenartsen die werken op een holistische manier of via accupunctuur. Misschien ook het overwegen waard?

2. Type praktijk

Welke diensten levert de dierenarts? Is het een eenmanspraktijk of een groepspraktijk? In een poging om hun diensten vlotter te laten verlopen, voegen veel dokters hun praktijken samen en vormen partnerschappen en groepspraktijken. Daar is niets mis mee – maar houd wel in het achterhoofd dat je niet altijd dezelfde dierenarts zal krijgen. Vraag na of ze een 24 uur permanentie hebben, of dat hij of zij samenwerkt met iemand in de buurt die dat doet. Zoals alles in het leven, gebeuren ziekten of ongelukjes niet enkel van maandag tot vrijdag tussen 8 en 17u.

3. Apparatuur

Heeft de dierenarts een volledige operatiekamer in zijn praktijk? X-stralen? Echografie? Als de dierenarts alle testen naar een labo moet sturen om te verwerken, word je mogelijk met extra kosten opgezadeld omdat de testen niet binnenshuis kunnen plaatsvinden.

4. Prijzen

Vraag een prijslijst. De prijs is vaak een van de belangrijkste bekommeringen voor een hondeneigenaar, terwijl het net het minst belangrijk zou mogen zijn. Niet omdat de prijs niet belangrijk is – natuurlijk is het dat wel – maar als je een dierenarts hebt waarmee je gelukkig bent, die je dier de beste zorgen geeft die je in je buurt maar kunt vinden, dan is dit de meerprijs mogelijk dik waard!

5. Faciliteiten

Kijk ook naar hoe de faciliteiten eruit zien: is het netjes, of stinkt het er? Zijn de advertenties en magazines in de wachtkamer recent? Dat mag niet belangrijk klinken, maar als de dokters en het personeel niet up-to-date proberen te blijven met de laatste nieuwe informatie, is dit misschien niet de plaats waar je je hond wil laten verzorgen.

6. Communicatie

Hoe goed communiceert je dierenarts met jou? Legt hij of zij de aandoening of ziekte in begrijpbare termen uit, of probeert hij je te verwarren met hoogtechnologisch, medisch jargon? Een goede dierenarts overloopt behandelingsopties met jou, legt noodzakelijke testen uit, en bekijkt samen foto’s of testresultaten. Hij geeft volledige en duidelijke instructies voor thuisverzorging of de noodzaak van verdere testen.
Indien mogelijk zoek je een dierenarts die gespecialiseerd is in kleine dieren (gezelschapsdieren). Sommige dierenartsen behandelen zowel grote als kleine dieren: paarden, koeien, katten, honden, etc. Het is mogelijk dat je in jouw buurt enkel een dierenarts hebt die een combinatie doet. Daar is niets mis mee als dat het enige is wat je ter beschikking hebt. Maar jij gaat zelf toch ook liever naar een specialist met je gezondheidsperikelen?
Tips of opmerkingen? Plaats deze hier!
Gerelateerde instructies