Bewaar deze instructie in een nieuwe afspeellijst of selecteer een bestaande.

Afspeellijsten zijn ook zichtbaar voor andere gebruikers

Bestaande afspeellijsten

WeetHetSnel gebruiker Redactielid05

Redactielid05
Heeft 25 instructies gemaakt

Wat zijn goede wandelschoenen? Tips en uitleg

Omschrijving

Wat goede wandelschoenen zijn en hoe je de beste wandelschoenen kunt kopen voor het doel waarvoor jij ze nodig hebt, wordt uitgelegd in deze instructievideo van Bever. Er zijn verschillende categorieën wandelschoenen waaruit je kunt kiezen. Je komt te weten waar je op moet letten en welke categorie geschikt is voor welk terrein zodat je met de juiste wandelschoenen de bergen of het bos in gaat. Met de tips en uitleg in deze instructie maak je dus een goed onderbouwde keuze voor het aanschaffen van goede wandelschoenen voor dames, heren of voor de kids. Veel wandelplezier gewenst.

Weethetsnel.nl kan een kleine vergoeding verdienen middels zogenaamde affiliate links in dit artikel.
Handleiding
Benodigdheden

1. Waar moet je op letten bij het kopen van wandelschoenen?

Om de beste wandelschoen te kunnen kiezen is het belangrijk om, voordat je naar de winkel gaat, te bedenken waar en voor welke activiteit je de schoen wilt gaan gebruiken. Een wandelvakantie, een stedentrip, een uitdagende bergtocht of gewoon een sportieve recreatieve wandeling, voor iedere activiteit is er een speciale schoen. Ook belangrijk is het feit of je een ‘mooi weer’ wandelaar bent of een ‘die hard’ die een regenbui niet schuwt. En of je loopt met wel of geen bepakking. In de volgende stappen kun je lezen welke categorie wandelschoen past bij welke wandelactiviteit. Waar moet je op letten bij het kopen van wandelschoenen?

2. Wandelschoenen voor een dagwandeling of stedentrip: categorie A

In de categorie A vind je goede wandelschoenen voor een wandeling op vlak en licht glooiend terrein zoals in het bos, op het strand of op verharde en onverharde wandelpaden of wegen. Vlak terrein komt in Nederland het meeste voor, dus deze schoen zul je in ons land het vaakst kunnen gebruiken. Een schoen in deze categorie heeft een wat alledaags uiterlijk. Hij is laag en daardoor licht van gewicht en heeft een soepele zool. Fijn voor langere wandelingen in de natuur of een stadswandeling als je wel ondersteuning wil, maar geen zware schoen wil dragen.
Om ongemakken te voorkomen zijn ook een paar goede wandelsokken belangrijk. Voor nog wat extra comfort kun je eventueel een paar comfortabele inlegzooltjes in je schoenen leggen.

3. Voor heuvelachtig gebied en trekkingen: categorie A/B

De categorie A/B is een tussencategorie. Het kenmerk van een tussencategorie is dat deze schoenen de kenmerken van twee categorieën combineren in één schoen. Het type A/B zit tussen een wandelschoen (voor vlakke paden) en een bergschoen in. Hij geeft wat meer stevigheid en stabiliteit dan de zogenaamde A-schoen. Dat komt doordat deze wandelschoen wat hoger is (halfhoog) en wat meer steun biedt bij de enkel. Toch is de zool, net als bij de A-schoen, relatief soepel. Door de combinatie van deze twee eigenschappen (soepele zool, steun bij de enkel) is de A/B-schoen comfortabel op het vlakke terrein, zoals in het bos, maar kan in de heuvels ook prima gebruikt worden. Deze wandelschoen is erg geschikt voor trekkingen. Voor heuvelachtig gebied en trekkingen: categorie A/B

4. Bergschoenen voor bergachtig gebied: categorie B

De wandelschoenen in de categorie B zijn voor klimmers. Ze kunnen worden gezien als bergschoenen. De stevige, stijve zool en de (half)hoge schacht zorgen voor steun en stabiliteit op oneffen terrein in de heuvels en de bergen. Ook als je langere afstanden loopt met bepakking, dan is dit type wandelschoen het beste.

5. Voor een ruiger en oneffen berggebied: categorie B/C

De schoenen in de tussencategorie B/C zijn bergschoenen waarbij de zool nog wat stugger en stijver is dan bij de B-categorie. Deze wandelschoen biedt dan ook wat extra demping. Dat is voornamelijk prettig wanneer je nog iets verder de bergen in wil en door wat ruiger gebied loopt met oneffenheden in de ondergrond; je zult wat stabieler door het bergachtige gebied gaan. Voor een ruiger en oneffen berggebied: categorie B/C

6. Voor bergwandelingen met zware bepakking: categorie C

Wil je weten wat goede wandelschoenen zijn voor een bergtocht waarbij je wat hoger de bergen in gaat, dan kom je in categorie C terecht. Een wandelschoen van het type C heeft een hoge schacht en stugge zool, waardoor de schoen voor extra steun en stabiliteit zorgt. Dit maakt de schoen bij uitstek geschikt voor een uitdagende bergtocht met zware bepakking. Een wandelschoen in de categorie C is ‘stijgijzervriendelijk’, dat wil zeggen het is mogelijk om onder deze schoenen flexibele stijgijzers (een soort overschoen die voorzien is van pinnen) te binden.
Het weer in de bergen kan erg extreem zijn en snel veranderen. Lees vooraf goed het weerbericht en let tijdens je tocht goed op veranderingen in het weer. Schroom ook niet om lokale klimmers, huurbazen en toeristenbureaus naar informatie te vragen.

7. Alpinisme schoenen voor sneeuw en ijs: categorie D

De laatste categorie wandelschoenen is de categorie D. In deze categorie vind je de schoen die het beste is voor het echte zware bergwerk. Een echte alpinisme schoen dus. Doordat er in de zool van deze hoge schoen een stevige plaat is verwerkt, is deze nauwelijks te buigen. Daarnaast zijn de schoenen stijgijzervast. Met dit type schoenen kun je dan ook zware klimtochten maken door sneeuw en over ijs.

8. Het verschil tussen leren schoenen en Gore Tex schoenen

Binnen alle genoemde categorieën heb je de keuze tussen een schoen die wel of niet volledig waterdicht is. Dit betekent in feite het verschil tussen een met leer gevoerde schoen en een Gore Tex schoen.Welke schoen het beste is hangt ook nu weer af van je wandelactiviteiten.
Een leer gevoerde schoen sluit comfortabel en soepel aan om de voet en voelt over het algemeen wat zachter aan. Daarbij ventileren leren schoenen beter dan een Gore Tex schoen. Omdat leren schoenen echter geen waterdicht membraam hebben, zullen ze nooit volledig waterdicht zijn.
Wil je er echt zeker van zijn dat je ook bij nattere omstandigheden droge voeten houdt, kies dan voor schoenen met een waterdicht membraam zoals bijvoorbeeld Gore Tex schoenen. Deze schoenen houden je voeten onder alle omstandigheden droog. En mochten je schoenen toch aan de binnenkant nat zijn geworden doordat er water van bovenaf is ingelopen, dan drogen ze ook weer sneller.

We hopen dat je aan de hand van deze uitleg precies weet waar je op moet letten bij de aanschaf van nieuwe wandelschoenen en wat goede wandelschoenen zijn. Veel succes met het maken van een keuze.
Tips of opmerkingen? Plaats deze hier!