Bewaar deze instructie in een nieuwe afspeellijst of selecteer een bestaande.

Afspeellijsten zijn ook zichtbaar voor andere gebruikers

Bestaande afspeellijsten

WeetHetSnel gebruiker Allerhande

Allerhande
Heeft 81 instructies gemaakt

Scotch eggs oftewel vogelnestjes maken met gekookte eieren, rundvlees en broodkruim.

Omschrijving

Scotch eggs, ook wel bekend als 'vogelnestjes', is een klassiek Engels eiergerecht. Het is lekker om te maken als origineel eiergerecht voor bij de brunch, een zondags ontbijt of bijvoorbeeld als recept voor Pasen. Je kunt de eieren bereiden als hartig hapje voor bij het paasontbijt of de paasbrunch. Maar ook als borrelhapjes zijn de eieren heerlijk en een leuke variant op gevulde eieren.
In dit recept worden de gekookte eieren omwikkeld met een hamburger, gepaneerd met broodkruim en daarna gefrituurd. Hoe je de Scotch eggs moet maken, leer je in de instructievideo. Onder de video staat het geschreven recept en vind je de ingrediënten en overige benodigdheden terug.

Weethetsnel.nl kan een kleine vergoeding verdienen middels zogenaamde affiliate links in dit artikel.
Handleiding
Benodigdheden
 • Voor 9 Scotch eggs (18 halve):
 • eieren op kamertemperatuur, 10 stuks waarvan 9 om te koken en 1 om rauw te gebruiken
 • runderhamburgers, 4 stuks
 • witte bloem, 50 gram
 • sneetjes witbrood, 3 stuks
 • zonnebloemolie, 1 liter
 • zeezout en mayonaise
 • En verder:
 • ruime pan (om 9 eieren in te koken)
 • opscheplepel
 • vershoudfolie
 • deegroller of lege fles
 • bakpapier
 • 3 diepe borden
 • broodrooster
 • vork
 • frituurpan of ruime pan geschikt om in te frituren
 • keukenthermometer of stukje rauwe aardappel
 • mooie platte schaal of extra groot rond bord

1. De eieren koken

Vul de pan met water en leg met behulp van een opscheplepel 9 eieren één voor één in de pan. Zorg dat de eieren allemaal onder water staan en breng het water aan de kook. Begin, zodra het water kookt, met het rekenen van de kooktijd en kook de eieren in 5 minuten medium hard of in 7,5 minuten hard. Haal hierna de pan van het vuur en giet het warme water af. Spoel de eieren 2 tot 3 minuten af onder koud stromend water om ze daarna te pellen.
Laat de eieren ruim voor het koken op kamertemperatuur komen. Een koud ei zal bij het koken sneller barsten!

2. De hamburgers uitrollen tot een dunne plak

Verdeel het hamburgervlees in 9 porties. Leg ieder portie op een stuk vershoudfolie van minimaal 20 x 20 centimeter en dek daarna het vlees af met een nieuw stuk folie. Rol met behulp van een deegroller of lege fles de hamburgers tussen de folie uit tot een dunne plak, groot genoeg om een ei mee te kunnen omwikkelen. Verwijder daarna de folie en leg de uitgerolde hamburgers ieder op een apart stuk bakpapier. De hamburgers uitrollen tot een dunne plak

3. De eieren met de hamburgers omwikkelen

Leg in het midden van een uitgerolde hamburger een gekookt ei en wikkel met behulp van het bakpapier het vlees rondom het ei. Vouw daarbij de randen van de plak vlees goed naar elkaar toe en druk ze voorzichtig tegen elkaar aan, zodat het ei volledig rondom bedekt is met vlees. Herhaal dit met de overige 8 eieren en hamburgers. De eieren met de hamburgers omwikkelen

4. Het paneren voorbereiden

Rooster de sneetjes brood goudbruin en verkruimel daarna het brood in een diep bord. Klop in een ander diep bord het rauwe ei met een vork goed los en zeef in een derde diep bord de bloem.

5. De olie verhitten

Doe de olie in een ruime pan of frituurpan en verhit deze tot 180 graden. Gebruik een keukenthermometer om te bepalen of de olie heet genoeg is. Heb je geen keukenthermometer, gooi dan een stukje rauwe aardappel in de pan met olie. Zodra de aardappel goudbruin boven komt drijven, is de olie op temperatuur.
Vul de pan nooit voor meer dan de helft met olie! De hete olie kan dan over de pan gaan borrelen.

6. De Scotch eggs frituren

Haal de met vlees omwikkelde eieren één voor één achtereenvolgens door de bloem, het losgeklopte ei en het verkruimelde brood. Laat weer met behulp van de opscheplepel drie eieren één voor één voorzichtig in de hete olie glijden en frituur ze in 4 minuten goudbruin en gaar. Schep de gare eieren met een schuimspaan uit de pan en laat ze op een stuk keukenpapier uitlekken. Frituur zo ook, steeds per drie stuks, de overige eieren. De Scotch eggs frituren

7. De Scotch eggs serveren

Snijd de gefrituurde eieren doormidden en leg de gehalveerde eieren op een mooie schaal. Serveer de vogelnestjes met zeezout en met een dip van mayonaise - of een andere saus naar keuze. De Scotch eggs serveren
Serveer voor een vrolijk Paasfeest de Scotch eggs op een bedje van groene veldsla met zo hier en daar een leuke paasdecoratie, zoals een geel paaskuikentje, tussen de eieren.
Tips of opmerkingen? Plaats deze hier!