Bewaar deze instructie in een nieuwe afspeellijst of selecteer een bestaande.

Afspeellijsten zijn ook zichtbaar voor andere gebruikers

Bestaande afspeellijsten

WeetHetSnel gebruiker Weethetsnel

Weethetsnel
Heeft 918 instructies gemaakt

Fietshelm kind kopen: veiligheid en tips voor de beste keuze

Fietshelm kind kopen: veiligheid en tips voor de beste keuze
Omschrijving

Met een kinderfietshelm is je kind beter beschermd bij een fietsongeluk. Maar hoe maak je de juiste keuze bij de aanschaf van een kinderhelm? Voor een optimale bescherming in het verkeer is het van belang dat de kinderhelm goed past. Hoe je kunt weten of de gekozen fietshelm veilig is en hoe je kind de fietshelm moet passen, leer je in deze instructie. Naast advies voor het kiezen van de beste fietshelm voor kinderen worden er een aantal handige tips gegeven om het dragen van de fietshelm tot iets leuks te maken. Succes met je keuze!

Weethetsnel.nl kan een kleine vergoeding verdienen middels zogenaamde affiliate links in dit artikel.
Handleiding

1. Wanneer is een kinderhelm veilig?

Als er aan de binnenkant van de helm EN1078 staat vermeld, voldoet de kinderhelm aan de Europese kwaliteitsstandaard voor fietshelmen en is het dus een veilige helm voor je kind.
Gebruikte fietshelmen hebben een lagere beschermingsfactor!

2. Maten van de kinderhelm

Kinderhelmen zijn er in verschillende maten: extra small, small en medium. Daarnaast zijn er ook one-size fietshelmen op de markt. Deze zijn niet aan te raden omdat deze helmen vaak niet goed aansluiten en daardoor niet veilig zijn.
In principe zijn kinderhelmen goed passend te maken met een verstelbare sluiting op het achterhoofd. Voor de ideale pasvorm is het belangrijk dat je kind voor het kopen van de helm, deze eerst past. Om de beste keuze te kunnen maken is het passen van meerdere modellen en merken aan te raden.

3. De juiste maat kiezen

De juiste maat van de kinderhelm kies je door de omtrek van het hoofd van je kind op te meten. Pak een meetlint en meet hiermee horizontaal de breedte van het hoofd rondom op. Doe dit een stukje boven de wenkbrauwen, ter hoogte van waar de onderkant van de fietshelm komt te zitten. Zo meet je op het breedste punt.
Als je het aantal centimeters van de omtrek van het hoofd weet, dan kun je op basis daarvan de keuze maken voor een XS, S of M fietshelm:
  • Extra small = 44-48 centimeter
  • Small = 48-52 centimeter
  • Medium = 52-56 centimeter

4. De fietshelm goed op het hoofd zetten

Zet bij het passen van de helm de fietshelm recht op het hoofd van je kind en niet bijvoorbeeld schuin naar achteren. De helm moet dus goed over het voorhoofd vallen.

5. De kinderfietshelm goed passend maken

  • Maak de kinderhelm goed passend door aan de verstelknop achter op de fietshelm te draaien.
  • Stel de bandjes van de kinderhelm zo af dat aan beide kanten het clipje net onder het oor zit en de oren van je kind dus helemaal vrij zijn. Zo voorkom je bij een valpartij snijwonden aan de oren.
  • Klik het kinriempje van de fietshelm zodanig vast, dat er nog voldoende ruimte overblijft om één vinger tussen de kin en het riempje te steken.
Bekijk samen met je kind of de helm lekker en goed passend op het hoofd zit. Pas meerdere merken kinderfietshelmen voor de meest ideale pasvorm en de beste keuze.

6. Wat kun je doen als je kind geen fietshelm wil dragen?

Wil jouw kind geen fietshelm? Dan kunnen deze tips behulpzaam zijn:
  • Kies samen met je kind de helm uit, zodat je kind zich prettig voelt bij de keuze van de helm. De kleur en het model kunnen verschil maken in hoe de helm door je kind wordt ervaren en hoe mooi jouw kind de fietshelm vindt.
  • Je kunt de helm samen met je kind 'pimpen' door er bijvoorbeeld stickers op te plakken, iets leuks op de kinderhelm te tekenen of door deze over te spuiten in een flitsende kleur.
  • Geef het goede voorbeeld en draag zelf ook een fietshelm.
Tips of opmerkingen? Plaats deze hier!