1. De basis: het juiste stuk vlees
Belangrijk is dat de entrecote mooi rood van kleur is en een lekkere dikke vetrand heeft. Laat de entrecote zo mogelijk iets dikker afsnijden dan normaal, ongeveer 2 vingers dik (3 tot 4 cm). Bewaar het vlees in vershoudfolie in de de koelkast, zodat het niet uitdroogt. Haal een uur tot 1,5 uur voor gebruik het vlees uit de koelkast en laat het op kamertemperatuur komen.
2. De vetranden roosteren
Zorg dat het barbecuerooster goed schoon is en de bbq zo heet mogelijk. Stapel de entrecotes op elkaar met de vetranden allemaal naar een kant. Pak de stapel vlees met een vleestang in het midden stevig beet met de vetranden tegen elkaar aan en leg vervolgens alleen de vetranden op de bbq, rechtstreeks op het hete vuur (zie video 0.51). Laat het vet smelten en laat er een klein beetje een vlammetje in komen. Het aroma van het verbrande vet gaat nu in het rauwe vlees zitten en zorgt voor een lekkere Argentijnse grillsmaak.
Wil je weten hoe je een barbecue rooster goed kunt schoonmaken? Bekijk dan deze
instructie.
3. De entrecotes verder aanbakken
Leg nu de stukken vlees ieder apart met de vlakke kant op het rooster om ze rondom kort te kunnen aanbakken. Wil je de entrecote rood eten (ook wel bekend als 'rare'), draai dan na ongeveer 1 minuut het vlees voorzichtig om en laat ook de andere kant 1 minuut aanbakken. Houd je meer van medium rare gebakken, waarbij het vlees van binnen wat meer roze is, reken dan voor iedere kant ongeveer 1-2 minuten extra.
Als de entrecote te ver wordt doorgebakken gaat de smaak van het vlees verloren!
4. Controleren of de entrecote voldoende is gebakken
Door met een vinger op het vlees te drukken, kun je de gaarheid van het vlees controleren. Druk met je wijsvinger tegen je duim en voel hoe de spanning in je handpalm (het plekje onder je duim) is. Druk vervolgens op de entrecote. Voelt dit qua spanning hetzelfde aan, dan is het vlees nog vrij rauw.
Duw je met je middelvinger tegen je duim, dan voel je wat meer weerstand in je handpalm. Druk je daarna met je vinger op het vlees en voelt dit hetzelfde, dan zou de entrecote medium gebakken moeten zijn.
5. De entrecote van de bbq halen
Strooi wat (zee)zout en een klein beetje peper over het vlees en haal daarna de entrecote voorzichtig van de barbecue. Wikkel het vlees vervolgens losjes in aluminiumfolie - met de glimmende kant op het vlees -, en laat de entrecote ongeveer 5 minuten rusten. Zo kan het vlees ontspannen en de zal het de sappen beter vasthouden.
6. De entrecote serveren
Snijd het vlees in dikke plakken en leg het dakpansgewijs op een schaal of op de borden. Serveer de entrecote met
(zelfgemaakte) kruidenboter en/of ketchup. Smakelijk eten!
De entrecote is heerlijk in combinatie met
gegrilde groenten met kruiden of
gegrilde aardappelen en maïskolven van de barbecue.