1. De bloem zeven
Zeef de bloem met het zout in een grote kom.
2. De eieren en melk toevoegen
Doe de eieren en de helft van de melk bij de bloem in de kom en mix dit met de mixer tot een mooi glad geheel.
Als je de eieren stuk voor stuk boven een kopje breekt en daarna toevoegt, hoef je niet alles weg te gooien wanneer een ei niet goed blijkt te zijn.
3. Het beslag maken
Schenk beetje voor beetje de rest van de melk in de kom en blijf mixen tot het beslag mooi glad is en zonder klontjes
Let goed op dat er geen klontjes meer in het beslag zitten!
4. Het beslag in de pan doen
Verhit een koekenpan en smelt een klontje boter in de pan. Laat de boter goed uitvloeien, zodat de bodem overal met een dun laagje boter is bedekt. Schep met een soeplepel ruim beslag in de pan. Beweeg daarna de pan voorzichtig heen en weer, zodat het beslag zich gelijkmatig over de bodem verdeelt.
5. De pannenkoeken bakken
Als het beslag overal is gestold, til je met behulp van een spatel de pannenkoek aan de rand een klein beetje op. Is de onderkant goudbruin en ligt de pannenkoek los in de pan, dan kun je hem keren. Bak na het keren nog kort de andere kant, zodat ook deze kant mooi bruin wordt.
6. De pannenkoek serveren
Klap de pannenkoeken dubbel en leg ze op een plat bord of in een ondiepe schaal. Bestrooi ze voor het opdienen met een eetlepel suiker en besprenkel de pannenkoeken met een paar druppels vers citroensap. Garneer ze met schijfjes citroen.
Je kunt de pannenkoeken warm houden door het bord of de schaal met daarop de pannenkoeken op een pan met zachtjes kokend water te zetten. Dek het bord of de schaal af met een tweede bord.
7. Feest-pannenkoeken met een hartje
Giet het beslag in de pan en druk, als het beslag een beetje is gestold, in het midden van de pannenkoek een uitsteekvormpje in de vorm van een hartje. Bak de onderkant bruin, verwijder het vormpje en keer de pannenkoek om.
8. De pannenkoek met het hartje versieren
Leg de gare pannenkoek op een plat bord en druk het hartje in het midden voorzichtig uit de pannenkoek. Besmeer de pannenkoek en het losse hartje met rode jam. Vouw de pannenkoek dubbel en garneer hem met het hartje.
9. Feest-pannenkoeken voor kinderen
Gebruik in plaats van een hartje, uitsteekvormpjes in de vorm van dieren- of andere voor kinderen leuke figuurtjes. Bak de pannenkoek volgens de gebruiksaanwijzing in voorgaande stap.
10. De pannekoeken versieren
Leg de gare pannenkoek op een plat bord en druk het ingebakken figuurtje voorzichtig uit de pannenkoek. Besmeer de pannenkoek met een brede rand hazelnotenpasta en bestrooi de pasta met gehakte hazelnoten. Besmeer ook het figuurtje met pasta en leg het er los als garnering bij.
In plaats van pasta kun je ook jam, stroop, of wat je maar wilt gebruiken en dit bestrooien met een strooisel naar wens.
Denk ook eens aan cijfers van het aantal jaren dat de jarige wordt of de eerste letter van de naam van de jarige en de aanwezige vriendjes/vriendinnetjes.
In een kookwinkel kun je vaak heel veel leuke uitsteekvormpjes vinden.