1. Hoeveel km kun je nog rijden met een 'lege' tank?
Als op het dashboard van je auto het lampje van de brandstof gaat branden, is dat een waarschuwing dat je tank leeg raakt. Een auto heeft dan gemiddeld nog 7 á 8 liter brandstof en daar kun je over het algemeen nog zeker 50 kilometer mee rijden. Het is dus geen reden voor paniek. Je komt nog niet stil te staan, maar je rijdt vanaf dat moment natuurlijk wel op 'reserve'. Zoek daarom tijdig een tankstation op en rij niet door tot de laatste druppel. Dat is slecht voor de motor en als je ergens strandt waar dat niet goed uitkomt, is dat natuurlijk onveilig voor je medeweggebruikers en voor jezelf.
2. Is het rijden met een ‘lege tank’ slecht voor je auto?
Je kunt beter voorkomen dat je de reservetank moet aanspreken, want een bijna lege tank is niet goed voor je auto:
- Als je te lang blijft rijden met te weinig brandstof, neem je het risico dat de brandstofpomp te warm wordt en kapot gaat.
- Er is nog een tweede gevaar: het vuil van de tank gaat in het systeem zitten, waardoor het filter verstopt raakt en het motorvermogen afneemt.
Tank dus liever vóórdat het waarschuwingslampje gaat branden en hou je brandstofmeter goed in de gaten.
Rijdt je auto ook op LPG? Zorg er dan voor dat de benzinetank minimaal voor 25 procent gevuld is.
3. Welke brandstof moet er in mijn auto?
Over het algemeen zit er aan de binnenkant van je tankklep een sticker met daarop vermeld welke brandstof je moet tanken. Dat is tegenwoordig E5, E7 of E10. Houd de opties in de tankdop aan om de juiste keuze voor de brandstof te maken of vraag het na bij je dealer, de ANWB of bij een benzinepomp.
De meeste moderne auto’s kunnen rijden op bio-ethanol E10. Omdat Bio-ethanol echter agressiever is dan gewone benzine is niet íedere auto geschikt voor deze brandstof. Met name bij oudere type auto’s kan E10 soms kunststoffen en metalen aantasten.
Wil je zo voordelig mogelijk tanken, doe dit dan niet langs de snelweg. In dorpen of steden of bij onbemande tankstations ben je veel voordeliger uit. Handig is ook de ANWB Onderweg-app, waarmee je kunt zien waar je in jouw omgeving het goedkoopst kan tanken.
4. Verkeerde brandstof getankt: wat te doen?
Verkeerde brandstof getankt? Ontdek je dit al direct bij de pomp, start de auto dan niet. Ben je alweer op weg, stop dan direct zodra je de fout ontdekt. Iedere meter die je verder rijdt zal meer schade opleveren aan je motor. Neem contact op met je pechhulp, zoals bijvoorbeeld de Wegenwacht, of je dealer. Zij beschikken meestal over auto’s die zijn uitgerust met een speciale installatie om de verkeerde brandstof uit je auto af te tappen. Daarna kun je dan alsnog de juiste brandstof tanken.
Hierop is echter één uitzondering, namelijk AdBlue. Heb je deze brandstof in je benzine- of dieseltank gegooid, dan is helaas de enige oplossing om je auto te laten afvoeren naar je dealer of garage.
5. Tankdop kwijt, wat nu?
Mocht je ooit je brandstofdop verliezen, de brandstof zal zeker niet direct uit je tank lopen. Wel kunnen er tijdens het rijden zonder brandstofdop gassen ontsnappen die slecht zijn voor het milieu en brandgevaarlijk. Bij de meeste tankstations kun je als oplossing gewoon een nooddop kopen.