Bewaar deze instructie in een nieuwe afspeellijst of selecteer een bestaande.

Afspeellijsten zijn ook zichtbaar voor andere gebruikers

Bestaande afspeellijsten

WeetHetSnel gebruiker Weethetsnel

Weethetsnel
Heeft 918 instructies gemaakt

Pannenkoeken zonder eieren en zonder zuivel: van emmermeel (of speltmeel).

Pannenkoeken zonder eieren en zonder zuivel: van emmermeel (of speltmeel).
Omschrijving

Emmer wordt ook wel oerspelt genoemd. Het heeft een hoog mineralengehalte en een vrij sterk aroma, waardoor je het goed kunt gebruiken voor het bakken van pannenkoeken. Door het toevoegen van boekweitmeel in dit recept, kun je pannenkoeken bakken zonder ei. Het boekweitmeel vervangt de eieren namelijk. Ben je op zoek naar een veganistisch recept voor pannenkoeken, dan is dit een heerlijk alternatief voor het alom bekende pannenkoekenrecept. Zonder eieren, zonder zuivel, gezond en vooral erg lekker!

Weethetsnel.nl kan een kleine vergoeding verdienen middels zogenaamde affiliate links in dit artikel.
Handleiding
Benodigdheden
 • *Het meel kun je kopen bij de ekowinkel*
 • Voor ongeveer 2 personen:
 • Emmermeel (of speltmeel), biologisch (2 kopjes)
 • Boekweitmeel, biologisch (1 kopje)
 • Rijstemelk of andere melkvervanger (2 kopjes)
 • Water (ong. 1/2 kopje)
 • Kokosolie of andere olie om in te bakken
 • Optioneel:
 • Kaneel (dit kun je toevoegen aan het beslag)
 • Verse gember
 • Verse rozemarijn
 • Honing

1. Vegan pannenkoekenbeslag maken

Neem een kopje van ongeveer 150 ml en vul dit met emmermeel. Doe twee kopjes van het emmermeel in de beslagkom. Voeg daarna een kopje boekweitmeel toe. Als je het lekker vindt, dan kun je nog wat kaneel aan je beslag toevoegen. Pak je elektrische mixer of handmixer en voeg nu al mixende één voor één de kopjes rijstemelk toe. Je vegan pannenkoekenbeslag is nu waarschijnlijk nog best compact. Zorg ervoor dat je het beslag vloeibaarder maakt, door er nog wat water of melkvervanger aan toe te voegen. Zorg ervoor dat er een beslag ontstaat dat makkelijk giet en dat zich gelijkmatig over de bodem van de koekenpan verdeelt.
Is het pannenkoekenbeslag te dun geworden? Voeg dan wat extra emmermeel of speltmeel toe om het weer dikker te maken.
Vegan gemberpannenkoeken maken? Snijd een flink stukje verse gember van ongeveer 1 - 1,5 cm dikte. Haal het schilletje er voorzichtig af met een schilmesje en snijd de gember vervolgens in fijne stukjes. Meng dit door je veganistische pannenkoekenbeslag voor een lekker gembersmaakje. Natuurlijk kun je naar smaak nog meer gember toevoegen, dan wordt de gember wat overheersender.

2. Vegan pannenkoeken bakken

Neem een koekenpan met anti-aanbaklaag en smelt hierin ongeveer een theelepel kokosvet. Laat de pan even goed warm worden, zet het vuur laag en giet je vegan pannenkoekenbeslag in de koekenpan. Bak de pannenkoek aan de onderkant totdat het randje een beetje omhoog gaat krullen en loslaat van de bodem. De bovenkant van de pannenkoek is als het goed is nu droog en de onderkant lichtbruin.
Je kunt de vegan pannenkoek nu keren en de andere kant kort nog even bakken totdat deze ook lichtbruin kleurt. Eet smakelijk alvast!

3. Hoe kun je de pannenkoeken warm houden?

Wil je de vegan pannenkoeken warm houden tijdens het bakken? Zet dan een pan met kokend heet water op een laag pitje (of helemaal uit) en zet een bord bovenop de pan. Leg hier een grote deksel bovenop. De reeds gebakken pannenkoeken kun je op het verwarmde bord leggen en op deze manier warm houden totdat je aan tafel gaat.
Serveertip: besmeer de vegan speltpannenkoeken met honing en knip wat verse rozemarijn erop.
Tips of opmerkingen? Plaats deze hier!