1. De appel, groenten en bieslook fijnsnijden
Schil de appel en snijd hem in hele kleine blokjes. Snipper het sjalotje fijn en snijd de gewassen bleekselderij in kleine, dunne plakjes. Snijd de bieslook fijn en de walnoten in kleine stukjes. Snijd 4 plakjes ham in smalle reepjes.
2. De garnalen mengen met de kleingesneden ingrediënten
Doe de garnalen met de appel, sjalot, bieslook, walnoten, bleekselderij en reepjes ham in een schaal en schep dit door goed elkaar.
Voor de vegetariërs kun je de ham weglaten.
3. De dressing maken
Giet 4 eetlepels walnotenolie in een schaal en meng dit met 2 eetlepels azijn, 1 eetlepel honing en 2 eetlepels water. Roer alles goed door elkaar totdat de honing is opgelost en schep daarna ¾ van de dressing door de garnalensalade.
4. De basilicumcrème maken
Pluk de basilicumblaadjes van de stengels en doe ze in een blender. Giet er 250 milliliter zonnebloemolie bij en mix dit tot een gladde egale olie. Schenk daarna de basilicumolie door een zeef in een beker. Doe 2 eetlepels eiwit in een kom, schep er 3 eetlepels yoghurt bij, 1,5 eetlepel citroensap en 1,5 eetlepel azijn. Mix dit meet de staafmixer door elkaar. Schenk druppelsgewijs de basilicumolie erbij en mix dit alles tot een mooie, gladde crème met een dikte van mayonaise. Zet daarna de crème weg in de koelkast.
Je kunt de basilicumcrème een dag van tevoren bereiden en daarna bewaren in de koelkast.
5. Het ciabatta brood krokant bakken
Snijd het ciabatta brood in vier dunne plakken. Verwarm 1 eetlepel olijfolie in een koekenpan en bak de plakjes brood om en om in 1 à 2 minuten krokant en bruin. Haal het brood uit de pan en laat de plakjes op een stukje keukenpapier uitlekken.
6. De garnalencocktail in de glazen scheppen
Leg op de bodem van ieder glas een paar blaadjes slamelange en vul het glas royaal met de garnalensalade. Doe de basilicumcrème in een spuitzak en spuit in ieder glas op de garnalensalade een paar toefjes basilicumcrème (zie video 2.48).
7. De garnalencocktail garneren
Breek het geroosterde brood in stukjes. Garneer de garnalencocktails met stukjes brood die je in de salade steekt en opgerolde stukjes ham. Wil je deze garnalencocktail extra feestelijk maken leg er dan nog wat eetbare bloemetjes bovenop.
8. De garnalencocktail serveren
Schep, verdeeld over de vier glazen, de resterende dressing over de garnalencocktails en serveer deze direct daarna. Voor een feestelijk begin van de maaltijd!
Aanbevolen wijn bij dit gerecht, is een witte Chardonnay wijn uit de Bourgogne.