1. Wat is een hybride auto?
Een hybride auto is opgebouwd uit twee verschillende motoren: een verbrandingsmotor en een elektromotor. Letterlijk betekent hybride: een combinatie van twee. De verbrandingsmotor werkt op brandstof, net zoals een normale auto. De elektromotor werkt op elektriciteit. Hybride auto’s zorgen ervoor dat de verbrandingsmotor zo efficiënt mogelijk werkt.
2. Verschil tussen hybride auto en elektrische auto
De elektromotor van een hybride auto wordt niet zoals bij een elektrische auto, opgeladen met een stekker (met uitzondering van de plug-in hybride). Bij de meeste hybride auto’s regelt de techniek van de auto het opladen van de accu. Bij sommige soorten hybrides wordt de elektromotor opgeladen door middel van een zogeheten generator. Energie die vrijkomt tijdens het remmen of bij het loslaten van het gaspedaal en tijdens uitrollen van de auto, wordt dankzij deze generator teruggeleid naar de accu. Dit wordt ook wel ‘regenereren’ genoemd. De in de accu opgeslagen energie kan vervolgens opnieuw worden gebruikt.
3. Welke typen hybride auto’s zijn er en hoe werken ze?
Hybride auto’s zijn er met stekker en zonder stekker. Of je een hybride auto kunt opladen bij een laadpaal of dat dit enkel gebeurt via ‘regenereren’, is afhankelijk van het type hybride wagen. Er zijn vier verschillende typen:
- Half hybride auto, ook wel ‘mild-hybrid’ genoemd. Met deze auto is het niet mogelijk om volledig elektrisch te rijden. De auto zorgt er zelf voor dat je zo zuinig mogelijk kunt rijden, door de optimale samenwerking tussen de elektromotor en de verbrandingsmotor. De half hybride wagen is op de markt gebracht met als doel om verbrandingsmotoren nog zuiniger te maken.
- Volledig hybride. Met deze auto is het mogelijk om volledig elektrisch te rijden, of volledig op brandstof. Ook kun je op beiden tegelijk rijden (brandstof en elektrisch). De ondersteuning vanuit de elektromotor komt dan, net als bij half hybride, op het juiste moment waardoor je zo zuinig mogelijk rijdt.
- Plug-in hybride. Met deze auto is het mogelijk om volledig elektrisch te rijden en de verbrandingsmotor niet in te schakelen. Dit is dus vergelijkbaar met een volledig hybride auto. De elektromotor is echter groter dan bij volledig hybride. Je kunt dus langer elektrisch rijden. Daarnaast kun je de accu ook met een stekker opladen aan een laadpaal. Gezien je met dit type meer elektrisch kunt rijden, is dit type het meest zuinig.
- Het vierde type is de REEV, dit staat voor Range Extended Electric Vehicle. Dit is eigenlijk een elektrische auto. Je kunt deze auto echter ook laten leveren met een verbrandingsmotor, waardoor je er hybride mee kunt rijden.
4. Wat betekent HEV, MHEV, PHEV en BEV?
Voor hybride auto’s en voor elektrische auto’s worden verschillende afkortingen gebruikt. De afkorting is afhankelijk van het type hybride wagen. Het is gebaseerd op de Engelse termen die worden gehanteerd.
- HEV staat voor ‘Hybrid Electric Vehicle’, oftewel een hybride auto met elektromotor en verbrandingsmotor.
- MHEV staat voor ‘Mild Hybrid Electric Vehicle’. Dit is dus een half hybride auto. Zie de eerdere beschrijving.
- PHEV staat voor ‘Plug-in Hybrid Electric Vehicle’. Dit is een hybride auto met stekker, die je dus ook aan een laadpaal kunt opladen.
- BEV staat voor ‘Battery Electric Vehicle’. Dit is een auto die volledig elektrisch rijdt. Hij valt dus niet onder de hybride wagens.
5. Wat zijn de voordelen van een hybride auto?
Een hybride auto heeft diverse voordelen. Allereerst verbruik je minder brandstof, omdat er een elektromotor aanwezig is. Daardoor kun je meer kilometers rijden en rijd je goedkoper. Ook voor het milieu is minder brandstof natuurlijk beter. Daarnaast ondersteunt de elektromotor bij het remmen en optrekken, waardoor je minder uitstoot hebt. Bijkomend voordeel van een hybride auto, is dat deze sneller accelereert (versnelt) dan een brandstofauto. Prettig dus wanneer je veel varieert in snelheid (bijvoorbeeld door remmen en inhalen) en bij het optrekken van de wagen.
Hybride auto’s waarmee je zowel volledig op brandstof als volledig elektrisch kunt rijden, hebben nog een bijkomend voordeel: je hoeft jezelf geen zorgen te maken over een lege accu. Je kunt met deze hybrides immers altijd overschakelen op brandstof, wat bij een volledig elektrische auto niet het geval is.
De meeste hybride auto’s zijn automaat en dus voorzien van een automatische versnellingsbak. Een automatische versnellingsbak draagt ook bij aan een lager verbruik van de auto.
6. Wat zijn de nadelen van een hybride auto?
Het grootste nadeel van een hybride wagen is de aanschafprijs. Ze zijn een stuk duurder dan brandstofauto’s. Verder zijn niet alle hybrides geschikt om een trekhaak te laten monteren of om een caravan te trekken. Houd er bij een hybride auto rekening mee dat je wat ruimte verliest door de combinatie van de motor en batterij. Een ander nadeel heeft betrekking op een plug-in hybride. Om deze optimaal te laten werken, moet je regelmatig opladen. Afhankelijk van waar je woont, kan het zijn dat er niet altijd voldoende laadmogelijkheden in de buurt zijn. Breng dit dus goed in kaart of overweeg het installeren van een privé laadpaal, voordat je tot aanschaf overgaat.
Houd er rekening mee dat hybride wagens stiller zijn. Hierdoor kan ander verkeer je minder goed horen. Het is dus belangrijk dat je met een hybride auto zelf alerter bent op het verkeer om je heen.
Wist je dat Coolblue ook
laadpalen en
laadpassen in het assortiment heeft?
7. Hoe ver kun je rijden met een hybride auto?
Het aantal kilometers dat je kunt rijden met een hybride auto, hangt af van het type hybride auto, het bouwjaar en het merk. Check de website van het merk auto dat je op het oog hebt of vergelijk een aantal typen, om meer te weten te komen over de actieradius van de hybride wagen. Op deze website van Skoda vind je bijvoorbeeld meer informatie en details over hun assortiment
hybride wagens.
Hybride rijden is vooral nuttig als je veel varieert in snelheid, zoals in of rondom de stad of wanneer je dagelijks in de file staat. Rijd je vooral lange afstanden met een constante snelheid, dan ondersteunt de techniek weinig in het vergroten van het bereik en verminderen van het brandstofverbruik.
Wil je weten hoe lang een hybride auto meegaat? De levensduur van een hybride auto kun je het beste vergelijken met die van een brandstofauto. Gemiddeld is dit zo’n 15 jaar.
8. Verschillen in mogelijkheden tussen hybride wagens
Houd bij het oriënteren op een hybride wagen, ook rekening met de verschillen in mogelijkheden tussen type wagens. Zoals aangegeven zijn de meeste hybride auto’s voorzien van een automatische versnellingsbak. Half hybride modellen vormen hierop soms een uitzondering. Daarnaast is al eerder genoemd: niet ieder model is geschikt voor het monteren van een trekhaak of het trekken van een caravan of aanhangwagen. Dat zijn natuurlijk belangrijke details om op te letten. Verdiep je daarom goed in het model voordat je tot aanschaf van een hybride wagen overgaat. Zo kun je alles goed tegen elkaar afzetten.
Sommige modellen worden ‘hybrid’ genoemd terwijl het eigenlijk ‘mild hybrid’ oftewel half hybride wagens zijn.