Bewaar deze instructie in een nieuwe afspeellijst of selecteer een bestaande.

Afspeellijsten zijn ook zichtbaar voor andere gebruikers

Bestaande afspeellijsten

WeetHetSnel gebruiker Weethetsnel

Weethetsnel
Heeft 917 instructies gemaakt

Hoe zet je een fiets veilig op slot?

Omschrijving

In deze instructievideo vind je tips over hoe en waarmee je je fiets het best op slot kunt zetten. Is je fiets gestolen dan is dit heel vervelend en ben je vaak behoorlijk onthand. Daarom is het belangrijk je fiets bij het stallen veilig op slot te zetten. Zo zijn er, zoals je in de instructievideo leert, mogelijkheden om het een fietsendief extra moeilijk te maken om jouw fiets te stelen. De video is afkomstig van het YouTube kanaal van de Consumentenbond. Onder de video hebben we de tips uit de instructie samen met nog wat extra tips geschreven voor je op een rij gezet, zodat je ze ook nog even kunt nalezen. Zo kun je jouw fiets bij het stallen zo goed mogelijk beveiligen.

Weethetsnel.nl kan een kleine vergoeding verdienen middels zogenaamde affiliate links in dit artikel.
Handleiding
Benodigdheden
  • gecertificeerd ART kettingslot
  • optioneel: goedgekeurd ringslot of ander type fietsslot

1. Investeer in een goed slot

Kies bij aanschaf van je fietsslot voor een ART gecertificeerd slot. ART geteste fietssloten zijn dermate goed, dat ze niet makkelijk zijn open te krijgen door dieven. Koop in ieder geval een ART kettingslot met voldoende lengte om je fiets ergens aan vast te kunnen zetten, zoals bijvoorbeeld aan het fietsenrek of aan een lantaarnpaal. Daarnaast kun je eventueel nog een goedgekeurd tweede ander type slot kopen, bijvoorbeeld een ringslot, waarmee je als extra beveiliging ook het achterwiel op slot kunt zetten.
Wil je je fiets verzekeren, dan ben je verplicht een ART gecertificeerd slot te gebruiken.

2. Zet je fiets veilig op slot

  • Maak je fiets met het kettingslot altijd vast aan het fietsenrek, een paal of iets anders in de "vaste wereld".
  • Doe de ketting van het slot niet alleen door het frame maar ook door het voorwiel van je fiets, zodat ook het voorwiel niet zomaar gestolen kan worden.
  • Probeer de ketting niet te dicht bij de grond te laten hangen. De dief kan dan namelijk makkelijk de grond gebruiken om een arm van een tang op te laten rusten en zo meer kracht zetten bij zijn poging om het slot open te breken.
  • Als extra beveiliging kun je met het ringslot ook je achterwiel op slot zetten.
Vergeet na het stallen van je rijwiel ook niet de diefstalgevoelige accessoires, zoals bijvoorbeeld een kilometerteller, van je fiets te verwijderen. Haal van een e-bike zo mogelijk altijd de accu af.

3. Waar zet je je fiets neer?

Vermijd bij het stallen van je fiets plekken die extra diefstalgevoelig zijn. Zo is bijvoorbeeld het risico op diefstal van je fiets hoger in de omgeving van een station of in een winkelcentrum. Op deze drukke plekken valt een fietsendief namelijk minder snel op. Zet je fiets ook altijd ergens waar voldoende licht is.
Een bewaakte fietsenstalling is natuurlijk de beste plek om je fiets te stallen. Zet ook hier echter altijd je fiets op slot.
Tips of opmerkingen? Plaats deze hier!