Bewaar deze instructie in een nieuwe afspeellijst of selecteer een bestaande.

Afspeellijsten zijn ook zichtbaar voor andere gebruikers

Bestaande afspeellijsten

WeetHetSnel gebruiker nicole

nicole
Heeft 104 instructies gemaakt

'Bloemkoolcouscous' salade met rode bieten, kastanjechampignons en sinaasappeldressing.

'Bloemkoolcouscous' salade met rode bieten, kastanjechampignons en sinaasappeldressing.
Omschrijving

Een bloemkool recept dat qua smaak erg zacht en heel verrassend is: bloemkoolcouscous (ook wel: 'bloemkoolrijst' genoemd) is heerlijk om te maken als lauwwarme salade. Zowel een aanrader als zomerse salade of als gezond bijgerecht voor de koudere dagen. Bloemkoolcouscous is lekker om te mixen met quinoa maar kan ook zonder de quinoa worden bereid, als je een salade wilt volledig op basis van groenten.
Deze bloemkool salade is ook geschikt voor vegetariërs.

Handleiding
Benodigdheden
  • Voor 4 personen:
  • 1 kleine bloemkool
  • Quinoa, 200 gram
  • Biologische bietenschijfjes, 1 potje (340 gram) of voorgekookte bieten
  • 3 witte uien of 6 sjalotjes
  • Zakje veldsla of bijv. verse spinazie, 75 gram
  • Kastanjeschampignons, half bakje
  • 150 gram feta
  • Voor de dressing:
  • 100 ml kwark of volle yoghurt
  • 3 eetlepels mayonaise
  • Rasp van 1 sinaasappel
  • 1 teentje knoflook
  • 1 eetlepel honing
  • Paar takjes verse bieslook, fijngeknipt
  • Optioneel:
  • 2 theelepels rode wijnazijn
  • Pompoenpitten

1. Voorbereiding

  • Bereid eerst de saladedressing door alle ingrediënten door elkaar te kloppen. Zet de dressing opzij zodat deze even kan rusten en op smaak kan komen voor gebruik.
  • Was de sla en laat de sla uitlekken in een vergiet.
  • Snijd de bietenplakjes verder fijn tot lange reepjes en snijd blokjes van de voorgekookte bieten.

2. Bloemkool'couscous' maken

  • Snijd de bloemkoolroosjes van de stronk, spoel ze af onder de kraan en maal de roosjes daarna in een keukenmachine goed fijn.
  • Schep de bloemkoolcouscous in een pan en overgiet het geheel met heet, gekookt water. Zorg ervoor dat de bloemkool net onder water komt te staan.
  • Doe een deksel op de pan en laat de bloemkoolrijst 5 minuten staan.
  • Giet het daarna af, laat de bloemkool even uitdampen en zet ook de bloemkool met deksel op de pan opzij (zodat de bloemkool nog wel een beetje warm blijft).

3. Quinoa koken en uien bakken

  • Doe de quinoa in een pan met gekookt water en laat dit op een middelhoog vuur in ongeveer 15 minuten gaar koken.
  • Snijd ondertussen de rode uien in halve ringen en de kastanjechampingnons in vieren.
  • Verhit wat kokosolie of olijfolie in een koekenpan. Bak de kastanjechampignons en de uien op een middelhoog vuurtje gaar (de uien zullen dan een lichtbruine kleur hebben).
  • Is de quinoa gaar? Giet deze dan af en en plaats daarna de deksel nog even terug op de pan.

4. Salade maken

  • Meng nu de bloemkool, de quinoa, de rode bieten en de veldsla door elkaar. Dit vormt de basis van je salade.
  • Pak vier borden of een mooie, grote saladeschaal. Schep de basissalade in de schaal of verdeel het over de borden.
  • Garneer het geheel vervolgens met de uien en champignons. Bestrooi tenslotte met blokjes feta en besprenkel de salade met de sinaasappeldressing.
Eet smakelijk!
Tips of opmerkingen? Plaats deze hier!