Bewaar deze instructie in een nieuwe afspeellijst of selecteer een bestaande.

Afspeellijsten zijn ook zichtbaar voor andere gebruikers

Bestaande afspeellijsten

WeetHetSnel gebruiker Ditty

Ditty
Heeft 406 instructies gemaakt

Kerstversiering haken: decoratieve hulstblaadjes voor in de kerstboom.

Omschrijving

Deze hulstblaadjes zijn ontzettend leuk als kerstdecoratie of om te haken voor Kerst en aan iemand cadeau te geven. Een gehaakt hulstblaadje met rode besjes is niet alleen origineel als kerstversiering in de kerstboom, maar ook als kerstdecoratie op je feestelijk gedekte tafel. Of als extra kerst versiering in een kerststukje! Hoe je deze leuke en schattige versiering voor Kerst kunt haken, leer je in deze instructievideo van Handwerkles. Onder de video kun je het geschreven haakpatroon nog eens rustig nalezen.

Weethetsnel.nl kan een kleine vergoeding verdienen middels zogenaamde affiliate links in dit artikel.
Handleiding

1. De basis rij haken

Haak een ketting van 10 lossen. Sla de eerste losse van de ketting over en haak in de overige 9 lossen een vaste. Haak daarna 1 losse en keer je haakwerk om.
Steek voor een mooi resultaat je naald in de achterlusjes (het bobbeltje aan de achterkant) van de lossen.
Weet je niet hoe je vasten haakt? Bekijk dan de instructievideo ‘Hoe kun je een haakwerk met vasten haken?' om deze techniek te leren.

2. Toer 1: eerste gedeelte

Steek voor iedere te haken steek de naald steeds in de achterste lus van het V-tje bovenop de gehaakte vasten van de basis rij. Haak in de eerste twee vasten in iedere steek één vaste. Daarna in de 3e vaste een half stokje, in de 4e een stokje en in de daaropvolgende 5e vaste twee dubbele stokjes. Haak daarna in de 6e vaste weer een stokje, in de 7e een half stokje en in de twee laatste vasten weer in iedere steek één vaste. Haak daarna 1 losse, zodat je straks makkelijk de hoek kunt omgaan en keer het haakwerk met de gehaakte steken naar je toe.
In deze toer steek je de naald dus alleen in de achterlussen van de vasten van de basis rij!
De twee dubbele stokjes worden gehaakt in dezelfde onderliggende steek!
Ook voor de haaksteken ‘half stokje’, ‘stokje’ en ‘dubbelstokje’ kun je instructievideo’s vinden op onze site.

3. Toer 1: tweede gedeelte

Het tweede gedeelte van toer 1 haken we eveneens in de vasten van de basis rij, maar nu in de andere lus van het V-tje. Dit is de lus die na het keren van het haakwerk de achterste lus is geworden en die onderaan de gehaakte steken van het eerste gedeelte ligt. We haken weer achtereenvolgens 2 vasten, 1 half stokje en 1 stokje, met in de 5e lus 2 dubbele stokjes en daarna weer 1 stokje, 1 half stokje en 2 vasten. Sluit de toer met een halve vaste in de eerste vaste van het vorige gedeelte (video 6.45).

4. Toer 2 : een Picot haken

Haak op de 2e vaste van de vorige toer ook een halve vaste, waarbij je de naald nu door de beide lussen van de V kunt insteken. Haak daarna in de volgende steek 1 vaste en 2 lossen en haak in de 2e losse vanaf de naald (dus de eerst gehaakte losse) een halve vaste (de Picot steek). Sluit de Picot met 1 vaste in dezelfde onderliggende steek als de vaste waarmee je bent begonnen (video 7.30). Haak nog twee keer achtereenvolgens 2 halve vasten, 1 Picot.

5. Vervolg toer 2

Je hebt nu in totaal 3 Picots gehaakt. Haak na de laatste Picot (de 3e) nog 1 halve vaste, waarna je bent aangekomen bij de losse steek waarmee je in de vorige toer de hoek om bent gegaan. Haak op deze ene losse steek een Picot (1 vaste, 2 lossen, halve vaste in de 2e losse vanaf de naald, 1 vaste in dezelfde onderliggende steek). Ga daarna weer door met het achtereenvolgens haken van 2 halve vasten, 1 Picot, totdat je in totaal 7 Picots hebt gehaakt. Haak na de 7e Picot nog 2 of 3 halve vasten naar het uiteinde van het blaadje.

6. Een steeltje haken

Haak een ketting van 4 of 5 lossen. Begin in de 2e losse vanaf de naald en haak in iedere losse 1 halve vaste, zo terug hakend richting het blad. Je kunt nu het steeltje vastmaken met 1 halve vaste ergens in het begin van het blad. Je kunt echter ook het steeltje aan het blad vastmaken tijdens het afhechten.

7. De draad afhechten

Knip de draad los van de kluwen en haal hem door de lus op de naald. Trek de draad stevig aan en steek hem daarna met een maasnaald aan de achterkant weg in het haakwerk.

8. Besjes als finishing touch voor je kerstversiering

De hulstbesjes kun je maken van vilt door middel van naaldvilten ofwel prikvilten (zie de video ‘Hoe kun je van wol eikeltjes vilten’ en de instructie 'Kerstballen vilten' voor inspiratie). Maar je kunt ook kralen, kerstbelletjes of pompons ervoor gebruiken (zie de links op de benodigdhedenlijst).
Naai de drie rode besjes onderaan de steel op het blad... en klaar is je zelfgemaakte kerstversiering.
Tips of opmerkingen? Plaats deze hier!