Bewaar deze instructie in een nieuwe afspeellijst of selecteer een bestaande.

Afspeellijsten zijn ook zichtbaar voor andere gebruikers

Bestaande afspeellijsten

WeetHetSnel gebruiker nicole

nicole
Heeft 104 instructies gemaakt

Winterbanden en zomerbanden wisselen: uitleg over het belang ervan.

Omschrijving

Het wisselen van zomerbanden naar winterbanden kan gevaarlijke situaties voorkomen. Het belang ervan is bij velen echter onbekend. Vraag jij je ook af waarom je nou eigenlijk winterbanden onder je auto moet zetten of heb je het idee dat de verschillen tussen winterbanden en zomerbanden minimaal zijn? In deze instructievideo wordt het verschil tussen zomerbanden en winterbanden onder winterse omstandigheden gedemonstreerd. Zo krijg je een goed beeld van de twee typen banden en kun je bepalen of je het wisselen van je zomerbanden naar winterbanden de moeite waard vindt.

Handleiding
In veel wintersportlanden is de winterband verplicht.
Winterbanden hebben een ander profiel en een andere rubbersamenstelling. Daardoor heeft deze veel meer grip onder winterse omstandigheden.

1. Remmen met zomerbanden vs winterbanden

Een remproef met 50 km per uur op glad wegdek geeft een verschil van een meter of tien in het moment waarop de auto tot stilstand komt. Met winterbanden is de remweg dus een stuk korter. Winterbanden bieden dus veel meer veiligheid bij het remmen in de sneeuw of op een wegdek dat flink nat is geregend.

2. Optrekken op gladde helling

Wanneer je wilt optrekken op een gladde helling, dan ben je met winterbanden een stuk beter af. Dat is een voordeel bij het rijden in de bergen, als je op wintersport gaat. Je hebt dan vaak te maken met sneeuw en winterse omstandigheden en het 'klimmen' met zomerbanden gaat een stuk lastiger.

3. Uitwijken met zomerbanden

Met zomerbanden heb je vrijwel geen grip meer op glad wegdek. Indien je plotseling moet uitwijken dan zal dit dus met de nodige gevolgen zijn. Steekt er ineens iemand de weg over dan kun je die persoon met zomerbanden niet meer ontwijken. Winterbanden geven daarentegen voldoende grip op het wegdek om op tijd te kunnen reageren. Zo kun je ongelukken dus voorkomen.

4. Bochten draaien met winterbanden

Ook in wintersportgebieden kennen ze verkeerspleinen en scherpe bochten. Bij het nemen van bochten of rotondes merk je dat je met zomerbanden op glad wegdek snel de grip en daarmee controle verliest. Het loont dus om ook voor dit soort situaties winterbanden onder je auto te hebben zitten, zodat je veilig kunt rijden. Bochten draaien met winterbanden
Rijd niet het gehele jaar door met winterbanden. Onder zomerse omstandigheden heeft de winterband namelijk juist weer minder grip.
Tips of opmerkingen? Plaats deze hier!