Bewaar deze instructie in een nieuwe afspeellijst of selecteer een bestaande.

Afspeellijsten zijn ook zichtbaar voor andere gebruikers

Bestaande afspeellijsten

WeetHetSnel gebruiker Ditty

Ditty
Heeft 406 instructies gemaakt

DIY: hondenspeeltje zelf maken van stroken fleece.

Omschrijving

Speelgoed voor honden is makkelijk zelf te maken van oude fleecedekens. Leuk om te doen en weer eens wat anders dan haken en breien. Zelfgemaakt speelgoed voor de hond heeft veel voordelen. Het is niet duur, je kunt het zo groot en klein maken als je zelf wilt en het is te wassen in de wasmachine. Leuke speeltjes voor honden kun je zelf maken door het knopen van vier stroken fleece, volgens de scoubidou techniek. Hoe je dat moet doen, kun je zien in de instructievideo. In de geschreven handleiding onder de video kun je de instructie nog eens nalezen. En dan snel aan de slag voor veel speelplezier samen met je hond.

Weethetsnel.nl kan een kleine vergoeding verdienen middels zogenaamde affiliate links in dit artikel.
Handleiding
Dit speeltje is alleen geschikt om samen! met je hond mee te spelen en mag nooit worden gebruikt als kauwmateriaal! Laat je hond daarom ook nooit alleen met het speeltje.

1. fleece stroken knippen

Knip de zoom van de fleecedeken af en knip daarna stroken op de gewenste lengte en breedte. Ga hierbij uit van een breedte van 6 à 7 cm, voor een middelgrote hond. In totaal heb je vier stroken nodig, van iedere kleur twee.
Knip, om het speeltje nog extra stevig te maken, bij voorkeur in de richting van de minste rek.
Erg lange stroken vragen wat behendigheid. Begin daarom eerst te oefenen met stroken van ca. 1 m lang.
Hoe breder de strook, des te dikker het speeltje. Hoe langer de strook, des te langer het speeltje.
Je kunt natuurlijk ook drie of vier kleuren gebruiken. Hoe meer kleuren, hoe kleurrijker het hondenspeeltje wordt.

2. Stroken bij elkaar knopen

Neem aan één kant van de stroken de vier uiteinden bij elkaar en leg er een knoop in. Trek de uiteinden één voor één goed aan, zodat er een stevige knoop ontstaat.

3. Stroken splitsen

Splits de vier stroken en leg ze in een kruis voor je op tafel, met de knoop naar beneden. Vanuit jouw gezichtspunt liggen de stroken vergelijkend met de klok, op 12 uur (bovenste strook), 3 uur (rechter zijstrook), 6 uur (onderste strook) en 9 uur (linker zijstrook).

4. Eerste knoop: de 9 uur strook over de 12 uur strook leggen

Neem de knoop in je hand en steek als hulpmiddel je wijsvinger omhoog (video 1.50), tussen de bovenste en linkerstrook door. Pak de 9 uur strook (linker zijstrook) en leg deze achter je wijsvinger langs, over de strook van 12 uur (bovenste strook). Pak daarna de 9 uur strook vast in je linkerhand met de knoop, zodat je van deze strook verder geen last hebt (video 2.03 - 2.20).

5. De 12 uur strook over de 3 uur strook leggen

Pak nu de 12 uur strook en leg deze over de 3 uur strook (rechter zijstrook). Pak daarna ook de 12 uur strook vast in je linkerhand (video 2.37).

6. De 3 uur strook over de 6 uur strook leggen

Pak de 3 uur strook en leg deze over de 6 uur strook (onderste strook), over je linkerhand heen. Pak vervolgens de 6 uur strook en haal deze door de lus bij je wijsvinger.

7. Stroken aantrekken

Trek nu de stroken één voor één goed aan.

8. Tweede en overige knopen

Leg alle stroken weer op 3, 6, 9 en 12 uur en herhaal alle stappen van de eerste knoop. De 9 uur strook over de 12 uur strook leggen en vastpakken in de linkerhand. De 12 uur strook over de 3 uur strook leggen en vastpakken. De 3 uur strook over de 6 uur strook leggen en vervolgens de 6 uur strook door de lus bij je wijsvinger halen. Daarna de stroken weer stevig aantrekken. Ga zo door met knopen, tot je de gewenste lengte hebt bereikt. Tweede en overige knopen

9. Het einde

Pak, als je de gewenste lengte hebt, de vier uiteinden bij elkaar en leg er een knoop in. Trek alle uiteinden één voor één stevig aan, knip ze op maat en klaar is je speeltje.
In de video (5.19) wordt de knooptechniek ook nog eens gezien vanuit de andere zijde, getoond.
Tips of opmerkingen? Plaats deze hier!