Bewaar deze instructie in een nieuwe afspeellijst of selecteer een bestaande.

Afspeellijsten zijn ook zichtbaar voor andere gebruikers

Bestaande afspeellijsten

WeetHetSnel gebruiker nicole

nicole
Heeft 103 instructies gemaakt

Winterbanden en zomerbanden wisselen: uitleg over het belang ervan.

Omschrijving

Het wisselen van zomerbanden naar winterbanden kan gevaarlijke situaties voorkomen. Het belang ervan is bij velen echter onbekend. Vraag jij je ook af waarom je nou eigenlijk winterbanden onder je auto moet zetten of heb je het idee dat de verschillen tussen winterbanden en zomerbanden minimaal zijn? In deze instructievideo wordt het verschil tussen zomerbanden en winterbanden onder winterse omstandigheden gedemonstreerd. Zo krijg je een goed beeld van de twee typen banden en kun je bepalen of je het wisselen van je zomerbanden naar winterbanden de moeite waard vindt.

Weethetsnel.nl kan een kleine vergoeding verdienen middels zogenaamde affiliate links in dit artikel.
Handleiding

1. Voordeel winterbanden

Winterbanden hebben een ander profiel en een zachter rubber dan een zomerband. Daardoor biedt een winterband veel meer grip tijdens het rijden onder winterse omstandigheden. Met een winterband rijd je dus een stuk veiliger. In veel wintersportlanden is de winterband dan ook verplicht. Voordeel winterbanden
Een winterband maakt zich bij een temperatuur onder de 7 graden al nuttig.

2. Remmen met zomerbanden vs winterbanden

De remweg op gladde wegen is bij een auto met winterbanden vele malen korter dan bij een auto met zomerbanden. Dat kan bij een remproef met 50 kilometer per uur zo’n 10 meter schelen. Winterbanden bieden dus veel meer veiligheid bij het remmen in de sneeuw of op een nat of bevroren wegdek.

3. Uitwijken met zomerbanden

De goede grip van de winterband is vooral ook belangrijk als je plotseling moet uitwijken. Met zomerbanden heb je vrijwel geen grip meer op een glad wegdek, met winterbanden houd je daarentegen voldoende grip op de weg om op tijd te kunnen reageren en ongelukken te voorkomen.

4. Bochten draaien met winterbanden

Ook in wintersportgebieden kennen ze verkeerspleinen en scherpe bochten. Bij het nemen van bochten of rotondes merk je dat je met zomerbanden op glad wegdek snel de grip en daarmee controle verliest. Het loont dus om ook voor dit soort situaties winterbanden onder je auto te hebben zitten, zodat je veilig kunt rijden.

5. Optrekken op een gladde helling

Optrekken op een gladde helling gaat met winterbanden een stuk beter. Rijd je een berg op dan gaat het ‘klimmen’ met winterbanden niet alleen sneller en maar vooral ook veiliger.
Ga je op wintersport, maak dan op tijd een afspraak bij je dealer of garage voor het wisselen van zomer- naar winterbanden.
Tips of opmerkingen? Plaats deze hier!