Bewaar deze instructie in een nieuwe afspeellijst of selecteer een bestaande.

Afspeellijsten zijn ook zichtbaar voor andere gebruikers

Bestaande afspeellijsten

WeetHetSnel gebruiker nicole

nicole
Heeft 103 instructies gemaakt

Zelf chocolade maken: met dadels, amandelen, kokosrasp (en zonder suiker).

Zelf chocolade maken: met dadels, amandelen, kokosrasp (en zonder suiker).
Omschrijving

Zelf chocolade maken is helemaal niet moeilijk. Een stuk gezonder dan de chocolade die je in de winkel koopt en erg leuk om te maken. Als je op zoek bent naar leuke chocolade recepten, dan kun je deze variant eens maken met onder meer dadels, amandelen, citroenschil en kokosrasp. Natuurlijk kun je ook de ingrediënten ervoor gebruiken die jij lekker vindt! Door de dadels heb je verder geen toevoegingen nodig om de chocolade zoet te maken. Zonder suiker dus en zeker zo lekker!

Weethetsnel.nl kan een kleine vergoeding verdienen middels zogenaamde affiliate links in dit artikel.
Handleiding
Benodigdheden
 • Voor één chocoladereep:
 • Cacaoboter, 75 gram (onder meer te koop bij de ekowinkel)
 • Cacaopoeder, 40 gram
 • 1/2 theelepel pure vanillepoeder (o.m. te koop bij de ekowinkel)
 • Naar keuze:
 • Dadels
 • Amandelen
 • Kokosrasp
 • Citroen (voor de geraspte schil)
 • Snufje ongeraffineerd zeezout
 • En verder:
 • Een platte rechthoekige schaal of cakevorm
 • Bakpapier
 • Kleinere steelpan of hittebestendige kom die je in grotere pan kunt zetten (voor het 'au bain marie' smelten van de cacaoboter)
 • Zesteur (voor het raspen van de citroenschil)

1. Pan vullen met water

Vul de grotere pan tot ongeveer driekwart met water. Zet de hittebestendige schaal of steelpan die je straks daarin gaat gebruiken alvast even in de pan om te testen of deze voldoende in het water komt te staan - en of het water er niet overheen loopt als je de tweede pan in de eerste zet.

2. Water koken

Breng het water aan de kook. Als het kookt dan zet je het vuur uit.

3. Cacaoboter smelten

Leg de brokken cacaoboter in de kleinere schaal of pan, zet deze in de pan met gekookt water en laat de cacaoboter langzaam smelten (au bain marie).

4. Cacaopoeder toevoegen

Is de cacaoboter helemaal gesmolten, haal dan de kleinere pan of kom uit de pan met water. Voeg vervolgens al roerende, in kleine hoeveelheden, de cacaopoeder toe. Zorg ervoor dat er geen klontjes ontstaan. Om dat te voorkomen roer je de cacaopoeder steeds goed door de gesmolten cacaoboter, totdat het helemaal is opgenomen.
Voeg tenslotte de 1/2 theelepel vanillepoeder toe en roer wederom goed, totdat ook het vanillepoeder zich volledig gemengd heeft met de rest van de ingrediënten.

5. Voorbereiden schaal

Leg een laagje bakpapier in de cakevorm of schaal die je gaat gebruiken. Zorg ervoor dat het bakpapier een goede hoge rand heeft, zodat de chocolade er niet langs kan lopen. Snijd de dadels in stukjes en rasp een deel van de citroenschil (zoveel als je lekker vindt). Leg nu de amandelen, de kokosrasp, de dadels en de citroenschil op de bodem van de schaal.
Optioneel kun je nog wat ongeraffineerd zeezout toevoegen.

6. Chocolade gieten

Giet de vloeibare chocolade voorzichtig over de bodem van je schaal. Zorg ervoor dat de amandelen en andere toevoegingen onder een mooi laagje chocola komen te staan. Chocolade gieten

7. In koelkast plaatsen

Plaats het geheel in de koelkast en laat het hier hard worden. Na ongeveer 30 minuten zal de zelf gemaakte chocolade klaar zijn. Breek de chocola in stukken en doe de chocolade brokken in een leuk schaaltje of leg het op een mooi bord.

Geniet ervan! Laat je even weten of de chocolade gesmaakt heeft?
De chocolade die je overhoudt, kun je het beste in een afgesloten bakje in de koelkast plaatsen. De chocola blijft wel een aantal dagen goed dan.
Tips of opmerkingen? Plaats deze hier!