Bewaar deze instructie in een nieuwe afspeellijst of selecteer een bestaande.

Afspeellijsten zijn ook zichtbaar voor andere gebruikers

Bestaande afspeellijsten

WeetHetSnel gebruiker Ditty

Ditty
Heeft 406 instructies gemaakt

Hoe kun je wijn het beste proeven om te keuren?

Omschrijving

In deze video krijg je uitleg over wijnproeven en de reden dat je op een bepaalde manier proeft. Met deze basisprincipes zul je voortaan je glaasje wijn beter kunnen beoordelen.
Bron: www.vindict.nl/tasteandlearn

Weethetsnel.nl kan een kleine vergoeding verdienen middels zogenaamde affiliate links in dit artikel.
Handleiding
Benodigdheden
  • glas op steel, tulpvormig
  • fles wijn

1. Het wijnglas

Een goed wijnglas is gemaakt van dun glas. Verder moet het glas een steel hebben, zodat je bij het drinken het glas niet hoeft aan te raken, en het niet warm wordt. Het beste model is de tulpvorm. Bij deze vorm wordt het glas naar boven toe iets smaller, waardoor de aroma's van de wijn goed opgesloten blijven in het glas.

2. De kleur van de wijn

Houd het glas met de wijn tegen een lichte achtergrond om de kleur goed te kunnen bepalen. Met name de kleur van de rand van de wijn is belangrijk. Als deze bij een volle, donkerrode wijn verkleurt naar een wat lichtere, bakstenen, kleur, dan zal het een wat oudere wijn zijn.

3. De geur van de wijn

Draai de wijn zachtjes rond in het glas, het walsen, zodat er zuurstof bij de wijn komt. Door de zuurstof komen de aroma's vrij. Ook vergroot je hiermeee het oppervlak waarmee de wijn over het glas verdeeld zit, waardoor de geuren beter vrij raken.

4. Het proeven van de wijn

Neem een flinke slok wijn in je mond en zuig lucht naar binnen. Door de lucht komen de aroma's beter vrij en proef je de meeste smaken. Een goede wijn heeft een lange nasmaak en een goede balans tussen de smaakjes van het fruit, de tanine en de zuren.
Tips of opmerkingen? Plaats deze hier!