Bewaar deze instructie in een nieuwe afspeellijst of selecteer een bestaande.

Afspeellijsten zijn ook zichtbaar voor andere gebruikers

Bestaande afspeellijsten

WeetHetSnel gebruiker Redactielid05

Redactielid05
Heeft 25 instructies gemaakt

Hardlopen: de juiste houding van je romp en rug

Omschrijving

Hoe je tijdens het hardlopen de juiste houding van je romp en rug aanneemt en daarmee zorgt voor een betere rompstabiliteit, leer je in deze instructie. Een goede romphouding is belangrijk om gemakkelijker en sneller te kunnen lopen. Voor elke hardloper, beginner of gevorderde, is een juiste looptechniek van groot belang.
Met de juiste houding van romp, bekken en schouders voorkom je tijdens het hardlopen overbelasting en dus blessures en kun je meer snelheid maken zonder verspilling van energie. De instructievideo is afkomstig van het YouTube kanaal van Running Holland. In de tekst onder de video vind je aanvullende uitleg en tips.

Weethetsnel.nl kan een kleine vergoeding verdienen middels zogenaamde affiliate links in dit artikel.
Handleiding

1. De juiste houding van je bekken

Het is van belang dat je het bekken goed recht houdt. Als je wilt gaan hardlopen, ga dan eerst eens bij de start goed recht staan en let daarbij op je bekken. Het helpt als je je handen op je bekken houdt en je bekken even naar voren en naar achteren kantelt. Sta je goed recht? Of staat je bekken iets naar achteren of naar voren? Houd je bekken recht en probeer het ook steeds recht te houden terwijl je loopt. Dit heeft als belangrijk voordeel, dat je je benen gemakkelijker en sneller naar voren beweegt. De juiste houding van je bekken
Onderschat niet hoe belangrijk het is om tijdens het hardlopen op de houding van je romp te letten. Een kleine verandering in je romphouding kan al een grote verbetering zijn. Een juiste bekkenstand is er zo een. Je moet er wel steeds even aan blijven denken, zodat dit een nieuwe gewoonte wordt. Maar ja, hardlopen doe je niet alleen met je benen, maar ook met je hoofd!

2. De juiste houding van je schouders

Ook je schouders zijn van belang voor een goede romphouding tijdens het hardlopen. Laat je schouders niet naar voren hangen, maar trek ze goed recht. Het voordeel hiervan is dat je je armen veel gemakkelijker kunt bewegen, je kunt ze beter laten zwaaien.

3. De juiste romphouding

Voor een goede romphouding tijdens het hardlopen geldt: maak jezelf lang. Hoe je dat doet? Houd je hoofd goed rechtop en kijk recht naar voren. Til je borstbeen op, sta goed rechtop en zorg voor een optimale core spanning (de core bestaat uit de spieren die als het ware het corset van je lichaam vormen). Dit doe je door je navel in te trekken en je bilspieren aan te spannen. Door deze houding kun je ook gemakkelijker gebruikmaken van je longinhoud. Probeer deze romphouding daarom zo goed mogelijk vast te houden tijdens het hardlopen.
Als je je niet lang maakt, “zak je in” tijdens het hardlopen. Dat is niet fijn voor je gewrichten. Denk bijvoorbeeld aan je knieën, heupen en onderrug. Als je daar telkens inzakt (en je maakt bij een loopje van 30 minuten al gauw ruim 5000 passen), dan is er een grote kans dat je geblesseerd raakt.

4. De juiste romphouding checken

Het is verstandig om voordat je van start gaat nog even kritisch naar je houding te kijken. Sta je mooi rechtop, staat je bekken goed recht en heb je ook je schouders goed recht getrokken? Zo ja, dan kun je van start gaan. Probeer ook tijdens het lopen goed op deze houding te letten.
Denk na tijdens het hardlopen en realiseer je vooral: het gaat niet alleen om conditie of doorzettingsvermogen, maar hardlopen is ook een technische sport. Je rompstabiliteit is hier dus een onderdeel van.  De juiste romphouding checken
Tips of opmerkingen? Plaats deze hier!