Bewaar deze instructie in een nieuwe afspeellijst of selecteer een bestaande.

Afspeellijsten zijn ook zichtbaar voor andere gebruikers

Bestaande afspeellijsten

WeetHetSnel gebruiker Weethetsnel

Weethetsnel
Heeft 913 instructies gemaakt

Actieradius elektrische fiets: wat is van invloed?

Omschrijving

De actieradius van je elektrische fiets (de afstand die je kunt afleggen zonder het tussentijds opladen van de accu) is afhankelijk van een aantal factoren. Welke factoren van invloed zijn op de actieradius, wordt uitgelegd in deze instructievideo. Niet alleen de capaciteit van je accu is hiervoor van belang. Ook factoren van buitenaf, zoals bijvoorbeeld de temperatuur buiten en het gebruik van de trapondersteuning, zijn van invloed op hoe ver je kunt fietsen met een elektrische fiets. In deze instructievideo leer je welke factoren er zoal een rol spelen bij de afstand die je kunt fietsen met je e-bike, zonder tussentijds opladen.

Weethetsnel.nl kan een kleine vergoeding verdienen middels zogenaamde affiliate links in dit artikel.
Handleiding
Benodigdheden
  • Elektrische fiets
  • Te koop bij:
  • Gazelle
  • Of bekijk de aanbiedingen van:
  • Stella e-bikes

1. Wat betekent actieradius?

De actieradius is het bereik van je elektrische fiets en betekent de afstand die je met je e-bike kunt fietsen zonder tussentijds te hoeven opladen. De actieradius van je elektrische fiets wordt bepaald door de capaciteit van de accu. Daarbij spelen factoren van buitenaf een belangrijke rol.

2. Welke actieradius kies je voor je elektrische fiets?

Wat voor jou de juiste actieradius is, hangt af van het doel dat je met je elektrische fiets voor ogen hebt. Ga je voor een sportieve fietsvakantie of houd je van lange afstanden fietsen, dan heb je een grotere actieradius nodig. Dat betekent een accu met een hoge capaciteit. Fiets je meestal alleen kortere afstanden dan kun je volstaan met een kleinere actieradius, dus een accu met een lagere capaciteit. Welke actieradius kies je voor je elektrische fiets?

3. Factoren van buitenaf: de weersomstandigheden

Is het tijdens het fietsen erg warm of koud buiten, dan heeft deze temperatuur invloed op de capaciteit van je accu. De capaciteit zal afnemen en daarmee dus ook de actieradius van je elektrische fiets.

4. De belasting van de fiets

Het gewicht waarmee je jouw elektrische fiets belast speelt ook een rol bij de actieradius. Is je fiets zwaar belast met bijvoorbeeld boodschappen of vervoer je de kinderen op je e-bike, dan zal daardoor het bereik van de elektrische fiets minder worden.

5. Het ondersteuningsniveau

Bij gebruik van het hoogste ondersteuningsniveau wordt de accu het zwaarst belast. Fiets je dus veel met de maximum trapondersteuning, dan zal het aantal kilometers dat je met je elektrische fiets kunt fietsen zonder tussentijds op te laden, minder worden.

6. Invloed van het type weg op de actieradius

Verder is het type weg waarop je fietst van invloed op de actieradius. Fiets je vaak in heuvelachtige gebieden of op een wat muller zandpad waarbij je veel gebruik zult maken van de hoogste ondersteuning, dan zal de actieradius van je elektrische fiets minder zijn, dan wanneer je hoofdzakelijk op een gladde, geasfalteerde weg rijdt. Invloed van het type weg op de actieradius

7. Welke afstand kun je fietsen met je e-bike?

De afstand die je kunt fietsen met je e-bike, hangt niet alleen af van de actieradius van je accu, dat is slechts een indicatie. Zoals je in de vorige stappen hebt kunnen lezen speelt ook je fietsgedrag een belangrijke rol bij hoe ver je kunt fietsen met je elektrische fiets. Naast een volle accu is het dus belangrijk om voordat je op pad gaat ook even te bekijken hoe je fietsgedrag er voor die dag zal uitzien.
Wij wensen je veel fietsplezier!
Tips of opmerkingen? Plaats deze hier!