1. De ui in de pan doen
Vul een grote pan voor driekwart met water. Pel de ui en doe deze in zijn geheel in de pan.
2. Zout en laurierblad toevoegen
Doe ruim zout in het water en voeg de laurierbladeren toe.
3. De octopus koken
Breng het water aan de kook, doe de octopus in de pan en breng het water opnieuw aan de kook. Haal als het water kookt de ocotopus, als deze vers is (dus geen diepvries), weer even uit de pan. Doe hem terug in de pan en breng het water weer aan de kook. Herhaal dit nog twee keer. Laat daarna de octopus ongeveer 40 minuten zachtjes pruttelen met het deksel op de pan.
Het vlees van octopus uit de diepvries is soms wat minder taai dan van verse octopus.
4. De octopus uit de pan halen
Zet na ongeveer 40 minuten het vuur uit en laat de octopus nog zo’n 10 minuten in het hete water nagaren. Haal de octopus daarna uit de pan en laat hem afkoelen.
Tijdens het koken krimpt de octopus en gaat er ca. 25% van het gewicht af.
5. De tentakels knippen
Knip de tentakels van de octopus af en knip ze in stukjes.
Een octopus hoor je niet te snijden, maar te knippen met een schaar!
Je gebruikt alleen de tentakels van de octopus!
6. De octopus serveren
Sprenkel wat olijfolie over de stukjes octopus , strooi er wat grof zeezout over en de paprikapoeder. Steek er prikkertjes in en serveer de octopus met stukjes brood.
Deze op originele, Spaanse wijze, bereide inktvis is lekker als tapas hapje.