Bewaar deze instructie in een nieuwe afspeellijst of selecteer een bestaande.

Afspeellijsten zijn ook zichtbaar voor andere gebruikers

Bestaande afspeellijsten

WeetHetSnel gebruiker Weethetsnel

Weethetsnel
Heeft 913 instructies gemaakt

Hoe milieuvriendelijk is een elektrische auto?

Hoe milieuvriendelijk is een elektrische auto?
Omschrijving

In dit artikel wordt uitgelegd wat de voordelen en nadelen zijn voor het milieu van een elektrische auto ten opzichte van een brandstofauto. Je leert hoe het remsysteem van een elektrische auto bijdraagt aan het opwekken van energie en waarom een elektrische auto minder fijnstof uitstoot dan een brandstofauto. Op basis van deze informatie krijg je meer inzicht in de wijze waarop een elektrische auto helpt bij het reduceren van co2, maar ook wat de reden is van een hogere belasting van het milieu voor het produceren van een elektrische auto.

Weethetsnel.nl kan een kleine vergoeding verdienen middels zogenaamde affiliate links in dit artikel.
Handleiding

1. De co2 uitstoot van een elektrische auto

Met een elektrische auto kun je milieuvriendelijker rijden en je co2 uitstoot verlagen. Een elektrische auto stoot, gedurende zijn gehele levensduur, zo’n 60-70% minder uitstoot uit dan een auto die op brandstof rijdt. In deze berekening is het gebruik van zogenaamde ‘grijze stroom’, stroom afkomstig van kolencentrales en aardgas, meegenomen. Bij gebruik van groene stroom of stroom die je opwekt via eigen zonnepanelen, wordt die uitstoot dus nog lager. Elektrisch rijden verbetert de luchtkwaliteit doordat er minder fijnstof en geen stikstof meer wordt uitgescheiden. Vooral in steden is dit dus een groot voordeel.

2. Is een elektrische auto milieuvriendelijk?

Een elektrische auto wordt steeds milieuvriendelijker. Dit komt doordat de productie van de batterijen steeds milieuvriendelijker wordt, de mix van energie steeds groener en de accu van elektrische auto’s steeds langer meegaat waardoor deze duurzamer is geworden in het gebruik. Zo is de afname van de kracht van de accu in het eerste jaar gemiddeld zo’n 2%, de daaropvolgende jaren is dat gemiddeld 1%. De accu van een elektrische auto heeft daardoor een levensduur die langer is dan de auto zelf.
De productie van een milieubelastende accu wordt na aanschaf van de elektrische auto uiteindelijk gecompenseerd in het gebruik ervan. Een elektrische auto heeft namelijk een lagere uitstoot per kilometer, wat zorgt voor een omslagpunt.
In geval van smart charging, oftewel ‘slim laden’, plug je de auto in de laadpaal en wordt de auto opgeladen op het moment dat de energie het goedkoopst en het duurzaamst is. Zo kun je ook zelf bijdragen aan een duurzaam gebruik van je elektrische of hybride auto.

3. Wat is regeneratief remmen?

Veel elektrische auto’s zijn uitgerust met een zogenaamd regeneratief remsysteem. Regeneratief remmen (ook wel ‘recuperatief’ genoemd) betekent dat de energie die je opwekt om te remmen, niet verloren gaat maar weer wordt omgezet in nieuwe energie die wordt opgeslagen in de accu. Deze energie kan opnieuw worden gebruikt. Vergelijk het bijvoorbeeld met de manier waarop een ouderwetse dynamo op je fiets werkt. De beweging van het tandwiel van de dynamo wordt omgezet in energie voor de verlichting.
Op een vergelijkbare manier werkt het ook bij de motor van je elektrische auto: als de auto vertraagt door te remmen, en de weerstand daardoor toeneemt, wordt deze weerstand omgezet in energie.

4. Voordelen van een regeneratief remsysteem voor het milieu

Een voordeel van een auto met een regeneratief remsysteem is dat de remschijven alleen gebruikt worden voor lang en hard remmen. Door minder gebruik van de remschijven, komt bij een elektrische auto dus minder fijnstof vrij. Het zwaardere gewicht van de elektrische auto ten opzichte van een brandstofauto resulteert daardoor niet in meer fijnstof, zoals weleens wordt gedacht. Dit ondanks dat de slijtage van de banden van een elektrische auto hoger ligt dan bij een brandstofauto, en dit ook een vorm van fijnstof geeft.

5. Waarom is de productie (nu) nog milieubelastend?

Voor de productie van een elektrische motor en een batterij voor een elektrische auto, zijn zeldzame grondstoffen nodig. Het verkrijgen van deze grondstoffen heeft een nadelig effect op het milieu in de gebieden waar deze grondstoffen worden ontgonnen. Zo wordt er veel water verbruikt en komen er toxische stoffen vrij. Naast voordelen, heeft een elektrische auto momenteel dus ook nog wat nadelen voor het milieu. Doordat er veel onderzoek wordt gedaan naar het duurzamer maken van deze productieprocessen, zal dit in de toekomst echter steeds verder verbeteren.
Tips of opmerkingen? Plaats deze hier!