Bewaar deze instructie in een nieuwe afspeellijst of selecteer een bestaande.

Afspeellijsten zijn ook zichtbaar voor andere gebruikers

Bestaande afspeellijsten

WeetHetSnel gebruiker Weethetsnel

Weethetsnel
Heeft 334 instructies gemaakt

Luxe garnalencocktail maken als feestelijk voorgerecht.

Omschrijving

Deze garnalencocktail met walnoten, basilicumcrème en eetbare bloemen, is een luxe variant op de welbekende Hollandse garnalencocktail. Het recept is afkomstig van chef-kok Jonathan Zandbergen, die het speciaal voor Jumbo heeft gemaakt. Een heerlijk en feestelijk voorgerecht waarmee je zeker indruk zult maken op je gasten. In de instructievideo kun je zien hoe je de garnalencocktail kunt bereiden. Onder de video vind je het recept en de ingrediënten terug.
Tip: ook een aanrader om het kerstdiner mee te beginnen!

Handleiding
Benodigdheden
  • Voor 4 personen:
  • 300 gram Hollandse garnalen
  • 1 granny smith-appel
  • 1 kleine sjalot
  • 2 el fijngehakte bieslook
  • 4 gepelde walnoten
  • 1 stengel bleekselderij
  • 8 plakjes gedroogde ham (Parmaham of Italiaanse rauwe ham)
  • 4 el walnotenolie
  • 2 el plus 1,5 el witte balsamicoazijn
  • 1 el honing
  • 60 gram verse basilicum
  • 250 ml zonnebloemolie
  • 2 el eiwit (2 eieren)
  • 3 el volle yoghurt
  • 1,5 el citroensap
  • 1 el olijfolie
  • 4 plakjes ciabattabrood
  • 1 zakje gemengde sla
  • eetbare bloemetjes (kerstassortiment Jumbo)
  • 2 el water
  • En verder:
  • blender of keukenmachine
  • zeef
  • maatbeker
  • staafmixer
  • spuitzak met gladde mond
  • lepel
  • 4 cocktail glazen of wijde wijnglazen

1. De appel, groenten en bieslook fijnsnijden

Schil de appel en snijd hem in hele kleine blokjes. Snipper het sjalotje fijn en snijd de gewassen bleekselderij in kleine, dunne plakjes. Snijd de bieslook fijn en de walnoten in kleine stukjes. Snijd 4 plakjes ham in smalle reepjes.

2. De garnalen mengen met de kleingesneden ingrediënten

Doe de garnalen met de appel, sjalot, bieslook, walnoten, bleekselderij en reepjes ham in een schaal en schep dit door goed elkaar. De garnalen mengen met de kleingesneden ingrediënten
Voor de vegetariërs kun je de ham weglaten.

3. De dressing maken

Giet 4 eetlepels walnotenolie in een schaal en meng dit met 2 eetlepels azijn, 1 eetlepel honing en 2 eetlepels water. Roer alles goed door elkaar totdat de honing is opgelost en schep daarna ¾ van de dressing door de garnalensalade.

4. De basilicumcrème maken

Pluk de basilicumblaadjes van de stengels en doe ze in een blender. Giet er 250 milliliter zonnebloemolie bij en mix dit tot een gladde egale olie. Schenk daarna de basilicumolie door een zeef in een beker. Doe 2 eetlepels eiwit in een kom, schep er 3 eetlepels yoghurt bij, 1,5 eetlepel citroensap en 1,5 eetlepel azijn. Mix dit meet de staafmixer door elkaar. Schenk druppelsgewijs de basilicumolie erbij en mix dit alles tot een mooie, gladde crème met een dikte van mayonaise. Zet daarna de crème weg in de koelkast. De basilicumcrème maken
Je kunt de basilicumcrème een dag van tevoren bereiden en daarna bewaren in de koelkast.

5. Het ciabatta brood krokant bakken

Snijd het ciabatta brood in vier dunne plakken. Verwarm 1 eetlepel olijfolie in een koekenpan en bak de plakjes brood om en om in 1 à 2 minuten krokant en bruin. Haal het brood uit de pan en laat de plakjes op een stukje keukenpapier uitlekken.

6. De garnalencocktail in de glazen scheppen

Leg op de bodem van ieder glas een paar blaadjes slamelange en vul het glas royaal met de garnalensalade. Doe de basilicumcrème in een spuitzak en spuit in ieder glas op de garnalensalade een paar toefjes basilicumcrème (zie video 2.48). De garnalencocktail in de glazen scheppen

7. De garnalencocktail garneren

Breek het geroosterde brood in stukjes. Garneer de garnalencocktails met stukjes brood die je in de salade steekt en opgerolde stukjes ham. Wil je deze garnalencocktail extra feestelijk maken leg er dan nog wat eetbare bloemetjes bovenop. De garnalencocktail garneren

8. De garnalencocktail serveren

Schep, verdeeld over de vier glazen, de resterende dressing over de garnalencocktails en serveer deze direct daarna. Voor een feestelijk begin van de maaltijd!
Aanbevolen wijn bij dit gerecht, is een witte Chardonnay wijn uit de Bourgogne.
Tips of opmerkingen? Plaats deze hier!