Bewaar deze instructie in een nieuwe afspeellijst of selecteer een bestaande.

Afspeellijsten zijn ook zichtbaar voor andere gebruikers

Bestaande afspeellijsten

WeetHetSnel gebruiker Weethetsnel

Weethetsnel
Heeft 918 instructies gemaakt

Fietsen met trapondersteuning: rotatiesensor vs. trapkrachtsensor.

Omschrijving

Hoe trapkrachtsensoren op een elektrische fiets werken en wat de verschillen zijn tussen een rotatiesensor en een trapkrachtsensor, wordt uitgelegd in deze instructie. De sensoren van een e-bike spelen een belangrijke rol bij het fietsen met trapondersteuning. Deze sensoren meten ieder verschillende factoren die bepalend zijn voor de ondersteuning die wordt gegeven tijdens het fietsen.
Onder de instructievideo, waarin Gazelle uitleg geeft over de trapkrachtsensor en de rotatiesensor, vind je de geschreven uitleg over hoe deze sensoren werken. Je kunt dit dus nog eens rustig nalezen, voordat je tot de aanschaf van een elektrische fiets over gaat.

Weethetsnel.nl kan een kleine vergoeding verdienen middels zogenaamde affiliate links in dit artikel.
Handleiding

1. Trapondersteuning: wat doen de sensoren?

Voor een optimale trapondersteuning bij het fietsen op een elektrische fiets, wordt gebruikt gemaakt van gegevens die door een sensor op je e-bike worden gemeten. Gegevens die gemeten worden zijn bijvoorbeeld de rotatie van je fietspedaal, de kracht die je uitoefent op de trappers of de snelheid waarmee je fietst.
Er zijn 2 soorten e-bike sensoren, te weten een trapkrachtsensor en een rotatiesensor. Het verschil tussen beide typen sensoren wordt in de volgende stappen uitgelegd. Trapondersteuning: wat doen de sensoren?

2. Hoe werkt een trapkrachtsensor?

Door een trapkrachtsensor wordt de kracht gemeten die je tijdens het fietsen op je elektrische fiets, uitoefent op de trappers. Deze sensor meet dus je rijgedrag. Dit rijgedrag bepaalt in combinatie met de door jou ingestelde gegevens, de trapondersteuning. Hoe harder je trapt, hoe meer ondersteuning je tijdens het fietsen zult krijgen. Daardoor voelt bij een elektrische fiets met een trapkrachtsensor de trapondersteuning heel natuurlijk aan. Dit is vooral een voordeel als je veel gaat fietsen in een heuvelachtig gebied.

3. Hoe werkt een rotatiesensor?

Een rotatiesensor meet de rotatie van je trappers. Dit signaal geeft aan dat er op de elektrische fiets wordt gefietst en hiermee wordt de trapondersteuning in werking gezet. De mate waarin je de trapondersteuning wenst, kun je bij een elektrische fiets met een rotatiesensor zelf instellen. Dit is dus niet afhankelijk van je rijgedrag. Bij een rotatiesensor kost het hierdoor weinig inspanning om een zo groot mogelijke ondersteuning te krijgen tijdens het fietsen op je e-bike.
Succes met de keuze van je elektrische fiets!
Tips of opmerkingen? Plaats deze hier!