1. Pan vullen met water
Vul de grotere pan tot ongeveer driekwart met water. Zet de hittebestendige schaal of steelpan die je straks daarin gaat gebruiken alvast even in de pan om te testen of deze voldoende in het water komt te staan - en of het water er niet overheen loopt als je de tweede pan in de eerste zet.
2. Water koken
Breng het water aan de kook. Als het kookt dan zet je het vuur uit.
3. Cacaoboter smelten
Leg de brokken cacaoboter in de kleinere schaal of pan, zet deze in de pan met gekookt water en laat de cacaoboter langzaam smelten (au bain marie).
4. Cacaopoeder toevoegen
Is de cacaoboter helemaal gesmolten, haal dan de kleinere pan of kom uit de pan met water. Voeg vervolgens al roerende, in kleine hoeveelheden, de cacaopoeder toe. Zorg ervoor dat er geen klontjes ontstaan. Om dat te voorkomen roer je de cacaopoeder steeds goed door de gesmolten cacaoboter, totdat het helemaal is opgenomen.
Voeg tenslotte de 1/2 theelepel vanillepoeder toe en roer wederom goed, totdat ook het vanillepoeder zich volledig gemengd heeft met de rest van de ingrediënten.
5. Voorbereiden schaal
Leg een laagje bakpapier in de cakevorm of schaal die je gaat gebruiken. Zorg ervoor dat het bakpapier een goede hoge rand heeft, zodat de chocolade er niet langs kan lopen. Snijd de dadels in stukjes en rasp een deel van de citroenschil (zoveel als je lekker vindt). Leg nu de amandelen, de kokosrasp, de dadels en de citroenschil op de bodem van de schaal.
Optioneel kun je nog wat ongeraffineerd zeezout toevoegen.
6. Chocolade gieten
Giet de vloeibare chocolade voorzichtig over de bodem van je schaal. Zorg ervoor dat de amandelen en andere toevoegingen onder een mooi laagje chocola komen te staan.
7. In koelkast plaatsen
Plaats het geheel in de koelkast en laat het hier hard worden. Na ongeveer 30 minuten zal de zelf gemaakte chocolade klaar zijn. Breek de chocola in stukken en doe de chocolade brokken in een leuk schaaltje of leg het op een mooi bord.
Geniet ervan! Laat je even weten of de chocolade gesmaakt heeft?
De chocolade die je overhoudt, kun je het beste in een afgesloten bakje in de koelkast plaatsen. De chocola blijft wel een aantal dagen goed dan.