Bewaar deze instructie in een nieuwe afspeellijst of selecteer een bestaande.

Afspeellijsten zijn ook zichtbaar voor andere gebruikers

Bestaande afspeellijsten

WeetHetSnel gebruiker Ditty

Ditty
Heeft 406 instructies gemaakt

Reizen met je hond: hoe neem je een hond veilig mee in de auto.

Omschrijving

Op vakantie met je hond is erg leuk voor jou en je dier. Maar ga je op reis met je hond, dan moet je wel wat voorzorgsmaatregelen nemen om voor je hond de reis zo aangenaam mogelijk te maken. In deze instructievideo kun je zien hoe je een hond veilig in de auto kunt vervoeren en welke mogelijkheden er zijn om met je hond in de auto probleemloos een wat langere reis te maken. Bij de geschreven instructie onder de video vind je nog wat extra tips.

Weethetsnel.nl kan een kleine vergoeding verdienen middels zogenaamde affiliate links in dit artikel.
Handleiding

1. Voorbereidingen treffen

Om met je hond buiten Nederland te mogen reizen moet je hond over een geldig Europees hondenpaspoort beschikken. Daarnaast moet je hond gechipt zijn en een geldige rabiës vaccinatie hebben. In sommige landen zijn er speciale voorschriften voor het vervoer van honden in de auto, het aanlijnen van de hond of het dragen van een muilkorf. Stel je dus tijdig op de hoogte van de voorschriften die gelden in jouw land van bestemming.
Gaat je hond voor de eerste keer mee op vakantie en is hij niet erg dol op autorijden, dan is het verstandig voordat je op vakantie gaat samen eerst wat langere autoritjes te maken om te oefenen. Kies daarbij altijd een leuke plaats van bestemming voor je hond, zodat deze de ritjes als leuk zal ervaren.

2. Je hond veilig vervoeren op de achterbank

Zit je hond op de achterbank, gebruik dan een veilige hondenautogordel. Zo’n gordel is makkelijk te bevestigen en verkrijgbaar in verschillende maten.

3. In de achterbak

Een hondenrek is een eenvoudig middel om je hond veilig te vervoeren in de achterbak van je auto. Het rek is voor de meeste auto’s geschikt en makkelijk te monteren.

4. In een hondenbench

Je kunt je hond ook in een bench in de auto vervoeren. Het is veilig voor de hond en, een prettige bijkomstigheid, je auto blijft schoon. Daarnaast heeft je hond overal waar je bent een veilig en vertrouwd onderkomen. In een hondenbench
Geef je hond in de auto geen kauwbotje. Als je hond zich verslikt, ben je als chauffeur afgeleid met alle gevolgen van dien.

5. Voldoende drinken tijdens de reis

Het is belangrijk dat je hond tijdens de reis goed drinkt. Zorg daarom dat je genoeg water hebt en een drinkbakje om je hond onderweg regelmatig voldoende te kunnen laten drinken.
Er zijn speciale botjes te koop die je vult met water en daarna in de vriezer legt. In het botje zitten hele kleine gaatjes, waardoor je hond vocht binnen krijgt.

6. Voldoende verkoeling

Je hond heeft het snel warm, dus zorg voor voldoende verkoeling. Gebruik daarom, als je die hebt, je airco. Ook zijn er allerlei verkoelende produkten te koop, zoals een verkoelende mat, die je voor vertrek natmaakt en laat opdrogen of een verkoelende bandana met gelvulling. Zorg verder dat de hond voldoende ruimte in de auto heeft, om zijn warmte kwijt te raken.
Een hond raakt zijn warmte kwijt door te hijgen, via de voetzolen en via de onbehaarde lichaamsdelen. Geef daarom in de auto de hond voldoende ruimte, zodat hij gemakkelijk zijn warmte kwijt kan.
Een goedkoop verkoelend middel waarop je hond kan liggen is een stevig opgerolde handdoek met daarin een paar koelelementen. Leg de elementen nooit los, want dat is veel te koud.
Let op dat je hond het nooit té warm krijgt en oververhit raakt! Symptomen van oververhitting: overmatig hijgen, kwijlen en ontzettend sloom worden.

7. Een autoraamventilatierooster gebruiken

Ook al vindt je hond het erg lekker, laat hem niet uit het raam hangen om af te koelen. Je hond kan op deze manier snel een oog- of oorontsteking oplopen. Een goed alternatief is het gebruik van een autoraamventilatierooster dat je tussen het raam en de sponning klemt.

8. Regelmatig stoppen

Maak iedere twee à drie uur een stop. Haal, zodra je bent gestopt, je hond direct uit de auto. Laat hem drinken, een plasje doen en loop een stukje met je hond.
Een hond kan er op onbekend terrein soms ineens vandoor gaan, dus houd je hond op stopplaatsen langs de weg altijd aan de riem!
Pas op! In Frankrijk, Italië en Oostenrijk wordt langs de wegen vaak gif gebruikt tegen ongedierte.
Laat je hond NOOIT, onder geen enkele omstandigheid, alleen achter in de auto. Ook niet voor heel even! Reist je hond met je mee tijdens warme dagen of ga je op reis naar een warm vakantieland? Neem dan deze belangrijke tips ook even door.
Tips of opmerkingen? Plaats deze hier!