1. Welke vleessoort gebruik je voor rundercarpaccio?
Voor een authentieke carpaccio gebruik je ossenhaas, het mooiste stuk vlees van het rund. Helaas is dit vlees ook het duurste. Wat voordeliger zijn rosbief of kogelbiefstuk. Deze vleessoorten zijn wel iets minder mals, maar desondanks heel geschikt om een lekkere carpaccio van te snijden.
2. Het vlees stevig laten worden
Verpak het stuk vlees strak in huishoudfolie en leg het vervolgens 1 à 2 uur in de diepvriezer. Hierna is het rundvlees mooi stevig geworden en kun je het makkelijker in dunne plakken snijden.
3. Carpaccio snijden op een snijmachine
Stel de snijmachine in op plakjes van 2-3 mm dik en snijd de plakjes vlees in één haal. Maak je tijdens het snijden een zaagbeweging, dan trek je het vlees uit elkaar. Om de malsheid van het rundvlees goed te behouden, snijd je het vlees altijd dwars op de draad.
Controleer voor je begint met snijden of het mes van de snijmachine voldoende scherp is!
Je kunt de carpaccio natuurlijk ook iets dunner snijden. Zijn de plakjes iets dikker dan proef je de smaak van het vlees beter.
4. Carpaccio zelf snijden met een scherp mes
Carpaccio kun je ook heel goed met de hand snijden als je niet in het bezit bent van een snijmachine. Gebruik een groot, glad en goed scherp mes en probeer de plakjes vlees zo dun mogelijk (zo'n 2 à 3 mm dik) te snijden. Ook hier geldt weer: maak tijdens het snijden geen zaagbeweging maar snijd de plakjes vlees in één haal. En snijd het vlees dwars op de draad en nooit met de draad mee.
5. De carpaccio op temperatuur laten komen
Na het snijden leg je de bevroren plakjes rundvlees op de borden om ze langzaam op kamertemperatuur te laten komen. Wil je de carpaccio nog even bewaren, dek het vlees dan af met huishoudfolie en zet het tot gebruik weg in de koelkast. Haal de carpaccio voor gebruik wel tijdig weer uit de koelkast om ook dan het vlees vooral langzaam op kamertemperatuur te laten komen.
Zodra de carpaccio goed op temperatuur is, kun je deze eenvoudig verder bereiden tot een
heerlijke carpaccio salade.
Verwarm het vlees nooit in de magnetron of op de verwarming! Als je de carpaccio te snel op temperatuur laat komen, dan proeft het vlees minder verfijnd en minder mals.
Serveer de carpaccio nooit te koud want dan heeft het bijna geen smaak!