Bewaar deze instructie in een nieuwe afspeellijst of selecteer een bestaande.

Afspeellijsten zijn ook zichtbaar voor andere gebruikers

Bestaande afspeellijsten

WeetHetSnel gebruiker Weethetsnel

Weethetsnel
Heeft 687 instructies gemaakt

Pannenkoeken zonder eieren en zonder zuivel: van emmermeel (of speltmeel).

Pannenkoeken zonder eieren en zonder zuivel: van emmermeel (of speltmeel).
Omschrijving

Emmer wordt ook wel oerspelt genoemd. Het heeft een hoog mineralengehalte en een vrij sterk aroma, waardoor je het goed kunt gebruiken voor het bakken van pannenkoeken. Door het toevoegen van boekweitmeel in dit recept, kun je pannenkoeken bakken zonder ei. Het boekweitmeel vervangt de eieren namelijk. Ben je op zoek naar een veganistisch recept voor pannenkoeken, dan is dit een heerlijk alternatief voor het alom bekende pannenkoekenrecept. Zonder eieren, zonder zuivel, gezond en vooral erg lekker!

Handleiding
Benodigdheden
 • *Het meel kun je kopen bij de ekowinkel*
 • Voor ongeveer twee personen:
 • Emmermeel (of speltmeel), biologisch (2 kopjes)
 • Boekweitmeel, biologisch (1 kopje)
 • Rijstemelk (2 kopjes)
 • Water (ong. 1/2 kopje)
 • Kokosolie
 • Optioneel:
 • Verse gember
 • Verse rozemarijn
 • Honing
 • Kaneel

1. Pannenkoekenbeslag maken

Neem een kopje van ongeveer 150 ml en vul dit met emmermeel. Doe twee kopjes van het emmermeel in de beslagkom. Voeg daarna een kopje boekweitmeel toe. Als je het lekker vindt, dan kun je nog wat kaneel aan je beslag toevoegen. Pak je elektrische mixer of handmixer en voeg nu al roerende of mixend één voor één de kopjes rijstemelk toe. Je beslag is nu waarschijnlijk nog best compact. Zorg ervoor dat je het beslag vloeibaarder maakt, door er al mixende nog wat water aan toe te voegen. Doe dit op gevoel, zodat er een beslag ontstaat waarvan je gemakkelijk je pannenkoeken kunt bakken.
Snijd een flink stukje verse gember van ongeveer 1 - 1,5 cm dikte. Haal het schilletje er voorzichtig af met een schilmesje en snijd de gember vervolgens in fijne stukjes. Meng dit door je veganistische pannenkoekenbeslag voor een lekker gembersmaakje. Natuurlijk kun je naar smaak nog meer gember toevoegen, dan wordt de gember wat overheersender.

2. Pannenkoeken bakken

Neem een koekenpan met anti-aanbaklaag en smelt hierin ongeveer een theelepel kokosvet. Laat de pan even goed warm worden, zet het vuur laag en giet je pannenkoekenbeslag in de koekenpan. Bak de pannenkoek aan de onderkant totdat het randje een beetje omhoog gaat krullen en loslaat van de bodem. De bovenkant van de pannenkoek is als het goed is nu droog en de onderkant lichtbruin.
Je kunt de pannenkoek nu keren en de andere kant kort nog even bakken totdat deze ook lichtbruin kleurt. Eet smakelijk alvast!
Laat je ons even weten of het gelukt is?
Tip: besmeer de speltpannenkoek met honing, knip wat verse rozemarijn erop en voeg nog wat stukjes verse gember eraan toe.
De speltpannenkoeken warm houden tijdens het bakken? Zet dan een pan met gekookt water op een laag pitje (of helemaal uit) en leg een bord bovenop de pan met een grote deksel erop. Je kunt de gebakken pannenkoeken op deze manier warm houden totdat je aan tafel gaat.
Tips of opmerkingen? Plaats deze hier!