Bewaar deze instructie in een nieuwe afspeellijst of selecteer een bestaande.

Afspeellijsten zijn ook zichtbaar voor andere gebruikers

Bestaande afspeellijsten

WeetHetSnel gebruiker nicole

nicole
Heeft 117 instructies gemaakt

Winterbanden en zomerbanden wisselen: uitleg over het belang ervan.

Omschrijving

Vraag jij je ook af waarom je nou eigenlijk winterbanden onder je auto moet zetten of heb je het idee dat de verschillen tussen winterbanden en zomerbanden minimaal zijn? In deze instructievideo wordt het verschil tussen zomerbanden en winterbanden onder winterse omstandigheden gedemonstreerd. Zo krijg je een goed beeld van de twee typen banden en kun je bepalen of je het wisselen van je zomerbanden en winterbanden de moeite waard vindt.

Handleiding
In veel wintersportlanden is de winterband verplicht.
Winterbanden hebben een ander profiel en een andere rubbersamenstelling. Daardoor heeft deze veel meer grip onder winterse omstandigheden.

1. Remproef

Een remproef met 50 km per uur geeft een verschil van een meter of tien in het moment waarop de auto tot stilstand komt. Met winterbanden is deze dus een stuk korter.

2. Optrekken op gladde helling

Met zomerbanden is een stuk minder goed vooruit te komen dan met winterbanden.

3. Uitwijken

Met zomerbanden heb je vrijwel geen grip meer op glad wegdek. Indien je plotseling moet uitwijken dan zal dit dus met de nodige gevolgen zijn.

4. Bochten draaien

Bij het nemen van bochten of rotondes merk je dat je met zomerbanden op glad wegdek snel de grip en daarmee controle verliest. Ook in dit soort situaties loont het dus om winterbanden onder je auto te hebben zitten.
Rijd niet het gehele jaar door met winterbanden. Onder zomerse omstandigheden heeft de winterband namelijk juist weer minder grip.
Tips of opmerkingen? Plaats deze hier!