Bewaar deze instructie in een nieuwe afspeellijst of selecteer een bestaande.

Afspeellijsten zijn ook zichtbaar voor andere gebruikers

Bestaande afspeellijsten

WeetHetSnel gebruiker nicole

nicole
Heeft 103 instructies gemaakt

Welke soorten glazen zijn er en welke drank schenk je erin?

Welke soorten glazen zijn er en welke drank schenk je erin?
Omschrijving

Voor elke alcoholische versnapering bestaat er wel weer een ander glas. Maar welke glazen gebruik je voor je Mojito cocktail, welke glazen voor champagne en wijn en wat is de achterliggende reden van de vorm van het glas? In deze instructie krijg je meer uitleg hierover! Handig om te weten voor als je bartender bent of gewoon met de juiste glazen voor de dag (...of nacht) wilt komen tijdens een zelf georganiseerde borrel of feestje. Proost!

Weethetsnel.nl kan een kleine vergoeding verdienen middels zogenaamde affiliate links in dit artikel.
Handleiding

1. Borrelglazen

Aan het formaat kun je eigenlijk al afleiden waarvoor een borrelglas bedoeld is: sterke drank zoals tequila, ijskoude wodka, etc. Dit glas kan ook gebruikt worden als maateenheid. Borrelglazen

2. Whiskyglas (ook wel Old Fashionedglas genoemd)

Bedoeld voor het serveren van alcoholische dranken als Whisky met ijs ("on the rocks") of voor het maken van bepaalde cocktails als de Old Fashioned of Caipirinha. Whiskyglas (ook wel Old Fashionedglas genoemd)

3. Collins glas (hoog)

Een glas bedoeld voor longdrinks, om bijvoorbeeld gin-tonics en mojitos te maken, en zoals de naam al aangeeft: Tom Collins cocktails. Collins glas (hoog)
Bekijk ook eens de instructie 'hoe kun je zelf een perfecte Mojito maken'.

4. Fluit (champagneglas)

Het enige model glas waaruit je champagne drinkt! Door de vorm blijft de drank regelmatig en langdurig bruisen. De fluit staat ook wel bekend onder de naam 'champagneglas'. Fluit (champagneglas)

5. Ballonglas

In dit kelkglas wordt wijn geschonken. Je kunt de wijn er goed in ronddraaien om deze te beoordelen en het glas geeft voldoende ruimte om de wijn te laten 'ademen' en de geur vrij te geven. Ballonglas

6. Champagnecoupe

Ondanks dat de naam anders doet vermoeden, dient dit glas niet voor champagne gebruikt te worden. De champagnecoupe is wel geschikt voor gemengde drankjes als Sours (Amaretto sour, Bourbon sour, etc) of om cocktails op basis van champagne in te serveren. Champagnecoupe
Champagne cocktails maken? Drie heerlijke recepten vind je hier.

7. Highballglas (tumbler)

Het highballglas, ook wel tumbler genoemd, wordt gebruikt voor longdrinks, (vruchten)cocktails, bloody mary's, etc. Highballglas (tumbler)

8. Cocktailglas of Martiniglas

In dit glas worden alle gemengde drankjes geserveerd. Denk aan martini (vandaar ook weer de naam) en cocktails als de Manhattan, Margarita en Sex on the Beach.
Cocktailglas of Martiniglas
Laat cocktailglazen koud worden in de koelkast en koop een klein in plaats van groot model!

9. Cognacglas

Hét glas om... cognac uit te drinken! Het welbekende ballonvormige glas is eigenlijk niet ideaal om cognac uit te drinken; de alcohol komt hierin te snel vrij waardoor de neus als het ware 'verlamt'. Normale ballonvormige glazen kunnen wel gebruikt worden. Het ideale glas is echter tulpvormig en nauwsluitend. Cognacglas

10. Portglas

Geschikt om dranken als port en sherry uit te drinken. Portglas
Tips of opmerkingen? Plaats deze hier!