Bewaar deze instructie in een nieuwe afspeellijst of selecteer een bestaande.

Afspeellijsten zijn ook zichtbaar voor andere gebruikers

Bestaande afspeellijsten

WeetHetSnel gebruiker Redactielid05

Redactielid05
Heeft 25 instructies gemaakt

Hardlopen: de juiste houding van je armen.

Omschrijving

Tijdens het hardlopen is het belangrijk om te letten op de juiste houding van je armen, ellebogen en polsen. Als je die goed gebruikt, ga je soepeler en harder lopen. Het juist inzetten van je arm heeft dus verschillende voordelen en je gaat er beter door hardlopen. In deze instructievideo krijg je tips. Wil je weten waarom het belangrijk is dat je je armen, ellebogen en polsen op de goede manier mee laat doen tijdens het hardlopen, bekijk dan de instructievideo en neem de uitleg onder de video even rustig door. Veel succes!
De instructievideo is afkomstig van het Youtube kanaal van Running Holland Amsterdam.

Weethetsnel.nl kan een kleine vergoeding verdienen middels zogenaamde affiliate links in dit artikel.
Handleiding

1. Hoe moet je je armen bewegen bij het hardlopen?

Belangrijk tijdens het hardlopen is dat je je arm fel naar achteren beweegt. Er zijn hardlopers die denken dat het belangrijk is om de arm vér naar achteren te bewegen, maar daar gaat het niet om. 'Niet ver maar fel', is het motto dat hier geldt. Het gaat erom dat je een korte felle beweging maakt. Het effect daarvan is iets waar je misschien niet direct aan zou denken, maar: als je je armen fel naar achtereen beweegt, heeft dat effect op je benen. Je benen gaan dan namelijk gemakkelijker naar voren. Wel zo handig bij hardlopen! Hoe moet je je armen bewegen bij het hardlopen?

2. Geen vuisten maken, maar losse polsen

Tijdens het hardlopen doet je hele lichaam mee. Niet alleen de houding van je benen en armen, maar zelfs je polsen zijn van belang. Zorg dat je losse polsen hebt. Maak geen vuisten (doe niet alsof je aan het boksen bent), maar hou je polsen los en soepel. Je zou het misschien niet verwachten, maar ook dit hoort bij beter hardlopen. Het voordeel van losse polsen is dat je ook minder spanning hebt in je armen en schouders. Dan zwaaien je armen gemakkelijker.

3. De ellebooghoek laten variëren

Ook de houding van je elleboog is belangrijk tijdens het hardlopen. Laat je ellebooghoek variëren. Hier geldt: 'geen vaste ellebooghoek, deze moet variëren'. Als je arm naar voren zwaait, hou dan de ellebooghoek wat meer gesloten en als hij naar achteren zwaait wat meer open. Denk aan dit ritme: 'gesloten, open, gesloten, open' enzovoorts, zo hou je ontspanning in je elleboog. Het variëren van de ellebooghoek heeft als voordeel: er stroomt meer bloed door je armen en daardoor zul je minder snel verzuren in je schouders.

We hopen dat je met de juiste houding van je armen beter en sneller zult hardlopen. Succes met het oefenen van deze techniek.
Tips of opmerkingen? Plaats deze hier!