1. De courgette grillen
Snijd de gewassen courgette met schil in plakjes van ongeveer een halve centimeter dik. Bestrijk ieder plakje aan beide kanten dun met olijfolie. Verhit nu de grillpan tot hij goed heet is. Gril de plakjes courgette gaar tot er mooie bruine grillstreepjes ontstaan (ongeveer 1 à 2 minuten per kant). Breng de courgette op smaak met een beetje peper en zout.
Doe geen olijfolie in de grillpan! De olie op de courgette zorgt ervoor dat de pan niet gaat walmen.
Grillen in de oven kan natuurlijk ook.
De courgette kun je eventueel ook van tevoren grillen. Bewaar de gegrilde plakjes courgette dan in de koelkast en laat ze voor gebruik even op kamertemperatuur komen.
In plaats van courgette kun je ook aubergine of rode paprika gebruiken. Ook deze groenten dan wel grillen, want de gegrilde groente maakt de salade juist speciaal.
2. Snipper de sjalotten
Snijd eerst het kopje van de sjalot, snijd hem daarna doormidden en verwijder de schil. Maak met een scherp mes aan de bolle kant in de lengte wat inkepingen, waarna je de sjalot overdwars mooi fijn kunt snijden (zie video 1.52 – 2.00).
Door de milde en wat zoetige smaak zijn sjalotjes erg goed te gebruiken in een salade.
Ter variatie kun je ook een rode ui gebruiken.
3. De salade maken
Was de rucola voorzichtig schoon en laat deze uitlekken in een zeef. Snijd de zongedroogde tomaatjes in dunne reepjes. Verdeel nu de rucola, de gesnipperde sjalotjes en de zongedroogde tomaatjes over vier borden. Leg op elk bord de plakjes rauwe ham losjes rondom de salade, samen met de plakjes gegrilde courgette.
Als vegetarisch alternatief voor de rauwe ham kun je mozzarella gebruiken.
De zongedroogde tomaatjes kun je eventueel ook vervangen door een handjevol zwarte olijven. Neem dan wel olijven op olie want die hebben meer smaak.
4. De salade serveren
Maak de Italiaanse salade af met wat balsamico dressing. De dressing kun je kant en klaar kopen (Jumbo) maar je kunt hem ook zelf maken door balsamico azijn te mengen met olijfolie en wat peper en zout. Strooi tot slot wat geschaafde Pecorino kaas over de maaltijdsalade en geef er een lekker stuk ciabatta brood bij.