Bewaar deze instructie in een nieuwe afspeellijst of selecteer een bestaande.

Afspeellijsten zijn ook zichtbaar voor andere gebruikers

Bestaande afspeellijsten

WeetHetSnel gebruiker Weethetsnel

Weethetsnel
Heeft 308 instructies gemaakt

Recept: zelf pannenkoekenbeslag maken en feest-pannenkoeken bakken.

Omschrijving

Zelf pannenkoekenbeslag maken is niet moeilijk en de bereiding van het beslag kost weinig tijd. Met het recept voor eigengemaakt beslag bak je de heerlijkste pannenkoeken voor een feestelijke maaltijd. En wat te denken van speciale feest-pannenkoeken voor een kinderpartijtje of een hartjes- pannenkoek voor je lief. Hoe je het beslag moet bereiden en de feest-pannenkoeken bakken wordt eenvoudig uitgelegd in de instructievideo en kun je lezen in de geschreven handleiding.

Handleiding
Benodigdheden
 • voor het beslag:
 • 250 gr bloem
 • 1/4 theel zout
 • 2 grote eieren
 • 500 ml zout
 • klontje boter
 • 100 gr suiker
 • 1/2 citroen
 • extra voor de feest-pannekoeken:
 • uitsteekvormpje
 • rode jam
 • hazelnotenpasta
 • gehakte hazelnoten

1. De bloem zeven

Zeef de bloem met het zout in een grote kom.

2. De eieren en melk toevoegen

Doe de eieren en de helft van de melk bij de bloem in de kom en mix dit met de mixer tot een mooi glad geheel.
Als je de eieren stuk voor stuk boven een kopje breekt en daarna toevoegt, hoef je niet alles weg te gooien wanneer een ei niet goed blijkt te zijn.

3. Het beslag maken

Schenk beetje voor beetje de rest van de melk in de kom en blijf mixen tot het beslag mooi glad is en zonder klontjes
Let goed op dat er geen klontjes meer in het beslag zitten!

4. Het beslag in de pan doen

Verhit een koekenpan en smelt een klontje boter in de pan. Laat de boter goed uitvloeien, zodat de bodem overal met een dun laagje boter is bedekt. Schep met een soeplepel ruim beslag in de pan. Beweeg daarna de pan voorzichtig heen en weer, zodat het beslag zich gelijkmatig over de bodem verdeelt.

5. De pannenkoeken bakken

Als het beslag overal is gestold, til je met behulp van een spatel de pannenkoek aan de rand een klein beetje op. Is de onderkant goudbruin en ligt de pannenkoek los in de pan, dan kun je hem keren. Bak na het keren nog kort de andere kant, zodat ook deze kant mooi bruin wordt.

6. De pannenkoek serveren

Klap de pannenkoeken dubbel en leg ze op een plat bord of in een ondiepe schaal. Bestrooi ze voor het opdienen met een eetlepel suiker en besprenkel de pannenkoeken met een paar druppels vers citroensap. Garneer ze met schijfjes citroen.
Je kunt de pannenkoeken warm houden door het bord of de schaal met daarop de pannenkoeken op een pan met zachtjes kokend water te zetten. Dek het bord of de schaal af met een tweede bord.

7. Feest-pannenkoeken met een hartje

Giet het beslag in de pan en druk, als het beslag een beetje is gestold, in het midden van de pannenkoek een uitsteekvormpje in de vorm van een hartje. Bak de onderkant bruin, verwijder het vormpje en keer de pannenkoek om.

8. De pannenkoek met het hartje versieren

Leg de gare pannenkoek op een plat bord en druk het hartje in het midden voorzichtig uit de pannenkoek. Besmeer de pannenkoek en het losse hartje met rode jam. Vouw de pannenkoek dubbel en garneer hem met het hartje.

9. Feest-pannenkoeken voor kinderen

Gebruik in plaats van een hartje, uitsteekvormpjes in de vorm van dieren- of andere voor kinderen leuke figuurtjes. Bak de pannenkoek volgens de gebruiksaanwijzing in voorgaande stap.

10. De pannekoeken versieren

Leg de gare pannenkoek op een plat bord en druk het ingebakken figuurtje voorzichtig uit de pannenkoek. Besmeer de pannenkoek met een brede rand hazelnotenpasta en bestrooi de pasta met gehakte hazelnoten. Besmeer ook het figuurtje met pasta en leg het er los als garnering bij.
In plaats van pasta kun je ook jam, stroop, of wat je maar wilt gebruiken en dit bestrooien met een strooisel naar wens.
Denk ook eens aan cijfers van het aantal jaren dat de jarige wordt of de eerste letter van de naam van de jarige en de aanwezige vriendjes/vriendinnetjes.
In een kookwinkel kun je vaak heel veel leuke uitsteekvormpjes vinden.
Tips of opmerkingen? Plaats deze hier!