Bewaar deze instructie in een nieuwe afspeellijst of selecteer een bestaande.

Afspeellijsten zijn ook zichtbaar voor andere gebruikers

Bestaande afspeellijsten

WeetHetSnel gebruiker Weethetsnel

Weethetsnel
Heeft 913 instructies gemaakt

Skeelers kopen: waar moet je op letten?

Omschrijving

Waar je op moet letten bij het kopen van skeelers (of inline skates), lees je in deze instructie. In de video wordt uitgelegd welke aandachtspunten belangrijk zijn voor de keuze van je skeelers. De tips die worden gegeven zijn zowel van toepassing op het kopen van skeelers voor volwassenen, als voor kinderen. Er wordt geen onderscheid gemaakt tussen skeelers voor dames of skeelers voor heren. Met deze basisinstructie weet je dus precies waar je op moet letten voordat je tot het aanschaffen van de skates over gaat.
De instructie is afkomstig van Oomssport.

Weethetsnel.nl kan een kleine vergoeding verdienen middels zogenaamde affiliate links in dit artikel.
Handleiding

1. Maat skeelers bepalen

Het is allereerst belangrijk om de juiste maat van de skeelers te bepalen. Trek de skeeler aan en ga goed in de schoen zitten. Tik nog even goed met de achterkant van de skate op de grond zodat je hiel helemaal naar achteren schuift. Doe de veters dicht en trek ze strak aan. Doe vervolgens ook de strap dicht maar trek deze niet al te strak aan, zodat je rondom je enkel nog wat bewegingsvrijheid behoudt.
Als je hiel goed achterin zit dan moeten je tenen losjes kunnen bewegen en een klein stukje van de voorkant af zitten. Maat skeelers bepalen
Het is belangrijk dat je hiel goed achterin blijft zitten. Komt je hiel los van de bodem tijdens het afzetten met je skate, dan krijg je blaren.
Heb je geen of minimale ruimte voorin de skeelers bij je tenen, dan worden je tenen tijdens het skaten beurs.

2. Keuze van de wielen van je skeelers

Er zijn twee belangrijke aspecten die een rol spelen bij de keuze van de wielen: het formaat en de hardheid ervan. Met grote wielen maak je meer snelheid, maar ben je minder wendbaar. Je kunt er langere afstanden mee afleggen en skates met grotere wielen zijn geschikt om tochten mee te maken.
Kleinere wielen zijn geschikter voor in de stad. Je kunt er bijvoorbeeld kortere bochten mee maken. Met kleinere wielen (zoals bij skeelers voor kinderen) ben je erg wendbaar maar ga je minder hard.

3. Type schoen voor je skeeler

Het type schoen dat je nodig hebt hangt samen met waar je de skeelers wilt gaan gebruiken: op de baan of op straat. Ga je skeeleren op de baan dan is het prettig om te kiezen voor een wat lagere en hardere schoen. Doordat de schoenen lager zijn, kun je dieper zitten en een maximale slag maken.
Hogere schoenen voor het inline skaten bieden veel steun aan je voet. De dikke kussens aan de binnenkant maken de schoenen daarnaast erg comfortabel.
De lage schoenen van skeelers voor op de baan zijn thermoplastisch vervormbaar, dat betekent dat je ze goed naar je voet kunt vormen. Stop ze in de oven zodat ze wat zachter worden en laat ze afkoelen aan je voet. Hierna sluiten de thermoplastische schoenen mooi aan op jouw voet en krijgen zo een perfecte pasvorm.

4. Keuze van het merk

Wanneer je kiest voor een duurdere inline skate, dan zal deze langer meegaan. De schoen is met meer aandacht geproduceerd, de wielen zullen minder snel slijten en het metaal zal niet roesten. Duurdere skeelers hebben minder onderhoud nodig en zijn duurzamer dan goedkopere skeelers. De keuze is aan jou!

5. Verschil skeelers en inline skates

De termen skeelers en inline skates worden meestal door elkaar gebruikt en de afgelopen jaren zijn de verschillen tussen beiden kleiner geworden. Over het algemeen worden met skeelers langere afstanden gereden. Skeelers hebben een lagere schoen, waardoor je dieper kunt zitten en meer snelheid kunt maken. Ook hebben ze grotere wielen, meestal 3 of 4 stuks. Inline skates kunnen (ook) worden gebruikt om mee te stunten en om trucs mee te doen. Ze hebben veelal een hoge schoen die je enkels ondersteunt bij het stunten en de wielen zijn vaak vlakker en kleiner.
Tips of opmerkingen? Plaats deze hier!