1. Een voorzitje: voor welke leeftijd en gewicht
Vanaf ongeveer 9 maanden, meestal de leeftijd dat je kind goed zelfstandig kan zitten, kun je jouw kindje gaan meenemen op de fiets. Over het algemeen begin je met een zitje voorop. Een voorzitje is bestemd voor kinderen vanaf 9 maanden tot ongeveer 3 jaar, met een gewicht niet zwaarder dan 15 kilo. Het fietszitje wordt bevestigd aan de stuurpen. Vaak zit er aan het zitje een stuurtje, waaraan je kind zich kan vasthouden.
2. Voorzitje kopen: waar let je op?
Als je geen moederfiets hebt maar een fiets met een gewone instap, dan houd je met een voorzitje minder ruimte over om op te stappen. Ook kan het soms zijn dat je tijdens het fietsen met je knie bijna het zitje raakt en dat je wat moeilijker kunt sturen. Neem daarom altijd je fiets mee als je een voorzitje gaat kopen. Ter plekke kun je dan bepalen of je na montage voldoende ruimte overhoudt om nog comfortabel genoeg te kunnen fietsen.
Fiets met je kleintje op je fiets alleen maar korte stukjes. Vermijd hobbelige en heuvelachtige wegen, want het lichaam van jonge kinderen is daar nog niet helemaal op ingesteld.
3. Een achterzitje: welke categorieën zijn er?
Wordt je kind te zwaar of te groot voor het voorzitje, dan kun je jouw kind in plaats van voorop, achterop meenemen op je fiets.
Achterzitjes zijn te koop in 2 categorieën: voor kinderen met een gewicht van 9 tot 15 kilo en kinderen met een gewicht van 9 tot maximaal 22 kilo. Controleer dus voor aanschaf altijd eerst het gewicht van je kind.
Je kunt fietsen met een zitje voor en achter op je fiets, maar dan moet je wel een degelijke fiets hebben en gewend zijn te fietsen met extra gewicht!
4. Wanneer is een kinderzitje veilig?
Een veilig kinderzitje beschikt over een aanduiding met de Europese Veiligheidsnorm EN14344, meestal te vinden bovenaan op de achterkant van het zitje. Daarnaast heeft een veilig zitje een veiligheidsgordel, verstelbare voetsteuntjes en voetriempjes. Beschermkappen voorkomen dat de voeten tussen de spaken kunnen komen en op de achterzijde van het zitje zit reflectie.
5. Wat is een goed veiligheidsgordeltje?
Een goed veiligheidsgordeltje loopt voor het kruis langs, heeft verstelbare schouderbanden en soms ook nog een bandje om het middel.
Het gordeltje mag niet door je kind zelf kunnen worden opengemaakt. Daarom is een openingssysteem waarbij je twee verschillende dingen moet doen, zoals duwen en daarna trekken, het beste. Een systeem waarbij je alleen hard hoeft te trekken is een stuk minder veilig.
6. Een goede voetbescherming
Om te voorkomen dat de voetjes van je kind tussen de spaken komen is een goede voetbescherming noodzakelijk. Heeft het fietszitje geen vaste maar losse voetsteuntjes, dan biedt een jasbeschermer alleen niet genoeg bescherming. In dat geval kun je spaakbeschermers kopen. Deze zijn gemaakt van harde kunststof en zorgen voor voldoende veiligheid. Ook moeten de voeten van je kindje voor een goede bescherming op de voetsteuntjes kunnen worden vastgemaakt met voetriempjes.
7. Een kinderzitje veilig op de fiets monteren
Bij de montage van een kinderzitje op je fiets zijn de volgende punten belangrijk:
- Monteer een voorzitje niet op het stuur, maar altijd aan de stuurpen.
- Een achterzitje wordt bij voorkeur bevestigd op de staande framebuis.
- Monteer je het zitje toch liever op de bagagedrager dan moet deze versterkt zijn of van staal. Zo niet, dan is een extra beveiliging die aan het frame wordt vastgemaakt, noodzakelijk. Een gewone bagagedrager is er namelijk op gemaakt om maximaal 25 kilo te dragen. Met zitje met kind erin zit je al snel aan dit gewicht.
- Op het zitgedeelte van het zitje staat een rondje met een kruisje erin om aan te geven dat daar het zwaartepunt is, wanneer je kind in het fietszitje zit. Houd het zwaartepunt zo dicht mogelijk bij de as van je achterwiel, bij voorkeur erboven. Zo voorkom je dat je fiets kan omkiepen.
Het allerveiligst is het kinderzitje door een erkende rijwielhandelaar op de fiets laten monteren.
8. Hoe zorg je voor maximale stabiliteit van je fiets?
Om je kind veilig in het fietsstoeltje te kunnen zetten is een stabiele standaard, zoals een dubbele pootstandaard, een ‘must’. Daarnaast is een stuurblokkeringssysteem aan te raden voor een maximale stabiliteit. Een speciale moederfiets is van deze extra’s voorzien en heeft bovendien een brede instap.