Bewaar deze instructie in een nieuwe afspeellijst of selecteer een bestaande.

Afspeellijsten zijn ook zichtbaar voor andere gebruikers

Bestaande afspeellijsten

WeetHetSnel gebruiker Allerhande

Allerhande
Heeft 81 instructies gemaakt

Een perfect ei koken: hard, halfzacht of zacht gekookt.

Omschrijving

Op zoek naar de juiste kooktijd van een ei? Of wil je eieren koken zonder dat ze breken? Een eitje koken is nog een hele uitdaging. Hoe lang de eieren moeten koken om een goed hard, halfzacht of zacht ei te krijgen, leer je in deze instructievideo. Lees de handleiding eronder even als je de kooktijd van het ei en het aantal minuten snel wilt weten!

Weethetsnel.nl kan een kleine vergoeding verdienen middels zogenaamde affiliate links in dit artikel.
Handleiding
Een ei uit de koelkast barst sneller. Laat de eieren dus eerst op kamertemperatuur komen.
Prik met een speld of eierprikker een gaatje in de bolle kant van het ei. Hierdoor kan de lucht uit de luchtkamer van het ei ontsnappen en heb je minder kans dat de schaal tijdens het koken barst.
Gebruik een zo klein mogelijke pan waar de eieren naast elkaar in passen. Zet de eieren allemaal onder water, zo zijn ze tegelijkertijd gaar.
Als je een te grote pan gebruikt, kunnen de eieren tegen de rand van de pan botsen en breken. Daarnaast veranderen bij een grote pan de kooktijden.

1. Water aan de kook brengen

Breng het water op een hoog vuur snel aan de kook. Begin met het rekenen van de kooktijden zodra het water kookt.

2. Zacht ei

Houd 3,5 minuut aan voor een zachtgekookt ei.

3. Halfzacht ei

Houd 4,5 minuut aan voor een medium gekookt ei waarbij het wit is gestold en het eigeel nog zacht is.

4. Hardgekookt ei

Houd 7,5 minuut aan voor een hardgekookt ei. Hardgekookt ei
Doe je de eieren pas in de pan met water wanneer het water al kookt? Houd dan de volgende tijden aan: 4,5 minuut voor een zacht ei, 6 minuten voor een ei waarbij het wit is gestold en het geel nog zacht is en 8 minuten voor een hardgekookt ei.

5. Eieren laten schrikken

Laat na het koken de eieren een paar minuten schrikken onder koud stromend water. Hierdoor stopt het kookproces en zijn de eieren makkelijker te pellen. Eieren laten schrikken
Gebruik geen pannetje met stilstaand water om de eieren te laten schrikken. Het water warmt namelijk op door de gekookte eieren.
Tips of opmerkingen? Plaats deze hier!