Bewaar deze instructie in een nieuwe afspeellijst of selecteer een bestaande.

Afspeellijsten zijn ook zichtbaar voor andere gebruikers

Bestaande afspeellijsten

WeetHetSnel gebruiker Weethetsnel

Weethetsnel
Heeft 918 instructies gemaakt

Kinderveiligheid op de fiets: keuze van het juiste fietsstoeltje en spaakbeknelling voorkomen.

Omschrijving

De juiste keuze en montage van een fietsstoeltje achter op de fiets, is van groot belang voor de veiligheid van je kind. Veel kinderen komen met hun voetje tussen de spaken, met alle gevolgen van dien. Waarop je moet letten om samen met je kind kindveilig te kunnen fietsen, kun je zien in deze instructievideo. Eén voor één worden essentiële punten als spaakafscherming, keuze van het achterzitje, bevestiging van het fietszitje en de veiligheidsgordel besproken. Onder de video vind je de geschreven handleiding, zodat je alle informatie nog eens rustig kunt nalezen. Wil je zeker weten dat je kind veilig bij je achter op de fiets zit, doe dan deze Veilig-op-de-fiets check. Voor een probleemloos, ontspannen fietsritje samen met je kind.

Weethetsnel.nl kan een kleine vergoeding verdienen middels zogenaamde affiliate links in dit artikel.
Handleiding

1. Het juiste kinder fietsstoeltje kiezen

Kies altijd een fietszitje dat voldoet aan de Europese norm (NEN-EN 14344). Daarnaast moet het fietsstoeltje geschikt zijn voor het gewicht van je kind.
Zodra je kind zelfstandig vanuit kruiphouding kan gaan zitten, mag hij/zij mee op de fiets. Je begint dan met een voorstoeltje. Als je kind hiervoor te lang en te zwaar wordt, stap je over op een achterzitje.

2. Montage van het kinder achterzitje

Het fietsstoeltje mag niet te ver naar achteren staan in verband met kantelgevaar. Staat het kinderfietszitje echter te ver naar voren, dan heeft je kind onvoldoende ruimte. Let erop dat het fietsstoeltje achter een extra bevestiging aan het frame heeft en controleer of je bagagedrager voldoende draagkracht heeft voor het fietsstoeltje met kind.

3. De juiste spaakafscherming

Het wiel moet afgeschermd zijn met een hard plastic scherm, te koop bij de fietsenwinkel. Een jasbeschermer is te dun en beschermt daarom onvoldoende.
Bij de nieuwe fietsstoeltjes zit de spaakafscherming al aan het stoeltje vast.
Een fietstas met een harde binnenkant voldoet eventueel ook.

4. Gordel en voetriempjes vastmaken

Maak bij iedere fietsrit de veiligheidsgordel en de voetriempjes goed vast. Zo zorg je ervoor dat je kind stevig en veilig in het achterzitje komt te zitten.
Als je alle stappen van deze Veilig-op-de-fiets-check hebt gevolgd dan kan je kind veilig mee op de fiets. Veel fietsplezier samen.
Tips of opmerkingen? Plaats deze hier!