Bewaar deze instructie in een nieuwe afspeellijst of selecteer een bestaande.

Afspeellijsten zijn ook zichtbaar voor andere gebruikers

Bestaande afspeellijsten

WeetHetSnel gebruiker Weethetsnel

Weethetsnel
Heeft 913 instructies gemaakt

Hoe moet je remmen tijdens het skiën? Een noodstop maken.

Omschrijving

In deze instructievideo leer je de juiste skitechniek om te remmen wanneer je een noodstop moet maken. Het beheersen van de juiste remtechniek voor het maken van een noodstop, is van belang om je als skiër veilig op de skipiste te begeven. De belangrijkste punten die je bij het maken van een noodstop moet beheersen, worden in deze instructievideo stapsgewijs doorgenomen. Daarnaast krijg je aanwijzingen om de remtechniek rustig te oefenen.
Onder de instructievideo hebben we alle besproken punten en tips op een rijtje gezet, zodat je ze rustig kunt nalezen. Een veilige wintersport gewenst!

Weethetsnel.nl kan een kleine vergoeding verdienen middels zogenaamde affiliate links in dit artikel.
Handleiding

1. De lichaamsspanning

Belangrijk bij het maken van een noodstop tijdens het skiën, is dat je voldoende lichaamsspanning hebt. Span hiervoor vooral ook je bekkenbodemspieren goed aan. Je romp moet heel stabiel zijn om op de juiste manier de remtechniek te kunnen inzetten.

2. Een goede balans

Ook een goede balans tijdens het skiën is belangrijk bij het plotseling remmen. Zorg daarom dat de druk niet op je voorvoet en niet op je hakken zit, maar in het midden van je voet. Alle druk moet dus recht onder je voeten zitten.

3. Oefenen van het remmen op je ski's

Begin op een vlakke piste rustig met het oefenen van het remmen tijdens het skiën. Maak sierlijke slingers, zogenaamde guirlandes, waarbij je de ski’s steeds even met een ploeg in de dalrichting zet (zie video 0.53 minuut) en dan weer terugdraait. Oefen dit zowel naar links als naar rechts, om naar beide kanten een noodstop te kunnen maken. Voer tijdens het oefenen het tempo bij het maken van de guirlandes langzaam op.
Ook bij het oefenen van de noodstop heb je dynamiek nodig, want de noodstop is een heel dynamische beweging.

4. Actief kantelen van je ski’s

Bij het maken van een noodstop moet je heel actief de kanten van je ski’s kunnen kantelen. Dit doe je met je knieën, je heupen en je enkels - waarbij je het bovenlichaam naar het dal buigt en je de skistok met kracht neerzet.

Veel succes bij het oefenen van deze remtechniek. Ben je op zoek naar meer skitechnieken? Bekijk hiervoor dan ook de andere instructievideo's.
Denk bij het oefenen van de noodstop aan de veiligheid van jezelf en anderen en stop nooit vlak voor een andere skiër.
Tips of opmerkingen? Plaats deze hier!