1. De accu laten controleren
Een slechte accu kun je bijna altijd herkennen aan het geluid. De motor draait langzamer rond, soms zelfs zo langzaam dat de motor maar net aanslaat. Wil je voorkomen dat de accu er bij de eerste vrieskou helemaal mee stopt, laat de accu dan op tijd controleren.
2. Waarom geeft een accu bij kou problemen?
In de accu zit de elektrische voorraad voor de auto en die voorraad moet behoorlijk zijn. Bij lage, koude temperaturen daalt de capaciteit van de accu enorm. Hierdoor kan het zijn dat de accu net te weinig vermogen heeft om de motor rond te laten gaan. Vooral ‘s ochtends, na een winterse vriesnacht, is dit vaak een probleem. Doet de startmotor het niet of start de motor wel maar slaat niet aan, dan heb je te maken met een lege accu.
Heb je een elektrische auto, houd er dan rekening mee dat de actieradius van je auto bij vrieskou aanzienlijk minder is. Let dan ook extra goed op de accuduur als het vriest en laad je accu ruim op tijd op!
3. Wat te doen bij een lege of bijna lege accu?
Doe, als het behoorlijk heeft gevroren, het contact aan en wacht 10 tot 15 seconden. Zo gaat er alvast stroom door de accu lopen, waardoor je de accu min of meer ‘wakker’ maakt.
Is de accu leeg en wil de auto niet starten bel dan een pechhulp, zoals de ANWB, voor een accucheck en zo nodig een vervangende accu.
Is de accu bijna leeg, maar slaat de motor met moeite nog net wel aan dan is het alsnog niet zo verstandig om te gaan rijden. De oorzaak van de moeilijke start kan namelijk ook een ander onderliggend probleem zijn.
4. De accu opladen met een starthulp
Mocht je de lege accu zelf willen opladen met behulp van een starthulp, ofwel een accubooster, zorg er dan voor dat de accukabels behoorlijk dik zijn zijn, met een dikke koperen kern.
- Sluit als eerste de rode pluskabel aan op de rode pluspool van de accu.
- Hierna sluit je de zwarte min- of massakabel aan op de minpool van de accu (zie voor het juiste aansluitpunt video 1.28) of op een punt van de motor, zoals de motorsteun. Dit laatste is nog beter en veiliger.
- Zijn beide kabels goed aangesloten, dan kun je de starthulp aanzetten waarna de motor in no-time weer zal starten.
- Om de accu weer goed op te laden moet je nu met je auto nog een afstand van minimaal een half uur tot drie kwartier rijden. Doe dit wel op een weg waar je voldoende snelheid kunt maken.
Bij de positieve pool vind je een plusteken (+) en zit er in de meeste gevallen een rode kabel aan de pool bevestigd. Bij de negatieve pool staat een minteken (-) en zit er in de meeste gevallen een zwarte kabel aan vast.
5. Accu sparen
Door een aantal stroomverbruikers zoals achterruitverwarming, blower en radio uit te zetten kun je de accu sparen. Ook het rijden van alleen maar korte stukjes is niet bevorderlijk voor je accu. Rijd daarom ook zo nu en dan een langere afstand op wegen waar je voldoende snelheid kunt maken, zodat de accu regelmatig goed kan opladen.
Tijdens het rijden laadt de accu via de dynamo bij, zodat je de auto ook een volgende keer weer probleemloos kunt starten.
Laat bij twijfel je accu doormeten en zo nodig vervangen!