1. Recept entrecote: Het vlees rijpen
Koop je entrecote bij voorkeur èèn a twee dagen van te voren. Het vlees krijgt dan de kans om te rijpen. Tijdens het rijpen worden de aanwezige eiwitten in het vlees afgebroken door enzymen. Het vlees wordt hierdoor malser.
2. De entrecote op temperatuur laten komen
Laat voor het bakken de entrecote afgedekt op kamertemperatuur komen. Vlees dat direct vanuit de koelkast in een hete koekenpan wordt gebakken 'schrikt'. De vezels trekken samen waardoor het vlees taai wordt.
3. Het vlees droog deppen
Dep de entrecote voor het bakken droog met keukenpapier. Droog vlees bakt in de koekenpan mooier bruin en bevat meer smaak.
4. Het vlees op smaak brengen
Breng de entrecote op smaak met peper en zout. Dit kan je eventueel ook doen als het vlees gebakken is.
5. De boter bruin laten worden
Zet een pan op het fornuis, draai het vuur hoog en doe een flinke scheut Croma in de pan. Zodra de Croma bruin is kun je de entrecote in de pan leggen.
6. De entrecote bakken in de hete boter
Leg de entrecote in de hete boter en bak deze per zijde twee minuten. De entrecote is nu bruin van buiten en rosé van binnen. Houd tijdens het bakken de entrecote in beweging en keer deze regelmatig om. Door het vlees in beweging te houden bakt het vlees mooi bruin.
Gebruik geen vork om het vlees in beweging te houden of om het vlees om te keren. Door met een vork in het vlees te prikken, 'ontsnappen' de sappen die het vlees sappig houden.
7. Het vlees laten nagaren
Haal de entrecote uit de pan en dek deze af met aluminiumfolie. Laat het vlees twee minuten rusten. Tijdens het nagaren worden de sappen in het vlees verdeeld. Het verdelen van de sappen zorgt voor lekker mals vlees.
Aluminiumfolie heeft twee kanten. Een glimmende kant en een doffe kant. Leg de glimmende kant van de folie op het vlees. De doffe kant ligt nu aan de buitenzijde. De glimmende kant reflecteert de warmte van het vlees terug naar binnen waardoor de entrecote beter warm blijft.