1. De eieren koken
Vul de pan met water en leg met behulp van een opscheplepel 9 eieren één voor één in de pan. Zorg dat de eieren allemaal onder water staan en breng het water aan de kook. Begin, zodra het water kookt, met het rekenen van de kooktijd en
kook de eieren in 5 minuten medium hard of in 7,5 minuten hard. Haal hierna de pan van het vuur en giet het warme water af. Spoel de eieren 2 tot 3 minuten af onder koud stromend water om ze daarna te pellen.
Laat de eieren ruim voor het koken op kamertemperatuur komen. Een koud ei zal bij het koken sneller barsten!
2. De hamburgers uitrollen tot een dunne plak
Verdeel het hamburgervlees in 9 porties. Leg ieder portie op een stuk vershoudfolie van minimaal 20 x 20 centimeter en dek daarna het vlees af met een nieuw stuk folie. Rol met behulp van een deegroller of lege fles de hamburgers tussen de folie uit tot een dunne plak, groot genoeg om een ei mee te kunnen omwikkelen. Verwijder daarna de folie en leg de uitgerolde hamburgers ieder op een apart stuk bakpapier.
3. De eieren met de hamburgers omwikkelen
Leg in het midden van een uitgerolde hamburger een gekookt ei en wikkel met behulp van het bakpapier het vlees rondom het ei. Vouw daarbij de randen van de plak vlees goed naar elkaar toe en druk ze voorzichtig tegen elkaar aan, zodat het ei volledig rondom bedekt is met vlees. Herhaal dit met de overige 8 eieren en hamburgers.
4. Het paneren voorbereiden
Rooster de sneetjes brood goudbruin en verkruimel daarna het brood in een diep bord. Klop in een ander diep bord het rauwe ei met een vork goed los en zeef in een derde diep bord de bloem.
5. De olie verhitten
Doe de olie in een ruime pan of frituurpan en verhit deze tot 180 graden. Gebruik een keukenthermometer om te bepalen of de olie heet genoeg is. Heb je geen keukenthermometer, gooi dan een stukje rauwe aardappel in de pan met olie. Zodra de aardappel goudbruin boven komt drijven, is de olie op temperatuur.
Vul de pan nooit voor meer dan de helft met olie! De hete olie kan dan over de pan gaan borrelen.
6. De Scotch eggs frituren
Haal de met vlees omwikkelde eieren één voor één achtereenvolgens door de bloem, het losgeklopte ei en het verkruimelde brood. Laat weer met behulp van de opscheplepel drie eieren één voor één voorzichtig in de hete olie glijden en frituur ze in 4 minuten goudbruin en gaar. Schep de gare eieren met een schuimspaan uit de pan en laat ze op een stuk keukenpapier uitlekken. Frituur zo ook, steeds per drie stuks, de overige eieren.
7. De Scotch eggs serveren
Snijd de gefrituurde eieren doormidden en leg de gehalveerde eieren op een mooie schaal. Serveer de vogelnestjes met zeezout en met een dip van mayonaise - of een andere saus naar keuze.
Serveer voor een vrolijk Paasfeest de Scotch eggs op een bedje van groene veldsla met zo hier en daar een leuke paasdecoratie, zoals een geel paaskuikentje, tussen de eieren.