Bewaar deze instructie in een nieuwe afspeellijst of selecteer een bestaande.

Afspeellijsten zijn ook zichtbaar voor andere gebruikers

Bestaande afspeellijsten

WeetHetSnel gebruiker Croma

Croma
Heeft 5 instructies gemaakt

Hoe kun je de lekkerste entrecote bakken?

Omschrijving

Entrecote is één van de lekkerste stukjes vlees van een koe. Een entrecote is herkenbaar aan het randje vet aan de zijkant. Dit stukje vet geeft de entrecote een lekkere smaak tijdens het bakken. Het recept voor het bereiden van entrecote is vergelijkbaar met het bakken van biefstuk. Entrecote bakken is niet moeilijk. In de instructievideo krijg je uitleg over de bereidingswijze van de perfecte medium entrecote. In de handleiding kun je het recept en de benodigdheden nog eens nalezen.

Weethetsnel.nl kan een kleine vergoeding verdienen middels zogenaamde affiliate links in dit artikel.
Handleiding
Benodigdheden
  • Koekenpan met stevige bodem
  • Entrecote +/- 200 gram per persoon
  • Croma
  • Peper en zout
  • Overige benodigdheden:
  • Keukenpapier
  • Aluminiumfolie
  • Optioneel:
  • Vleesthermometer
  • N.B. zie toelichting over de vleesthermometer in het Weetje onderaan deze pagina.

1. Recept entrecote: Het vlees rijpen

Koop je entrecote bij voorkeur èèn a twee dagen van te voren. Het vlees krijgt dan de kans om te rijpen. Tijdens het rijpen worden de aanwezige eiwitten in het vlees afgebroken door enzymen. Het vlees wordt hierdoor malser.

2. De entrecote op temperatuur laten komen

Laat voor het bakken de entrecote afgedekt op kamertemperatuur komen. Vlees dat direct vanuit de koelkast in een hete koekenpan wordt gebakken 'schrikt'. De vezels trekken samen waardoor het vlees taai wordt.

3. Het vlees droog deppen

Dep de entrecote voor het bakken droog met keukenpapier. Droog vlees bakt in de koekenpan mooier bruin en bevat meer smaak.

4. Het vlees op smaak brengen

Breng de entrecote op smaak met peper en zout. Dit kan je eventueel ook doen als het vlees gebakken is.

5. De boter bruin laten worden

Zet een pan op het fornuis, draai het vuur hoog en doe een flinke scheut Croma in de pan. Zodra de Croma bruin is kun je de entrecote in de pan leggen.

6. De entrecote bakken in de hete boter

Leg de entrecote in de hete boter en bak deze per zijde twee minuten. De entrecote is nu bruin van buiten en rosé van binnen. Houd tijdens het bakken de entrecote in beweging en keer deze regelmatig om. Door het vlees in beweging te houden bakt het vlees mooi bruin.
Gebruik geen vork om het vlees in beweging te houden of om het vlees om te keren. Door met een vork in het vlees te prikken, 'ontsnappen' de sappen die het vlees sappig houden.

7. Het vlees laten nagaren

Haal de entrecote uit de pan en dek deze af met aluminiumfolie. Laat het vlees twee minuten rusten. Tijdens het nagaren worden de sappen in het vlees verdeeld. Het verdelen van de sappen zorgt voor lekker mals vlees. Het vlees laten nagaren
Aluminiumfolie heeft twee kanten. Een glimmende kant en een doffe kant. Leg de glimmende kant van de folie op het vlees. De doffe kant ligt nu aan de buitenzijde. De glimmende kant reflecteert de warmte van het vlees terug naar binnen waardoor de entrecote beter warm blijft.
Tips of opmerkingen? Plaats deze hier!