Bewaar deze instructie in een nieuwe afspeellijst of selecteer een bestaande.

Afspeellijsten zijn ook zichtbaar voor andere gebruikers

Bestaande afspeellijsten

WeetHetSnel gebruiker Weethetsnel

Weethetsnel
Heeft 684 instructies gemaakt

Hoe kun je een autoruit ontdooien en ijsvrij houden?

Omschrijving

Het ontdooien van je autoruit is een makkelijk klusje. Je moet alleen wel even goed weten hoe je de autoruiten ijsvrij kunt maken en wat je daarbij wel en niet moet doen. In deze instructievideo wordt kort uitleg gegeven over het op de juiste manier ontdooien van de ruiten. Daarnaast worden tips en adviezen gegeven voor het ijsvrij houden van je autoruit en het voorkomen van condensvorming aan de binnenkant van je auto.
Voor verantwoord autorijden is goed en voldoende zicht een noodzaak. Aan de hand van deze instructie, ga je ook met vorst veilig de weg op!

Handleiding

1. De autoruiten ijsvrij maken

Wil je de autoruiten ontdooien, maak dan de bevroren autoruiten (de voor- en achterruiten en de zijramen) ijsvrij door deze in te spuiten met een ruitontdooier. Natuurlijk kun je ook een ijskrabber gebruiken. Gebruik je een ruitontdooier, laat de vloeistof dan na het inspuiten wel een paar minuutjes inwerken voor het goed ijsvrij maken van je ruiten.
Voorruit ontdooien met warm water? Doe dit liever niet. De ruit kan door het grote temperatuurverschil gaan barsten!
Vergeet niet om ook je buitenspiegels goed schoon te maken!

2. De ruitenwissers controleren

Kijk of je ruitenwissers niet zijn vastgevroren. Mocht dit het geval zijn, maak ze dan voorzichtig los met een ruitenkrabber (ijskrabber). Meer tips voor het voorkomen van bevroren autosloten en rubbers, lees je in deze instructie.

3. De auto starten

De auto stationair laten draaien veroorzaakt onnodige slijtage en is slecht voor jezelf en het milieu, terwijl de motor nauwelijks opwarmt. Start de auto dus pas op het moment dat je wegrijdt.

4. Condensvorming voorkomen

Maak voordat je in de auto stapt je kleding zoveel mogelijk sneeuw- en ijsvrij om extra condensvorming te voorkomen. Start de auto en zet de blower voluit aan. Zet ook de recirculatiestand aan en zet de verwarming op heet. Richt alles naar voren toe, op de voorruit. Gebruik zo nodig een (anti-condens) doek en veeg de ruiten hiermee schoon. Is alle condens verdwenen, schakel dan de recirculatiestand weer uit, zodat er weer voldoende frisse lucht in de auto kan komen.f8
Vorst voorspeld? Dek dan de avond ervoor je ruiten af met een ijsdeken.
Tips of opmerkingen? Plaats deze hier!