Bewaar deze instructie in een nieuwe afspeellijst of selecteer een bestaande.

Afspeellijsten zijn ook zichtbaar voor andere gebruikers

Bestaande afspeellijsten

WeetHetSnel gebruiker Ditty

Ditty
Heeft 406 instructies gemaakt

Hoe kun je een vilten kerstbal maken?

Hoe kun je een vilten kerstbal maken?
Omschrijving

Kerstballen vilten, in dit geval natvilten, van wol voor in de kerstboom is niet moeilijk en het knutselen van zo’n kerstbal kost niet veel tijd. In de geschreven handleiding wordt uitgelegd hoe je met water en zeep wol kunt natvilten, om er een eigentijdse kerstdecoratie van te maken.

Weethetsnel.nl kan een kleine vergoeding verdienen middels zogenaamde affiliate links in dit artikel.
Handleiding

1. De basis bal

Doe 2/3 lauwwarm water en 1/3 vloeibare groene zeep in een flesje met spuitdop. Neem wat plukjes wol, draai er een luchtig balletje van en spuit er wat van het water/zeepmengsel op. Draai daarna het balletje onder je handpalm rond over het noppenfolie, zodat het iets steviger wordt.
De wol van de streng trekken gaat het makkelijkst als je de streng 15 cm vanaf het begin los in je hand houdt.
Als je gevoelige handen hebt gebruik dan olijfoliezeep.
Het basis balletje mag al best wat volume hebben.

2. Nieuwe wol toevoegen

Als het balletje wat stevigheid krijgt, kun je er een paar nieuwe plukken wol omheen draaien. Maak daarna de bal opnieuw nat met het water/zeep mengsel en draai de bal weer rond op het noppen folie. De vezels van de wol moeten nu zo in elkaar grijpen, dat de nieuwe wol vast komt te liggen in de bal.
Zorg dat de bal nog niet té stevig is als je met een nieuwe pluk wol begint, want dan grijpen de vezels niet meer in elkaar!
In plaats van steeds dezelfde kleur, kun je ook iedere keer een nieuwe pluk wol in een andere kleur toevoegen. Zo kun je eindeloos veel kleuren gebruiken, voor een vrolijke multi color kerstbal.

3. De kerstbal stevig draaien

Ga door met het toevoegen van wol, totdat de kerstbal groot genoeg is. Draai daarna de bal met je handpalm rond op het noppenfolie totdat de bal mooi rond is en heel stevig en niet meer kan vervormen.

4. De bal spoelen

Spoel de bal in handwarm water met een scheutje azijn om de zeepresten te verwijderen. Knijp het overtollige water er voorzichtig een uit en maak zo nodig de bal weer mooi rond. Leg hem op een handdoek en laat hem drogen.
De azijn zorgt ervoor dat de kleur van de wol mooier uitkomt.

5. De kerstbal ophangen

Naai een lint of koordje aan de kerstbal zodat je hem kunt ophangen in de boom.
Tips of opmerkingen? Plaats deze hier!