1. De theepot voorverwarmen
Breng koud leidingwater aan de kook en laat het water zachtjes doorkoken. Schenk een beetje van het kokende water in de theepot om deze voor te verwarmen.
De temperatuur van de thee zal sterk dalen als de theepot niet wordt voorverwarmd.
2. De dosering
Schenk het water waarmee je hebt voorverwarmd uit de pot. Vul de theepot met het gekookte water. Gebruik voor een volle theepot met een inhoud van ongeveer 8 kopjes, twee theezakjes. Gebruik je losse thee dan kun je een dosering aanhouden van 1 theelepeltje thee per kop plus 1 theelepeltje thee extra voor de pot.
3. De juiste temperatuur voor de thee
Welke temperatuur van het water het beste is om de thee in te zetten, hangt af van het type thee.
- Zwarte thee krijgt de beste smaak bij een watertemperatuur van 95-100 °C.
- Voor groene of witte thee is een temperatuur van 70-85 °C ideaal.
- Oolong en Puerh thee smaakt het beste bij een temperatuur van 85-95 °C.
- Houd voor overige kruidenthee zoals rooibos en kamille, een temperatuur aan tussen de 80-90 °C
.
Gebruik je gekookt water (bijv. 100 °C) voor groene thee dan verbranden de theebladeren. Hierdoor krijgt de groene thee een bittere en sterke smaak. Wil je groene thee (Goa Shan) zetten op een authentieke wijze? Bekijk dan
deze instructievideo.
4. Het trekken van de thee
Zorg dat de thee tijdens het trekken op temperatuur blijft. Gebruik daarvoor een theelichtje of een theemuts.
5. Hoe lang moet de thee trekken?
- Gewone thee moet ongeveer 3 tot 5 minuten trekken.
- Groene thee mag nooit langer dan 3 minuten trekken, anders komt er teveel tannine vrij, waardoor de thee bitter wordt.
- Voor Darjeeling thee kun je een trektijd van 7 tot 8 minuten aanhouden.
- Voor kruidenthee kun je 3-7 minuten aanhouden, afhankelijk van het type kruid en hoe sterk je de thee wilt hebben.
6. Na het trekken van de thee
Haal na de trektijd de theezakjes een paar keer op en neer voordat je ze uit de theepot haalt. Heb je losse theeblaadjes gebruikt, roer dan met een lepel de thee in de pot om.
Gebruik voor losse theeblaadjes een thee-ei of lepel of een theefilter.
Zet niet teveel thee, want als thee te lang staat wordt ze te sterk en bitter.