1. De bieten snijden
Bewaar het bietensap om later voor de dressing te gebruiken. Schil de bieten en snijd ze in tweeën. Snijd daarna iedere helft in partjes of dikke plakken.
Wil je verse bieten gebruiken, kook deze dan eerst of rooster ze 45 minuten in de oven.
2. De citroen raspen en snijden
Boen de schil van de citroen goed schoon. Laat de citroen heel, rasp de helft van de schil en snijd hem daarna doormidden. Pers uit de ene helft het citroensap en snijd de andere helft in dunne plakjes.
Je kunt een citroen makkelijker raspen als deze nog heel is.
3. De dressing maken
Meng het citroensap met 3 eetlepels van het bietensap, de citroenrasp, 2 eetlepels mayonaise en de helft van de gehakte dille. Roer alles goed door elkaar en breng de saus op smaak met wat peper en zout.
Voor een lichtere versie kun je de mayonaise vervangen door yoganaise.
4. De geitenkaas bakken
Bekleed de bakplaat met bakpapier. Snijd de geitenkaas in 4 gelijke stukken en leg deze op de bakplaat. Laat de kaas in een voorverwarmde oven op 200 graden in ongeveer 5 minuten lauwwarm en zacht worden.
Laat de kaas niet helemaal smelten!
Houd je niet van geitenkaas? Eventueel kun je de geitenkaas vervangen door gerookte forel.
5. De linzen met de bieten mengen
Laat de linzen uitlekken in een zeef. Doe ze vervolgens in een schaal en meng ze met de bietjes. Schep daarna de dressing er luchtig doorheen.
6. De maaltijdsalade maken
Verwijder de worteltjes en spoel de veldsla voorzichtig schoon. Laat de veldsla goed uitlekken in een vergiet of drogen in een slacentrifuge. Verdeel een kwart van de veldsla over een bord en schep er een vierde deel van het bieten- linzen mengsel op. Leg daarna een stuk warme geitenkaas op de salade en bestrooi alles met een deel van de resterende dille.
Pas op dat je de veldsla bij het wassen niet beschadigt. Spoel deze daarom nooit onder een harde waterstraal.
7. De salade serveren
Serveer de salade met een plakje citroen en geef er wat grof boerenbrood bij. Eet smakelijk!