Bewaar deze instructie in een nieuwe afspeellijst of selecteer een bestaande.

Afspeellijsten zijn ook zichtbaar voor andere gebruikers

Bestaande afspeellijsten

WeetHetSnel gebruiker nicole

nicole
Heeft 103 instructies gemaakt

Traktatie maken: chocolade rijstwafels met zaden en gojibessen.

Traktatie maken: chocolade rijstwafels met zaden en gojibessen.
Omschrijving

Op zoek naar een leuk en origineel traktatie idee? Dan kun je bijvoorbeeld deze traktatie maken van chocolade rijstwafels! Een gezond alternatief voor al het snoepgoed met suiker. Je kunt er donkere chocolade voor gebruiken of chocolade met bijvoorbeeld kokosbloesemsuiker (o.a. te koop bij Ekoplaza). Daardoor is er eigenlijk weinig ongezonds aan deze rijstwafel, terwijl het wel echt een feestelijke kindertraktatie is waarvan de kinderen blij zullen worden. Dit traktatie idee kun je voor vele leeftijden gebruiken. Veel plezier met trakteren!

Weethetsnel.nl kan een kleine vergoeding verdienen middels zogenaamde affiliate links in dit artikel.
Handleiding
Benodigdheden
 • Voor 4-5 wafels:
 • Pak (biologische) rijstwafels of Maiswafels
 • Chocoladereep 80 gram, liefst biologisch
 • Gojibessen
 • Sesamzaad
 • Zonnebloempitten
 • Cashewnoten
 • Kokoschips (o.a. te koop bij Ekoplaza)
 • En verder:
 • Een glazen of plastic snijplank
 • Benodigheden om chocolade 'au bain marie' te smelten (of gebruik twee steelpannetjes - een grotere met een kleinere erin)
 • Satéprikker

1. Chocolade in stukken breken

Breek de chocolade in grove stukken en doe ze in de de schaal of pan die je gebruikt om de chocolade te smelten. Chocolade in stukken breken

2. Chocolade smelten

Smelt de chocolade op een lage temparatuur 'au bain marie', totdat het vloeibaar is. Chocolade smelten
Zie de volgende link naar de instructievideo als je niet weet hoe je chocolade 'au bain marie' moet smelten.

3. Rijstwafels klaarleggen

Leg de rijstwafels klaar op een glazen of plastic snijplank. Door glas of plastic te gebruiken in plaats van hout, kun je eventuele geknoeide chocolade goed verwijderen. Rijstwafels klaarleggen

4. Chocolade gieten

Giet de gesmolten chocolade nu voorzichtig op de rijstwafels. Begin in het midden van de rijstwafel en giet in cirkelbewegingen naar buiten toe. Laat de randen van de wafel vrij, zodat de chocolade nog wat kan uitlopen en niet van de rijstwafel af lekt. Chocolade gieten

5. Uitharden in de koelkast

Laat de chocolade hard worden door de rijstwafels in de koelkast te plaatsen. Na ongeveer 15-20 minuten is de chocolade hard genoeg om te bewerken tot gezichtjes.
Laat de chocolade niet volledig uitharden, het is namelijk de bedoeling dat je de noten van het ene gezichtje nog wel erin kunt drukken en ze tijdens het verder uitharden vast komen te zitten in de rijstwafel.

6. Eerste gezichtje maken

Maak de basis voor het eerste gezichtje door de cashewnoten over de lengte te halveren en samen met de zonnebloempitten in de gesmolten chocolade te drukken. Maak met een satéprikker een horizontaal streepje als mond. Halveer vervolgens een gojibes en laat deze als tongetje uit het mondje steken.
Het mondje vullen we later op met sesamzaad. Eerste gezichtje maken

7. Tweede gezichtje maken

Maak voor de andere chocolade rijstwafels een gezichtje door met een satéprikker de basisgroeven voor de ogen en de mond te trekken. Tweede gezichtje maken

8. Inkepingen opvullen

Vul de inkepingen van de 'ogen' die je zojuist hebt gemaakt, op met sesamzaadjes. Strooi het sesamzaad heel voorzichtig in de inkepingen in de chocolade en stop de sesamzaadjes die erbuiten vallen, voorzichtig terug met een satéprikkertje. Dit is wel een priegelwerkje maar na de eerste word je er alleen maar handiger in.
Druk een goijbes in de chocolade als neusje. Knip uit een stukje kokoschips twee 'tanden' en druk deze onder het mondje in de chocolade.

Vul nu op dezelfde manier het mondje van het eerste gezichtje op met sesamzaad (zie hoofdfoto). Inkepingen opvullen

9. En klaar ben je!

Maak zoveel chocolade rijstwafels als dat je nodig hebt en... klaar is je originele kinder traktatie! Veel plezier met het uitdelen van je wafelgezichtjes! En klaar ben je!
Zitten er kinderen in de klas die allergisch zijn voor noten? Houd hier rekening mee door hen de rijstwafel zonder de noten te geven. Eventueel kun je het sesamzaad ook nog weglaten.
Tips of opmerkingen? Plaats deze hier!