1. De thee zetten
Breng 800 ml water aan de kook en schenk het water in een hittebestendige kan of thermoskan. Doe de zakjes thee bij het water en laat de thee minimaal vijf minuten trekken.
In plaats van in heet water kun je de thee ook in koud water laten trekken. Voeg dan wel ook alvast de suiker toe. Zet de thee met suiker een nacht in de koelkast voor een verfijnde, subtiele smaak.
Laat de thee in heet water lang genoeg trekken. De thee mag wat sterker zijn want naarmate de thee afkoelt, vervlakt de smaak.
Gebruik voor het zetten van groene thee nooit kokend water, maar laat het water altijd iets afkoelen. In
deze instructie kun je lezen hoe je de perfecte thee zet en wat de ideale temperatuur van het water is per type thee.
Wil je losse thee gebruiken, reken dan 5 tot 7 gram thee op 1 liter water.
2. De suiker toevoegen
Voeg met de theezakjes ook de suiker toe aan het hete water en roer tot de suiker volledig is opgelost.
Wil je de ijsthee zoeter maken, gebruik dan wat meer suiker.
In plaats van suiker kun je ook een zoetstof of honing gebruiken.
3. De citroen raspen en persen
Boen de citroen schoon onder warm stromend water en rasp daarna de schil op een fijne rasp. Pers na het raspen van de schil, de citroen uit.
Rasp alleen het gele gedeelte van de schil, want het witte gedeelte is bitter!
Je kunt de citroen gewoon met de hand uitpersen, maar zorg dan wel dat je de pitjes opvangt.
Voor een net iets andere smaak, kun je in plaats van een halve citroen ook een hele limoen gebruiken.
4. De ijsthee maken
Haal de theezakjes uit de thee en voeg de citroenrasp en het citroensap toe. Zet de ijsthee in de koelkast en laat hem goed koud worden.
Voor een Oosters accent kun je wat heel dun gesneden plakjes verse gember toevoegen.
5. De ijsthee serveren
Doe de ijsblokjes in een karaf (of serveer ze los in het glas erbij) en voeg de takjes munt toe. Giet daarna de ijs thee in de karaf en serveer de ice tea direct, als hij dus goed koud is.
Zo maak je zelf ijsthee!
Snijd de overgebleven helft van de citroen in schijfjes en voeg ze toe aan de ijsthee, voor een extra fris accent.
Serveer de ijsthee in een hoog glas met extra veel ijsblokjes en op de rand van het glas een schijfje citroen.