1. De Chinese theekorrels wassen
Kook 1 liter water in een waterkoker of fluitketel. Doe de Chinese theekorrels in de theepot en giet hierover één glas van het gekookte theewater. Plaats de theepot drie minuten op een middelhoog vuur. Op deze manier 'was' je de thee. Na drie minuten schenk je de (gewassen) thee in een glas.
Let op: gooi de gewassen thee en de theekorrels niet weg.
2. De thee bereiden
Giet het overige (gekookte) water in de theepot bij de (gewassen) Chinese theekorrels en kook het water ongeveer drie minuten. Na drie minuten schenk je 4/5 van het glas gewassen thee (voorzichtig) terug in de theepot. Let erop dat je het laatste beetje er niet bij giet, dit is de viezigheid die je uit de thee hebt gewassen.
3. De thee op smaak brengen
Voeg de suiker bij de thee en laat dit vijf minuten koken. Na vijf minuten zet je het vuur omhoog tot de thee begint te schuimen. Zet het vuur dan uit en voeg de muntbladeren toe. Laat dit geheel enkele minuten trekken.
4. Het opdienen van de thee
Schenk een glas thee in, dat je direct weer in de theepot terug giet. Laat de thee nog eens een minuut trekken. Proef de thee - is deze naar wens, vul de theeglazen dan voor de helft af met de muntthee.
Het eerste glas dat uit de pot komt, is erg bitter. Door deze terug te gooien in de pot, wordt de smaak beter verspreid.
Houd de theepot tijdens het schenken hoog. De hoogte waarop de theepot wordt gehouden tijdens het inschenken, is de mate van waardering van de gastvrouw, of -heer.