1. De slagroom kloppen
Klop in een ruime schaal de slagroom met 1 eetlepel suiker goed stijf. Dek de schaal af met vershoudfolie en zet hem in de koelkast.
Haal de ongeklopte slagroom pas op het allerlaatste moment uit de koelkast, want het kloppen van de slagroom gaat het best als de slagroom goed koud is!
2. De aardbeien schoonmaken
Snijd voorzichtig de kroontjes van de aardbeien en snijd de grote aardbeien doormidden. Houd ongeveer 6 aardbeien apart voor de garnering en doe de overige aardbeien in een kan of blender.
Wil je de aardbeien van tevoren wassen, laat dan wel het kroontje erop zitten! Zo voorkom je dat de aardbeien zich volzuigen met water.
Er zijn handige aardbei ontkroners te koop. Hiermee kun je heel makkelijk het kroontje verwijderen, zonder dat je het vruchtvlees beschadigt.
3. De aardbeien pureren
Voeg het water, de suiker, het citroensap en de munt toe aan de aardbeien. Pureer alles met een staafmixer of in de blender tot een gladde ‘soep’. Dek daarna de kan af met folie en zet hem in de koelkast.
In plaats van munt kun je ook basilicum gebruiken, voor een heel andere smaak.
Als je de soep ruim van tevoren bereidt, dan krijgen alle smaken de kans zich goed met elkaar te mengen en wordt de smaak optimaal.
4. De aardbei-muntsoep serveren
Giet de koude aardbei-soep in een diep bord, dessertschaaltje of een groot wijnglas. Verdeel de frambozen, bessen en achtergehouden aardbeien over de soep en schep er een flinke dot slagroom op. Garneer tot slot de slagroom met een blaadje munt en een kaneelstokje.
In plaats van frambozen en blauwe bessen kun je ook bramen en rode bessen gebruiken. Dit geeft een beetje zurige smaak.
De slagroom kun je vervangen door mascarpone of een bolletje sorbetijs.