Bewaar deze instructie in een nieuwe afspeellijst of selecteer een bestaande.

Afspeellijsten zijn ook zichtbaar voor andere gebruikers

Bestaande afspeellijsten

WeetHetSnel gebruiker Weethetsnel

Weethetsnel
Heeft 692 instructies gemaakt

Kinderzitje voor de fiets kiezen: type, veiligheid en montage.

Kinderzitje voor de fiets kiezen: type, veiligheid en montage.
Omschrijving

Bij het kiezen van een fietszitje voor je kind is naast veiligheid ook de montage belangrijk. Welk type fietsstoeltje is afhankelijk van het gewicht en de leeftijd van je kind. De kinderzitjes kunnen voor op de fiets of achterop worden gemonteerd. In de instructievideo wordt het verschil tussen een voorzitje en een achterzitje uitgelegd, verteld wanneer een kinderzitje veilig is en waar je bij het monteren op moet letten. In de geschreven handleiding onder de video kun je al deze info nog eens nalezen.

Handleiding
Benodigdheden
  • Fiets (of speciale moederfiets)
  • Kinderzitje (voorzitje of achterzitje)
  • Dubbele pootstandaard
  • Stuurblokkeringssysteem
  • Reflectie en goedwerkend licht

1. Een voorzitje

Een voorzitje wordt bevestigd aan de stuurpen en is bestemd voor kinderen van 9 maanden tot 3 jaar, met een gewicht niet zwaarder dan 15 kilo.

2. Een achterzitje

Een achterzitje wordt gemonteerd op de staande framebuis of op de bagagedrager en is voor kinderen van 3 tot 6 jaar met een maximum gewicht van 22 kilo.
Je kunt fietsen met een zitje voor en achter op je fiets, maar dan moet je wel een degelijke fiets hebben en gewend zijn te fietsen met extra gewicht!

3. Maximale stabiliteit

Met een dubbele pootstandaard en een stuurblokkeringssysteem zorg je voor maximale stabiliteit. De fiets valt minder snel om en je kunt je kind veiliger in- en uit het zitje tillen.
De speciale moederfietsen zijn van deze extra’s voorzien en hebben bovendien een brede instap.

4. Wanneer is een kinderzitje veilig?

Een veilig kinderzitje beschikt over een aanduiding met de Europese Veiligheidsnorm (EN14344) heeft een veiligheidsgordel, verstelbare voetsteuntjes en voetriempjes. Beschermkappen voorkomen dat de voeten tussen de spaken kunnen komen en op de achterzijde van het zitje zit reflectie.
Zorg dat de reflectie en het licht van de fiets in orde zijn!

5. Een kinderzitje op de fiets monteren

Monteer een voorzitje niet op het stuur maar aan de stuurpen. Zet een achterzitje liever niet vast op de bagagedrager maar op de staande framebuis. Wil je het zitje toch op de bagagedrager bevestigen, dan moet deze versterkt zijn of van staal.
Het allerveiligst is het kinderzitje door een erkende rijwielhandelaar op de fiets laten monteren.
Tips of opmerkingen? Plaats deze hier!