Bewaar deze instructie in een nieuwe afspeellijst of selecteer een bestaande.

Afspeellijsten zijn ook zichtbaar voor andere gebruikers

Bestaande afspeellijsten

WeetHetSnel gebruiker Redactielid05

Redactielid05
Heeft 25 instructies gemaakt

Hoe moet je aardbeien bewaren?

Hoe moet je aardbeien bewaren?
Omschrijving

Hoe je aardbeien moet bewaren en langer vers kunt houden, leer je in deze instructie. Aardbeien kun je het beste bewaren in de vriezer of in de koelkast. Hoe je dit doet en wat de beste temperatuur is voor het bewaren van verse aardbeien, wordt in deze instructie uitgelegd. Zo houd je dit fruit het langst goed en voorkom je dat de aardbeien te snel gaan rotten. Helemaal in de zomermaanden tijdens de warme dagen is dit natuurlijk zonde. Aan de hand van onderstaande tips kun je de aardbeien dus het langst vers houden.

Weethetsnel.nl kan een kleine vergoeding verdienen middels zogenaamde affiliate links in dit artikel.
Handleiding
Benodigdheden

1. Hoe moet je aardbeien bewaren in de vriezer?

In de vriezer kun je aardbeien heel lang bewaren. Aardbeien kun je 8 á 12 maanden bewaren in je vriezer. Wil je ze met kerst bijvoorbeeld serveren bij het dessert (heerlijk met ijs en slagroom), dan kan dat dus. Zorg er wel voor dat de temperatuur van de vriezer is ingesteld op -18 graden Celsius. Dat is in het algemeen de standaard en dat is ook de beste temperatuur om je producten lang houdbaar te houden.
Ga je je zomerkoninkjes invriezen? Dat kan prima op de volgende manier. Snij de kroontjes van de aardbeien af en snij de aardbeien eventueel in stukjes. Doe ze in een afsluitbaar bakje of plastic zakje en hup de vrieskou in.
Na het ontdooien zien aardbeien er niet zo fris en fruitig meer uit, ze zijn meestal iets donkerder en zijn zachter. Dat is normaal. Denk niet dat ze weg moeten, alleen omdat ze minder fraai ogen. Bevroren aardbeien behouden voor een groot deel hun smaak en voedingswaarde.

2. Hoe moet je aardbeien bewaren in de koelkast?

In de koelkast zijn aardbeien 1 á 3 dagen houdbaar. Let wel even op het volgende. Er zijn mensen die de aardbeien al op voorhand wassen, dus voordat ze de koelkast ingaan. Dat is niet zo heel verstandig. De aardbeien zuigen dan water op (het zijn net sponzen) en worden sneller zwak. Was de aardbeien dus pas vlak voordat je ze wilt opeten. Of zet een kommetje met water op tafel zodat ieder zijn eigen exemplaar kan wassen. Dit werkt trouwens veel beter dan ze gewoon onder stromend water te houden. Door elke aardbei apart te wassen en met je vingers erover te wrijven, verwijder je veel beter eventueel vuil en bacteriën. Was je ze toch op voorhand en bewaar je ze daarna in de koelkast? Dep ze dan in ieder geval even goed droog met een vel keukenpapier.

3. Kun je aardbeien bewaren op de fruitschaal?

Aardbeien kun je ook bewaren buiten de koelkast, bijvoorbeeld op de fruitschaal. Dat ziet op tafel ook mooi en kleurig uit. Maar let wel, op de fruitschaal zijn ze maar 1 dag houdbaar. Dit is dus niet zo lang en alleen iets voor de snelle eters.

4. Aardbeien langer goed houden in azijn

Om de houdbaarheid van aardbeien te verlengen kan je ze in een azijnbad dompelen. Een oplossing van natuurazijn (tafelazijn) en water vernietigt namelijk eventuele bacteriën of schimmelsporen.
  • Was de aardbeien in een oplossing van 3 kopjes water en 1 kopje witte azijn.
  • Laat de aardbeien vervolgens op een paar velletjes keukenpapier uitlekken in een slazwierder. Zwier de aardbeien ongeveer 15 seconden tot ze droog zijn.
  • Bewaar de aardbeien in een afgesloten Tupperware bakje of hersluitbaar zakje met daarin een velletje keukenrol. Sluit het potje of zakje niet volledig af zodat eventueel vocht kan ontsnappen.
Als je aardbeien koopt in de winkel, op de markt of bij de boer, check dan voor de zekerheid even hoe ze eruit zien. Kijk goed voordat je een bakje mee naar huis neemt. Zijn er gedeukte of beschimmelde exemplaren bij? Zit er een beetje sap onderaan in het doosje? Kies dan gewoon een ander doosje. Je hoeft het helemaal niet gek te vinden om ze even te bestuderen. Koop alleen stevige aardbeien zonder beurse of bruine plekjes. Kom je thuis toch nog een beschadigde aardbei tegen? Gooi die dan onmiddellijk weg. Een beschimmeld exemplaar zal de rest besmetten. Eén aardbei kan de hele partij bederven.

5. Hoe weet je of aardbeien nog goed zijn?

Bederf herken je door goed te kijken, ruiken of proeven. Als de aardbeien slap of beschimmeld zijn of niet meer lekker smaken, zijn ze niet meer goed.
Ze zien er altijd zo aantrekkelijk en verleidelijk uit, die verse, glanzend rode aardbeien. Maar helaas blijft daar al snel niet veel meer van over. Ze willen kennelijk graag snel gegeten worden...
Hopelijk kun je met deze tips wat langer genieten ervan.
Tips of opmerkingen? Plaats deze hier!