Bewaar deze instructie in een nieuwe afspeellijst of selecteer een bestaande.

Afspeellijsten zijn ook zichtbaar voor andere gebruikers

Bestaande afspeellijsten

WeetHetSnel gebruiker Redactielid05

Redactielid05
Heeft 25 instructies gemaakt

Hardlopen: de juiste hielaanslag voor meer snelheid (tips).

Omschrijving

Een goede hielaanslag zorgt voor het verbeteren van je snelheid tijdens het hardlopen en voorkomt blessures. In deze instructievideo krijg je tips voor de juiste opzet van je hak en het gebruik van je hiel. Wil je weten waarom het belangrijk is dat je je hak opzwaait, bekijk dan de instructievideo en neem de tips onder de video even rustig door. Veel succes!
De instructievideo is afkomstig van het Youtube kanaal van Running Holland Amsterdam.

Weethetsnel.nl kan een kleine vergoeding verdienen middels zogenaamde affiliate links in dit artikel.
Handleiding

1. Snelheid verbeteren door het correct optillen van je hak

Tijdens het hardlopen is het belangrijk om erop te letten dat je je hak niet te hoog optilt. Til je hak niet zo hoog op dat ie je achterwerk raakt, maar houd deze er nog een flink stuk vandaan. Doe het wel in een snelle beweging. Het voordeel van deze hardlooptechniek is dat je been en je knie sneller en gemakkelijker naar voren zwaaien. Het hardlopen gaat daardoor dus gemakkelijker en je snelheid verbetert erdoor. Snelheid verbeteren door het correct optillen van je hak

2. Verbeteren van snelheid met de knie-inzet

Probeer tijdens het hardlopen de hielaanslag in één vloeiende beweging te laten overgaan in de knie-inzet. Hielaanslag en knie-inzet zijn geen afzonderlijke "stappen", maar ze vormen eigenlijk een geheel. Als je je hak optilt, moet je knie-inzet dus ook al meteen beginnen. Het grote voordeel hiervan is dat je de snelheid verbetert. Als je alleen de hak opzwaait en je je knie niet (of te laat) inzet, kun je tijdens het hardlopen geen snelheid maken.

3. Meer snelheid met een gesloten enkel

Belangrijk tijdens het hardlopen is ook dat je je enkel gesloten houdt. Bij een open enkel staat je voet wat schuin naar achteren, bij een gesloten enkel staat de voet in een rechte hoek. Het lijkt misschien maar een detail, maar het heeft wel degelijk een belangrijk voordeel. Je been zwaait bij een gesloten enkel gemakkelijker en sneller naar voren. Je buigt eigenlijk je knie wat meer en daardoor zwaait je knie gemakkelijker naar voren. Ook dit bevordert sneller en gemakkelijker hardlopen.
We hopen dat je aan de hand van deze tips je snelheid en techniek verder kunt verbeteren.
Tips of opmerkingen? Plaats deze hier!