Bewaar deze instructie in een nieuwe afspeellijst of selecteer een bestaande.

Afspeellijsten zijn ook zichtbaar voor andere gebruikers

Bestaande afspeellijsten

WeetHetSnel gebruiker Ditty

Ditty
Heeft 406 instructies gemaakt

Hoe kun je sneeuwkettingen omleggen?

Omschrijving

Sneeuwkettingen omleggen kun je beter iets te vroeg doen, dan te laat. Als je wacht met omleggen tot je auto niet meer verder wil, zijn de omstandigheden vaak minder ideaal om je sneeuwkettingen te monteren. Sneeuwkettingen bieden veiligheid en extra grip op besneeuwde en beijzelde wegen. Je kunt de sneeuwkettingen kopen maar huren is ook een optie. In de instructievideo wordt getoond hoe je een sneeuwketting Pewag Brenta 9 met een 9 millimeter schakel moet omleggen en demonteren. In de geschreven handleiding zetten we deze montage en demontage nog eens stapgewijs op een rij.

Weethetsnel.nl kan een kleine vergoeding verdienen middels zogenaamde affiliate links in dit artikel.
Handleiding
In veel wintersportgebieden is in bepaalde situaties en in specifieke periodes van het jaar, het gebruik van sneeuwkettingen verplicht. Check altijd de specifieke landinformatie hierover voordat je naar het buitenland reist.

1. Welk type sneeuwkettingen zijn er?

Sneeuwkettingen zijn er in verschillende maten en systemen.
  • Meest voorkomende zijn de schakelsneeuwkettingen die te koop zijn met schakels in verschillende diktes. De keuze van de grootte van de schakels hangt af van de beschikbare ruimte in de wielkast.
  • Naast de schakelketting bestaat er ook de loopvlakketting. Dit type sneeuwketting wordt vaak gebruikt bij grote auto's met hele grote wielen en weinig ruimte in de wielkasten.
  • Ook is er nog de zogenoemde autosok: een soort sok van textiel, tussen het wiel, de band en de sneeuw. Deze autosok, ook wel sneeuwsok, mag je niet in alle landen gebruiken. Kies je dus híervoor, check dan altijd even of het gebruik ervan in het land van jouw bestemming is toegestaan.

2. Hoe kies je de juiste sneeuwketting?

Niet elk type sneeuwketting is geschikt voor jouw auto. Om zeker te zijn dat je de juiste ketting kiest kun je het best voor aanschaf eerst de ANWB, je autodealer of een andere vakman raadplegen.

3. Winterbanden met sneeuwkettingen

Wil je de sneeuwkettingen gebruiken in combinatie met winterbanden? Het kan zijn dat je dan een smallere winterband nodig hebt. Houd daar rekening mee bij de aanschaf van je banden en informeer hierna.

4. Monteren Pewag Brenta 9 sneeuwketting

In deze instructie wordt uitgelegd hoe je een sneeuwketting van het type Pewag Brenta 9 omlegt. Dit type sneeuwketting is een schakelketting die met zijn kleine schakels speciaal is ontworpen voor auto’s met een nauwe wielkuip.
Lees eerst altijd goed de gebruiksaanwijzing!

5. De ketting ordenen en achter het wiel schuiven

Orden de ketting en leg deze geopend voor het wiel. Schuif vervolgens de kabel met ketting in een soort van halve maan om de achterkant van het wiel heen, zodat de uiteinden aan de voorkant komen.

6. De gele haak vastmaken

Pak de uiteinden en trek de ketting achter het wiel omhoog. Maak daarna de uiteinden van de kabel met de gele haak aan elkaar vast.

7. De kabel achter het wiel schuiven

Breng nu de ketting naar voren toe en schuif de kabel achter het wiel. Let erop dat zich noch de kabel, noch een deel van het sluitmechanisme op het loopvlak van de band bevindt.
Heb je normale wielen met stalen velgen? Laat dan de wieldoppen thuis, want die kunnen beschadigen.

8. De ketting aan elkaar haken

Pak bovenaan de band de rode schakel en het grijze kettinkje en haak die in elkaar. Haak vervolgens onderaan de band de twee rode schakels eveneens in elkaar. De ketting aan elkaar haken

9. De ketting spannen

Nu ga je de ketting spannen. Haak hiervoor de spanketting achter de rode rubber haak aan het grijze kettinkje, waarna je hem stevig kunt aantrekken.
Is de ketting voldoende aangespannen haak hem dan op een vrijgekomen plek vast aan de buitenketting. De ketting spannen
Het is handig het omleggen van de sneeuwketting een paar keer thuis te oefenen, dat voorkomt ellende als de kettingen tijdens een sneeuwstorm moeten worden aangebracht.

10. De ketting opspannen

Rijd om de kettingen op te spannen met een lage snelheid van maximaal 50 kilometer, een korte afstand van zo’n 50 tot 100 meter. Controleer dan of de kettingen mooi gecentreerd zitten en span ze nog een beetje na.
Er zijn ook sneeuwkettingen die zich automatisch opspannen.

11. Het demonteren van de sneeuwketting

  • Breng de auto zodanig tot stilstand dat de spanketting met het blauwe kastje zich onderaan het wiel bevindt in de 6-uur positie.
  • Haak de ketting los.
  • Pak vervolgens de kabelring, trek deze over de band heen en maak de schakeling los.
  • Haal hierna de gehele ketting achter het wiel langs naar voren.
  • Verwijder de sneeuw van de ketting en spoel hem af met lauw water.
  • Laat de schone ketting goed drogen en berg hem daarna weer op in de box.
Het demonteren van de sneeuwketting
Zorg vooral dat de sneeuwkettingen goed droog zijn als je ze weer opbergt, anders heb je het volgende seizoen verroeste kettingen.

12. Hoe vervoer je sneeuwkettingen het best?

Sneeuwkettingen vormen een onderdeel van je bagage. Zet ze bij voorkeur recht achter een zitting of gewoon langs je overige bagage. Zorg in ieder geval dat je er makkelijk bij kunt.
Leg de sneeuwkettingen nooit bovenop de bagage. Mocht je een aanrijding krijgen dan kunnen de sneeuwkettingen op deze plek een levensgevaarlijk projectiel zijn.
Tips of opmerkingen? Plaats deze hier!