Bewaar deze instructie in een nieuwe afspeellijst of selecteer een bestaande.

Afspeellijsten zijn ook zichtbaar voor andere gebruikers

Bestaande afspeellijsten

WeetHetSnel gebruiker Weethetsnel

Weethetsnel
Heeft 918 instructies gemaakt

Auto snel verkopen aan een dealer: praktische tips

Auto snel verkopen aan een dealer: praktische tips
Omschrijving

Wil je jouw auto snel verkopen? Bijvoorbeeld omdat deze in de weg staat, omdat je het geld nodig hebt voor de aanschaf van een ander voertuig of omdat je naar het buitenland verhuist? Dan is het fijn om niet zelf maandenlang bezig te zijn met het verkopen van je auto aan een particulier. In zo’n geval biedt het rechtstreeks aanbieden van je tweedehands wagen aan een dealer of garage uitkomst. Er zijn verschillende manieren waarop je dit kunt doen. In dit artikel lees je hoe je jouw auto verkoopt aan een dealer of garage zonder inruil ervan, zodat je direct een geldbedrag ervoor ontvangt.

Weethetsnel.nl kan een kleine vergoeding verdienen middels zogenaamde affiliate links in dit artikel.
Handleiding

1. Je auto snel verkopen: waarom zou je dit doen?

In sommige situaties is het fijn om een auto snel te kunnen verkopen. Bijvoorbeeld na een scheiding, na overlijden, wanneer je naar het buitenland verhuist of wanneer je snel over het geld wilt beschikken. Dit zijn situaties waarbij het kan lonen om de auto aan een garage of dealer aan te bieden. Je verdient minder dan wanneer je de auto particulier verkoopt, maar het scheelt je tegelijkertijd veel werk, tijd en moeite. En een groot pluspunt: je auto kun je op deze manier binnen een dag al verkocht hebben.

2. Verschillende manieren van verkopen

Er zijn verschillende manieren waarop je jouw occasion aan een garage of dealer kunt aanbieden. Je kunt dit zelf rechtstreeks doen, of gebruikmaken van een online platform dat bemiddelt tussen particuliere verkopers en autobedrijven. Het verkopen via een verkoopplatform is snel en vaak het eenvoudigst. Waarop je in beide gevallen moet letten, wordt in de volgende stappen besproken.

3. Auto verkopen aan een dealer, waarop let je?

Bij het verkopen van je auto aan een dealer of garage (zonder inruil voor een ander voertuig), is het verstandig om verschillende dealers te benaderen. Niet iedere dealer koopt tweedehands auto’s op zonder inruil. Daarnaast kan er verschil zitten in het aanbod dat ze je doen. Check daarom zowel grote als kleine autobedrijven. Ga ook na of er verschillen zijn tussen een merkdealer en een onafhankelijk autobedrijf, in de vergoeding die ze voor je auto geven. Alleen door te vergelijken kom je te weten of je uiteindelijk de beste prijs krijgt voor jouw occasion.
Kijk of een garage of dealer RDW erkend is. Op de site van RDW vind je een compleet overzicht van erkende locaties voor het verkopen van je voertuig.
RDW erkende autobedrijven werken volgens bepaalde kwaliteitsnormen en kunnen jouw auto gelijk vrijwaren. Je hoeft dan niet apart naar het postkantoor om de auto over te schrijven.

4. Auto verkopen via een verkoopplatform, hoe werkt dat?

Een autoverkoopplatform (ook wel inkoopplatform genoemd) is een website waarop je jouw occasion te koop kunt aanbieden. Bij een verkoopplatform zijn particuliere verkopers aangesloten (zoals jij dus) en inkopers, in dit geval autobedrijven. Wanneer je een profiel aanmaakt en foto’s toevoegt van jouw auto, krijgen verschillende autodealers een melding. Zij kunnen dan een bod uitbrengen, dat je kunt accepteren of afwijzen. Ook kun je zelf een tegenbod doen. Het verkopen via een platform is relatief een snelle en efficiënte manier om van je auto af te komen.

5. Is het verkopen van je auto via zo’n site gratis?

Veel online verkoopplatformen bieden hun diensten voor het gebruik van de site gratis aan. De autobedrijven die erbij aangesloten zijn betalen voor de dienstverlening. Jij als particuliere verkoper maakt dus geen extra kosten. Bijkomend voordeel van zo’n platform is dat je auto na de verkoop vaak door de dealer bij je thuis wordt opgehaald. En dat je daarnaast veelal de keuze hebt tussen contante betaling of overboeking.
Zoek online naar inkoopplatformen. Je kunt bijvoorbeeld via een site als OSW je auto verkopen. Alle aangesloten dealers daar zijn standaard RDW erkend.

6. Tips voor het verkopen via een garage of dealer

Bij het aanbieden van jouw auto aan een garage of dealer, is het belangrijk om met een aantal zaken rekening te houden. Dit geldt zowel voor het online aanbieden op een site, als voor het rechtstreeks aanbieden bij de autodealer. In alle gevallen is het belangrijk om:
  • Zelf vooronderzoek te doen naar de huidige waarde van de auto.
  • Volledige informatie te geven, ook over eventuele problemen, slijtage of schade. Maak bij het online verkopen van je auto daarom goede foto’s van de schade en slijtage. Dit voorkomt gedoe achteraf.
  • De auto schoon en netjes op te leveren - dit geldt zowel voor het exterieur als het interieur.
Kijk op de site van Autoweek voor meer tips over het voorbereiden van je auto voor het aanleveren bij een autobedrijf.
Het berekenen van de waarde van jouw auto, doe je onder meer via de website van Bovag of ANWB.
Tips of opmerkingen? Plaats deze hier!